Новости Одессы и Одесской области

Спілкування з колекторами

Спілкування з колекторами

Юридична компаніяНа жаль, громадяни Львівщини все частіше припиняють платити за кредитами. Банки, сподіваючись частково повернути втрачене, передають справи колекторським фірмам. Останні постійно вдаються до правопорушень з метою отримання боргів без звернення до суду. Боржники за таких обставин потребують фахової юридичної допомоги — для неї потрібен адвокат у Львові.

Юридична компанія Львова Бачинський Коломієць і партнери розуміється на тонкощах Цивільного Кодексу України та допомагає клієнтам у багатьох справах, наприклад, у взаємовідносинах з кредиторами.

 

Відступлення прав

Колектори — це організації, що займаються стягненням заборгованостей. Зазвичай банки звертаються до послуг цих фірм, перепродають їм права вимоги боргу.

Діюче законодавство (ст. 512 ЦКУ) дозволяє кредиторам відступати їхнє право вимоги третім особам (колекторам). Між кредитором та колектором оформлюється відповідний договір цесії, що не потребує згоди боржника, за винятком випадків, коли погодження зазначене у кредитному договорі або зафіксовано Законом.

 

Методи колекторів

  • постійні дзвінки на усі відомі телефони боржника, його рідних та роботодавців, навіть серед ночі;
  • погрози відібрати майно, заблокувати рахунки, «посадити»;
  • розклеювання на стінах будинку, у під’їзді боржника об’яв про заборгованість;
  • побиття боржника та до його близьких, псування майна (авто, квартирних дверей, вікон).

 

ВАЖЛИВО

Намагання спілкуватися з 22.00 до 7.00, погрози фізичної розправи, дії, що принижують честь, гідність, ділову репутацію, надання неправдивої інформації про розмір заборгованості, про вже отримане судове рішення є незаконними методами психологічного тиску. Оприлюднення конфіденційної інформації (наприклад: передача роботодавцю інформації про борг) суперечить Закону України «Про захист персональних даних».

Примусове стягнення боргу можливе виключно Державною виконавчою службою за чинним рішенням суду. Жоден колектор не має права входити до помешкання без дозволу власника (ст.162 ККУ«Порушення недоторканності житла») або щось виносити з нього (ст. 186 ККУ «Грабіж, поєднаний з проникненням у житло»).

 

Спілкування з колекторами

На початку спілкування з колектором слід попрохати його представитися (ПІБ, назва колекторської організації), пред'явити власний паспорт та довіреність, договір цесії (оригінал або нотаріально завірену копію). Якщо у наданні вказаної інформації відмовлено, потрібно припинити спілкування.

Якщо колектор не має оригіналу договору, на підставі якого вимагає погасити борг, або демонструє незавірені нотаріусом копії, можна кваліфікувати примушення до виплат як вимагання.

Спілкування бажано фіксувати (аудіо-, відеозапис, присутність свідків). Колектора слід попередити про ведення запису та можливе звернення до прокуратури.

Не треба виправдовуватися, благати — рішення про погашення боргу виносить лише суд.

Не потрібно відповідати на дзвінки вночі або на вихідних, дозволяти погрожувати, погоджуватись позичити десь гроші, щоб сплатити борг.

Якщо виплати за кредитом не ведуться вже довгий час, не слід піддаватися на вмовляння заплатити «хоча б частково». Сплачена частина заборгованості підтверджує визнання наявності боргу та перериває строки позовної давності. Боржник витрачає кошти на сплату нарахованих штрафів та пені, борг залишається без змін.

Не слід самостійно підписувати жодних договорів з колекторськими організаціями — звертайтеся до професіоналів!

Внештатный журналист

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
1 Комментарий
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Лідія
Лідія
4 лет назад

У мене питання до всіх юристів — спеціалістів, чому ніхто і досі не закриє жодної організації, всі знають і вміють і є методи боротьби з колекторами, і ніхто з вас не може нічого зробити, а як результат вашої бездіяльності страждають люди, на сьогодні люди загнані в глухий кут, а ви бездієте…

Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции