Новини Одеси та Одеської області

Куди поїхати на Одещині: Тарутино назвали на згадку про перемоги у війні 1812 року

Куди поїхати на Одещині: Тарутино назвали на згадку про перемоги у війні 1812 року

Якщо вам захочеться побачити сучасний районний центр, який оточує мальовнича природа, їдьте в Тарутине. Відпочити тут зможе кожен, незалежно від смаків та запитів. Тут є заповідники та унікальне етногосподарство, проводяться ярмарки та фестивалі, а мешканці сповнені привітності та гостинності.


Відстань до Одеси — 195 км


Найбільший в Європі ярмарок працював у Бессарабії

Територія Тарутинського району була заселена ще в давнину — археологи знаходять тут залишки поселень бронзового віку та перших століть нашої ери. Сучасне селище з’явилося тут порівняно недавно — трохи понад 200 років тому. Назва свою Тарутино здобула на честь перемоги у битві з наполеонівськими військами при селі Тарутине під Калугою. Загалом у цих краях багато населених пунктів було названо на честь перемог у війні з французами.

У 1814 році, після укладання Бухарестського мирного договору, тут оселилися німці-колоністи, а їхнє поселення стало першою німецькою колонією в Бессарабії. Кожна сім’я колоністів отримала від уряду по 60 десятин землі, звільнення від будь-яких податків на 10 років і надовго від військового обов’язку.

Після Кримської війни Тарутине стало частиною Молдавського князівства, а за два десятки років після закінчення останньої російсько-турецької війни Тарутине знову перейшло до Російської імперії. Тут з’явилися ткацька фабрика та завод сільськогосподарських машин, пивзавод, сукняна фабрика та навіть підприємство з виробництва мінеральної води. Двічі на рік збиралися багатолюдні ярмарки, одним з яких був знаменитий Бессарабський ярмарок, який вважався найбільшим у Європі. Вона була відроджена у 2004 році.

Німці-колоністи вирощували пшеницю, яка мала попит у сусідів-європейців. Однак природа часто підкидала неприємні сюрпризи у вигляді тривалих посух, через які селянські господарства розорялися.

З початком Першої світової війни підприємства, які не отримали військових замовлень, були змушені закритися. Ситуація не виправилася і після 1917 року, коли Бесарабію зайняли румуни.

У 1940 році Бессарабія приєдналася до Радянського Союзу, тарутинські німці поїхали до Німеччини, а до села стали перебиратися вінницькі селяни.

У Бородіно знайшли стародавній скарб

Від Одеси — 202 км. Історія села мало чим відрізняється від історії самого Тарутиного. Заснували село німецькі колоністи у 1816 році та назвали на честь найзнаменитішої перемоги російських військ у війні 1812 року. Навколо села безліч курганів, в одному з яких понад сто років тому було знайдено Бессарабський скарб епохи бронзи – XV століття до нашої ери. До нього входили срібний кинжал та булава із золотою інкрустацією.

Березинські залізничники влаштовували страйки

Від Одеси — 200 км. Назвати село Березиним його мешканців надихнула перемога на річці Березині. Жителі села брали активну участь у революції 1917 року. Залізничники боролися за впровадження 8-годинного робочого дня, а восени взяли участь у страйку, який придушив Тимчасовий уряд. Перед Другою світовою війною село стали заселяти вихідці з Вінницької та Житомирської областей України.

Відпочинок на природі

У Тарутинському районі знаходиться Староманзирський ботанічний заказник, розташований поблизу села Лісове, на кордоні з Молдовою. Продовжується відновлення ландшафтного заказника місцевого значення «Тарутинський степ». Крім того, в Тарутинському районідружин туристичний комплекс та етногосподарство Фрумушика-Нова.


Ярмарки, свята, фестивалі

Бесарабський ярмарок — серпень-вересень

День селища Тарутине — вересень

 День села Виноградівка — вересень



Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції