Новости Одессы и Одесской области

Три ночі німого щастя в Одесі

Три ночі німого щастя в Одесі

Ящик ПандорыП'ятий, ювілейний фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі» припав на найскладніший етап української історії. Організатори дуже довго розмірковували над питанням, а чи слід взагалі проводити подібні заходи саме зараз? Чи це те, що сьогодні потрібно українцям? Після довгих вагань все ж таки було прийнято рішення про проведення чергових «Німих ночей» в Одесі. Захід відбудеться у звичному місці – на причалі яхт-клубу Морвокзалу, з 27 по 29 червня. Про особливості цьогорічного фестиваля у ексклюзивному інтерв'ю нам розповість Іван Козленко, засновник «Німих ночей», заступник гендиректора Національного Центру Олександра Довженка.

Толерантність у всьому

Основним аргументом для проведення фестивалю стала думка про те, що мистецтво — один із найрадикальніших проявів свободи. А зараз — саме той час, коли треба продемонструвати потяг українців до вільного життя, щоб ні в кого більше не виникало бажань зазіхати на нього.

Цьогорічна програма – найекзотичніша й найстрокатіша в усій історії фестивалю з відчутним східним акцентом. Зокрема ми представимо спеціальний перформанс-присвяту до 70-х роковин депортації кримсько-татарського народу. Це — знак нашої солідарності з цим народом, з його боротьбою за свободу, – говорить Іван Козленко. – Нинішній фестиваль буде присвячений толерантності: національній, сексуальній та релігійній. Будуть драми, мелодрами, анімація і навіть еротичні драми. Нам хотілося максимально розширити географію, бо до цього часу ми запрошували лише європейських музикантів, а зараз ми вирішили запросити музикантів з інших континентів.

Дві дивовижних кінострічки

В цьому році українську програму будуть представляти два фільми створені на Ялтинській кінофабриці в 1926 році. Ягідки коханняПерший — «Ягідки кохання» Олександра Довженко, другий — фільм режисера Георгія Тасіна «Алім». Цікаво те, що стрічка Довженко — єдина комедія в доробку режисера. До речі, вона відзнята в Одесі. Сатиричний фільм оповідає про перукаря Жана Ковбасюка, котрий не визнає своєї дитини і приховується від сплати аліментів. «Ягідки кохання» глядачі будуть переглядати під аккомпонімент одеського етно-джазового тріо «FKP trio». В своїх композиціях колектив використовує мотиви молдавської, бесарабської та балканської музики.

Щодо фільма Тасіна, то це — драматична розповідь про кримсько-татарського Робіна Гуда — Аліма. Його ім'я наводило жах на поміщиків, мурзів та чиновників. Музичний супровід до фільму «Алім» буде виконувати Енвер Ізмайлов – всесвітньовідомий гітарист-віртуоз, етно-джазовий композитор і виконавець.

– Сам фільм був відреставрований Центром Довженка задовго до кримських подій, а от домовлятися з Ізмайловим довелося в самий їх розпал. Через такий збіг вирішено було зробити присвяту кримсько-татарському народові і їх культурі, – розповів Козленко.

 американська комедія Бастера Кітона «Коваль»Кіно, що здивувало всіх

Цікавим відкриттям навіть для організаторів було японське німе кіно. Справа в тому, що ніде в світі німе кіно не супроводжується речитативом і начиткою текстів, як це робилося в Японії.

– До 40-х років минулого століття там була дуже популярна саме така подача фільмів. З одного боку це виглядає дуже кумедно: поряд з екраном стоїть один актор в кімоно, на нього падає промінь світла і він різними голосами (чоловічим, жіночим, дитячим), з різною інтонацією озвучує всіх персонажів. З іншого — це цікаво і досить незвично для європейців. Мені здалося, що такий перформанс треба показати українцям, — зазначив Іван Козленко.

На одеському фестивалі в такому стилі буде представлено три роботи. Перша — японський анімаційний фільм «Іграшковий поїзд Таро» (1929 рік). Друга — фільм «Запах горицвіта: Епізод казок про квіти» (1935 рік) про ніжну дружбу між двома жінками. Сюжет заснований на оповіданні Нобуко Йошія, активістки феміністського руху в Японії. Третя — американська комедія Бастера Кітона «Коваль» (1922 рік). Супроводжувати відеоряд погодився японський актор Ічіро Катаока, в практиці якого близько 250-ти німих фільмів. За роялем — відомий одеський джазмен, музикант і майстер імпровізації Юрій Кузнєцов.

Французькі та німецькі шедеври

французька експериментальна мелодрама Дімітрія Кирсаноффа «Менільмонтан»– На фестивалі ми завжди експериментуємо і намагаємось проводити таку ненав'язливу просвітницьку роботу: знайомити з різними національними культурами, розповідати про діяльність творчої молоді того часу, які тоді були новаторами. Цього року на фестивалі буде представлена французька експериментальна мелодрама Дімітрія Кирсаноффа «Менільмонтан» (1926 рік), — розповідає Іван. — Цю картину вважають одним із шедеврів французького кіноекспресіонізму. В стрічці ламка сюжетна лінія, Скриня Пандоринестандартний монтаж. Важливу роль відіграють символи і крупні плани акторів. Франція тут зовсім інша — брудна і убога.

Слід додати, що стрічка йтиме у супроводі, либонь, найвідомішого акордеоніста білоруського музичного андеграунду Єгора Забєлова.

Ще однією родзинкою цього червневого свята стане скандальний фільм німецького режисера Ґеорґа Вільгельма Пабста «Скриня Пандори» (1929 рік). В головній ролі — Луїза Брукс. Цензурований та скорочений, фільм не викликав ентузіазму у сучасників. Ідеї Пабста були незрозумілі аудиторії. Повернення «Скрині Пандори» відбулось лише наприкінці 1950-х років, а Луїза Брукс стала секс-символом французьких інтелектуалів та режисерів «нової хвилі».

Програма фестивалю

27 червня

  • «Ягідки кохання», (режисер — Олександр Довженко, Україна, 1926 рік); музика — «FKP trio».
  • «Запах горицвіта: Епізод казок про квіти» (режисер — Джіро Кавате, Японія, 1935 рік); музика — Юрій Кузнєцов.
  • «Іграшковий поїзд Таро» (режисер — Чузо Аодзі, Японія, 1929 рік); музика — Юрій Кузнєцов.
  • «Коваль» (режисер — Бастер Кітон США, 1922 рік); музика — Юрій Кузнєцов.

28 червня

  • «Менільмонтан» (режисер — Дімітрій Кірсанофф, Франція, 1926 рік); музика — Єгор Забєлов. Німі ночі
  • «Скриня Пандори» (режисер — Ґеорґ Вільгельм Пабст, Німеччина, 1929 рік); музика — Юрій Кузнєцов.

29 червня

  • «Алім» (режисер — Георгій ТасінУкраїна, 1926 рік); музика — Енвер Ізмайлов.
  • «Останній наказ» (режисер — Джозеф фон Стенберг США, 1928 рік); музика — «Alloy Orchestra».

Увага! Всі фільми супроводжуються англійськими та українськими титрами.

Початок сеансів фестивалю «Німі ночі — 2014» — о 21.00.

Квитки: 27 та 28 червня 80 грн, 29 червня (закриття) — 100 грн.

Абонемент на всі дні — 200 грн.

Продаж квитків:

— в касах Філармонії — (048) 725-15-36;

— онлайн — на сайті фестивалю www.mutenightsfestival.com, www.ukrticket.com.ua, www.kassir24.com.ua.

Алена Швец

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
1 Комментарий
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Миша
Миша
9 лет назад

Класс, класс, даешь новости по-украински!

Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции