Новости Одессы и Одесской области

Куяльник погибает: одесское «Мертвое море» обмелело

«Помогите, спасти Куяльник!» Именно с такими словами в нашу газету звонили встревоженные одесситы. В нынешнем году уровень воды в целебном лимане стал еще ниже. Теперь даже окунуться в воду стало большой проблемой. А между тем, уже несколько лет  проблемой пересыхания уникального водоема занимаются как общественники, так и чиновники всех уровней.
Песок важнее лечебной грязи
История обмеления Куяльника уже насчитывает несколько десятков лет. Среди основных причин возникновения экологической проблемы выделяют несколько. Самая главная — строительство дамб и заводей на реке Большой Куяльник, а также перегораживание русел этой реки.
— Реку нужно раздамбовывать практически на всем протяжении — от Котовского до Ивановского районов, — рассказывает атаман «Черноморского гайдамацкого объединения» Сергей Гуцалюк. Именно одесские гайдамаки являются экологическими инспекторами в Одесской области.
Однако катализатором «куяльницкого кризиса» стал вопрос о добыче песка. Ее в верховьях лимана, на территории Ивановского района, занимались предприниматели, которые фактически не имели на это соответствующих документов. В результате открытые карьеры стали огромными водоемами, которые «украли» воду из лимана. Кроме того, чтобы вывозить песок, предприниматели проложили дорогу через устье реки, закрыв приток воды.
Дамбовый вопрос
В течение нескольких лет вопрос о раздомбовании реки Большой Куяльник изучается экспертами и специально созданным Бассейновым советом Куяльницкого лимана. В его состав вошли представители местных органов исполнительной власти и местного самоуправления, организаций, научных учреждений.
— Два года назад удалось добиться того, чтобы сняли одну из дамб между селами Севериновка и Летовка, но этого недостаточно. Нужно очистить от перегородок все русло реки, — рассказывает Сергей Гуцалюк. — Но чтобы убрать все дамбы и спасти лиман, нужны серьезные средства.
Весной нынешнего года «куяльницкое дело» рассматривалось в Верховной Раде, а также в Кабинете министров Украины.
Куяльник станет заповедником?
На сегодняшний день существует несколько путей решения проблемы.
Разработан проект региональной программы «О мерах по сохранению и восстановлению водных ресурсов в бассейне Куяльницкого лимана». В программе будет предусмотрено создание национального природного парка «Куяльницкий», разработка научно-обоснованных мероприятий по регулированию стока реки Большой Куяльник, расчистки ее русла и так далее.
За счет средств Одесского областного фонда охраны окружающей природной среды планируется провести проектирование автодорожного моста через реку Большой Куяльник и расчистку ее русла на территории Ивановского района в селе Михайлополь.
Предусмотрено 408 тысяч гривен на изготовление проектно-сметной документации «Расчистка русла реки Большой Куяльник и защита от подтопления части территории поселка  Ивановка, сел Богуново, Конопляне, Козлово, Михайлополь Ивановского района Одесской области». Однако сами работы по расчистке русла до сих пор не начались.
Сейчас в лиман практически не поступает приток воды. Чтобы защитить водоем, было предложено на его территории открыть заповедник. Однако для этого необходимо провести общественные слушания во всех близлежащих селах. Причем, поддержать решение должны все громады. На данном этапе часть сел уже «дали добро» и поддержали проект, но работа еще не закончена, а значит, от антропогенного фактора защиты по-прежнему нет.
Экологи нашли виновного?
Впрочем, не все специалисты склонны винить людей в пересыхании одесского «Мертвого моря». По мнению начальника Государственной экологической инспекции в Одесской области Олега Вахрушева, уровень воды в лимане падает и по естественным причинам, а не только под влиянием людей. Всему виной засуха.
— В 2011 году на Дунае круизные суда не ходят, потому что упал уровень воды, упал он также в Днестре и в реке Большой Куяльник, – утверждает Олег Вахрушев.
Карьеры закрыла прокуратура
Прокуратура Одесской области уже заинтересовалась одним из основных виновников пересыхания лимана. В апреле 2011 года правоохранители ликвидировали незаконные песчаные карьеры на территории Ивановского района. Однако, по информации местных жителей, незаконная добыча продолжается по ночам. Хотя и не в таких объемах, как раньше.
Сезон грязи
Несмотря на обмеление, Куяльник не потерял свои целебные свойства. Учитывая, что начало осени — это лучшее время для оздоровления, врачи советуют одесситам посетить грязевой курорт. Вода в лимане останется теплой до конца ноября, а грязь в это время года считается особенно целительной.
Лиманами займется область
Не только один Куяльник страдает от человеческого фактора. Страдают от влияния человека Хаджибейский и Тилигульский лиман.
Поэтому Одесский облсовет планирует взять под свой контроль все водоемы региона.
Как рассказал депутат облсовета Александр Прессман, на региональном уровне следить за порядком в водоемах будет проще.
 — Мы планируем создать государственное коммунальное предприятие, которое и будет осуществлять контроль за водопользованием озер, прудов и лиманов, — сказал депутат.
Он добавил, что 28 октября Одесский облсовет обратится в Кабинет министров Украины с просьбой передать водоемы на баланс области. А после этого будет определена форма собственности.

Ольга Симоненко

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
6 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Николай
Николай
12 лет назад

А при чем тут Пресман , и хто оно такое ?

еколог-пенсионер
еколог-пенсионер
12 лет назад

Вахрушев , это вообще паразит на теле общества. Человек с купленым дипломом политеха. Именно он развалил всю природоохранную систему в Одесской обл. Только прикрывает всех нарушителей , конечно не за «спасибо» — упирь меченый.

Николай
Николай
12 лет назад

не каких проблем есть канал соединяющий
море с Куяльником.Уровень Куяльника намного
ниже уровня моря что уже проделывали не однократно
запускали морскую воду подымите архив соляные
промысла.

Аноним
Аноним
12 лет назад

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ЯНУКОВИЧУ
ВІКТОРУ ФЕДОРОВИЧУ
Від Першого заступника Голови Одеської обласної організації Партії Зелених України,
Президента Одеської обласної громадської організації «Південноукраїнська екологічна спілка»
Осипова Валерія Борисовича
Депутата Одеської обласної ради, голови фракції Одеської
обласної організації партії «Родина»
Грінченка Костянтина Миколайовича
Голови Одеської регіональної організації
Національної спілки журналістів України
Работіна Юрія Анатолійовича
Командувача Чорноморського Козацького об’єднання Півдня України
Генерал-полковника Кротюка Василя Трохимовича
м. Одеса 65026
вул. Приморська, 6

Вельмишановний Пане Президенте!

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Одеська обласна організація Партії Зелених України, Одеська обласна організація партії «Родина», Одеська обласна громадська організація Південноукраїнська екологічна спілка, Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів Україні виражають Вам велику вдячність за те, що сьогодні в Україні дійсно йде процес розвитку демократії, коли голос народу України, громадська думка громадських недержавних організацій України стають надбанням уваги Президента України.
Ми щиро вдячні Вам, Вельмишановний пане Президенте, що Ви змогли врахувати думку наших громадських організацій, журналістського корпусу і не дали здійснитися екологічному злочину проти одеситів. Через Одеський порт, який знаходиться в самому центрі Південної столиці України повинно було здійснюватися перевантаження 11,5 тисячі тонн найотрутнішої речовини в світі, – гексахлорбензолу з Калуша Івано – Франківській області. Після наших звернень, Вами і було прийнято рішення про перенесення маршруту руху найотрутнішого і найнебезпечнішого для здоров’я людей вантажу в порт «Октябрьский», який найбільш є безпечним і придатним для здійснення такого роду робіт по перевантаженню небезпечних вантажів на судна.
Вперше за десятки років, коли були почуті прохання наших громадських організацій і декількох тисяч жителів пгт. Затишшя Ширяєвського району Одеської області, підкріплені ними підписами в захист їх здоров’я та їх дітей, Вами було прийнято рішення про вивезення зі складу сотень тонн отрутохімікатів.
Таке положення справ ми і вважаємо розвитком демократії в Україні, коли наші біди, наше слово, нашу громадську думку, чує Президент України і приймає конкретні заходи для вирішення гострих екологічних проблем України і нашої області.
Ми звертаємося до Вас сьогодні з проханням запобігти екологічному лиху світового рівня і зупинити загибель курорту світового значення і врятувати унікальний й світі і Україні Куяльницький лиман. Одна з коштовних солоних водойом світу перебуває під загрозою повного висихання.
Губернатор області і Одеська обласна рада приймають посильні заходи щодо вирішення цієї важливої проблеми, але ми вважаємо, що на даний час цього недостатньо і область сама не може достатньою мірою здійснити економічно доцільне фінансування виконання робіт по порятунку Куяльницького лиману.
Ще не повною мірою дана правова оцінка з боку Державної екологічної інспекції України, Міністерства екології України, Міністерства внутрішніх справ України, прокуратури, місцевих органів влади злочинним діям підприємцям, які по-хижацьки і незаконно розробляють надри України, добуваючи пісок з кар’єрів по руслу річки Великої Куяльник. Чиновники деколи не в змозі знайти навіть тих, хто знищує Куяльник щодня, змусити їх провести рекреаційні роботи і відновити русло річки. На сьогоднішній день в області офіційно зареєстровано 49 надрокористувачів (територія Северинівської сільради є самим скандально відомим районом по незаконній розробці кар’єрів області).
Ми не лише звертаємося до Вас з проханням, але і пропонуємо конструктивне економічно обґрунтоване вирішення проблеми з його маловитратним фінансовим виконанням.
1.Роботу по поглибленню русла річки безпосередньо доручити Міністерству Збройних Сил України.
В м. Бровари Київської області знаходиться військовий інженерний батальйон, який здатний провести роботу по відновленню русла річки Великої Куяльник. Як консультанта по проведенню всіх інженерних робіт можна залучити талановитого одеського військового інженера з Південного оперативного командування України, військового професіонала генерал — майора Рогожкіна Олега Борисовича. Загальне керівництво покласти на начальника Генерального штабу — Головнокомандуючого Збройними Силами України генерал –полковника Педченка Григорія Миколайовича, депутата Одеської обласної ради. (До Звернення прикладаємо зразок військово-інженерної техніки здатною провести такі роботи і врятувати світову лікарню).
2. У Збройних Силах України також на військових складах ще збереглася техніка від розформованих трубопровідних бригад. Необхідно сформувати всього лише одну трубопровідну роту, яка здатна прокласти три нитки трубопроводу із затоки Чорного моря в Куяльницький лиман. Відстань між морем і лиманом не більше 2 кілометрів. (Зразок такої техніки додаємо до звернення).
З метою вирішення проблеми з обмілінням Куяльницького лиману в 1907 і 1925 роках через спеціально прориті канали, запускалася морська вода. Через 100 років ми повинні скористатися досвідом минулого, та ще з нинішніми можливостями сучасної техніки і тим більше з марно простоючої на військових складах України.
3.Залучити як головного наукового консультанта – Одеський Державний екологічний університет.
Вельмишановний Пане Президенте!
Ваше ім’я буде записано в історію не лише України, але історію світової культури по порятунку Куяльницького лиману — перлину світового значення і застереженню екологічної катастрофи на півдні України.
Ми також сподіваємося і на те, що Вами буде прийнято рішення і по запобіганню знищення Хаджибейського лиману, в який можуть потрапити 900 тонн ДДТ, що знаходяться близько 20 років на складі біля лиману, ліквідації військового складу з 20 тисячами тонн боєприпасів в пгт. Біле Білгород-Дністровського району і військового складу з меланжем в пгт. Любашівка Одеської області.
З повагою,
Перший заступник голови Одеської обласної організації Партії Зелених України, Президент Одеської обласної громадської організації «Південноукраїнський екологічний союз», академік Міжнародної кадрової академії при ЮНЕСЬКО і Раді Європи, доктор філософії, заступник голови Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України
В.Б.Осипов
Депутат Одеської обласної ради, голова фракції Одеської обласної
організації партії «Родина»
К.Н.Грінченко
Голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України
Ю.А. Работін
Командувач Чорноморського Козацького об’єднання Півдня України
Генерал-полковник В.Т. Кротюк

Валерий
Валерий
12 лет назад

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
ЯНУКОВИЧУ
ВІКТОРУ ФЕДОРОВИЧУ
Від Першого заступника Голови Одеської обласної організації Партії Зелених України,
Президента Одеської обласної громадської організації «Південноукраїнська екологічна спілка»
Осипова Валерія Борисовича
Депутата Одеської обласної ради, голови фракції Одеської
обласної організації партії «Родина»
Грінченка Костянтина Миколайовича
Голови Одеської регіональної організації
Національної спілки журналістів України
Работіна Юрія Анатолійовича
Командувача Чорноморського Козацького об’єднання Півдня України
Генерал-полковника Кротюка Василя Трохимовича
м. Одеса 65026
вул. Приморська, 6

Вельмишановний Пане Президенте!

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Одеська обласна організація Партії Зелених України, Одеська обласна організація партії «Родина», Одеська обласна громадська організація Південноукраїнська екологічна спілка, Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів Україні виражають Вам велику вдячність за те, що сьогодні в Україні дійсно йде процес розвитку демократії, коли голос народу України, громадська думка громадських недержавних організацій України стають надбанням уваги Президента України.
Ми щиро вдячні Вам, Вельмишановний пане Президенте, що Ви змогли врахувати думку наших громадських організацій, журналістського корпусу і не дали здійснитися екологічному злочину проти одеситів. Через Одеський порт, який знаходиться в самому центрі Південної столиці України повинно було здійснюватися перевантаження 11,5 тисячі тонн найотрутнішої речовини в світі, – гексахлорбензолу з Калуша Івано – Франківській області. Після наших звернень, Вами і було прийнято рішення про перенесення маршруту руху найотрутнішого і найнебезпечнішого для здоров’я людей вантажу в порт «Октябрьский», який найбільш є безпечним і придатним для здійснення такого роду робіт по перевантаженню небезпечних вантажів на судна.
Вперше за десятки років, коли були почуті прохання наших громадських організацій і декількох тисяч жителів пгт. Затишшя Ширяєвського району Одеської області, підкріплені ними підписами в захист їх здоров’я та їх дітей, Вами було прийнято рішення про вивезення зі складу сотень тонн отрутохімікатів.
Таке положення справ ми і вважаємо розвитком демократії в Україні, коли наші біди, наше слово, нашу громадську думку, чує Президент України і приймає конкретні заходи для вирішення гострих екологічних проблем України і нашої області.
Ми звертаємося до Вас сьогодні з проханням запобігти екологічному лиху світового рівня і зупинити загибель курорту світового значення і врятувати унікальний й світі і Україні Куяльницький лиман. Одна з коштовних солоних водойом світу перебуває під загрозою повного висихання.
Губернатор області і Одеська обласна рада приймають посильні заходи щодо вирішення цієї важливої проблеми, але ми вважаємо, що на даний час цього недостатньо і область сама не може достатньою мірою здійснити економічно доцільне фінансування виконання робіт по порятунку Куяльницького лиману.
Ще не повною мірою дана правова оцінка з боку Державної екологічної інспекції України, Міністерства екології України, Міністерства внутрішніх справ України, прокуратури, місцевих органів влади злочинним діям підприємцям, які по-хижацьки і незаконно розробляють надри України, добуваючи пісок з кар’єрів по руслу річки Великої Куяльник. Чиновники деколи не в змозі знайти навіть тих, хто знищує Куяльник щодня, змусити їх провести рекреаційні роботи і відновити русло річки. На сьогоднішній день в області офіційно зареєстровано 49 надрокористувачів (територія Северинівської сільради є самим скандально відомим районом по незаконній розробці кар’єрів області).
Ми не лише звертаємося до Вас з проханням, але і пропонуємо конструктивне економічно обґрунтоване вирішення проблеми з його маловитратним фінансовим виконанням.
1.Роботу по поглибленню русла річки безпосередньо доручити Міністерству Збройних Сил України.
В м. Бровари Київської області знаходиться військовий інженерний батальйон, який здатний провести роботу по відновленню русла річки Великої Куяльник. Як консультанта по проведенню всіх інженерних робіт можна залучити талановитого одеського військового інженера з Південного оперативного командування України, військового професіонала генерал — майора Рогожкіна Олега Борисовича. Загальне керівництво покласти на начальника Генерального штабу — Головнокомандуючого Збройними Силами України генерал –полковника Педченка Григорія Миколайовича, депутата Одеської обласної ради. (До Звернення прикладаємо зразок військово-інженерної техніки здатною провести такі роботи і врятувати світову лікарню).
2. У Збройних Силах України також на військових складах ще збереглася техніка від розформованих трубопровідних бригад. Необхідно сформувати всього лише одну трубопровідну роту, яка здатна прокласти три нитки трубопроводу із затоки Чорного моря в Куяльницький лиман. Відстань між морем і лиманом не більше 2 кілометрів. (Зразок такої техніки додаємо до звернення).
З метою вирішення проблеми з обмілінням Куяльницького лиману в 1907 і 1925 роках через спеціально прориті канали, запускалася морська вода. Через 100 років ми повинні скористатися досвідом минулого, та ще з нинішніми можливостями сучасної техніки і тим більше з марно простоючої на військових складах України.
3.Залучити як головного наукового консультанта – Одеський Державний екологічний університет.
Вельмишановний Пане Президенте!
Ваше ім’я буде записано в історію не лише України, але історію світової культури по порятунку Куяльницького лиману — перлину світового значення і застереженню екологічної катастрофи на півдні України.
Ми також сподіваємося і на те, що Вами буде прийнято рішення і по запобіганню знищення Хаджибейського лиману, в який можуть потрапити 900 тонн ДДТ, що знаходяться близько 20 років на складі біля лиману, ліквідації військового складу з 20 тисячами тонн боєприпасів в пгт. Біле Білгород-Дністровського району і військового складу з меланжем в пгт. Любашівка Одеської області.
З повагою,
Перший заступник голови Одеської обласної організації Партії Зелених України, Президент Одеської обласної громадської організації «Південноукраїнський екологічний союз», академік Міжнародної кадрової академії при ЮНЕСЬКО і Раді Європи, доктор філософії, заступник голови Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України
В.Б.Осипов
Депутат Одеської обласної ради, голова фракції Одеської обласної
організації партії «Родина»
К.Н.Грінченко
Голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України
Ю.А. Работін
Командувач Чорноморського Козацького об’єднання Півдня України
Генерал-полковник В.Т. Кротюк

Аноним
Аноним
12 лет назад

Упыри из «РОДЫНЫ» хватит примазываться к чужой работе и борьбе. Московские шестерки.

Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции