Новости Одессы и Одесской области

Згортаємо пожежний шланг правильно: покрокова інструкція

Згортаємо пожежний шланг правильно: покрокова інструкція

Пожежні рукави — спеціалізовані гнучкі трубопроводи, які призначені для подачі води або інших засобів вогнегасіння.

Вироби обладнуються муфтами, ручними стволами та сполучними елементами. Такі шланги є обов’язковими компонентами будь-якого об’єкта з гідрантами, кранами та інших джерел води, що використовуються для гасіння пожеж.

На українському ринку є рукави різних брендів, але поширеними вважається продукція компанії Fire Pro. У каталозі на сайті https://fire-pro.com.ua/uk/collections/rukava представлені різні пожежні шланги іменитого вітчизняного виробника, які пропонуються з офіційною гарантією за доступними цінами зі швидкою доставкою в будь-яке місто України.

Навіщо підкачувати рукава?

Технічною метою перекочування пожежного шланга є розпрямлення старого ребра, переміщення його на середину поздовжнього перерізу для утворення нової складки, канта. Через те, що рукав зсередини покривають гумою або полімерним матеріалом, із часом він починає злипатися. Після використання шланг необхідно просушити та обробити його тальком зсередини. Якщо в гнучкому трубопроводі залишиться вода (або потрапить туди через несправність крану), він з легкістю почне злипатися та склеюватися.

Завдяки тому, що первинний засіб пожежогасіння виготовлено з брезенту або синтетичної тканини, його виходить щільно скачати — це дає змогу зручно зберігати та транспортувати шланг. За відсутності перекочування рукава злипаються, злежуються та зношуються набагато швидше в місцях згинів, що унеможливлює їхню експлуатацію. Регулярне перекочування дає змогу вести візуальний контроль за напірними рукавами та вчасно виявляти наявні дефекти.

Перемотка дає змогу запобігти появі:

  • тріщин;
  • перетирання;
  • деформацій;
  • розривів (утворюються під час надмірного пересихання);
  • втрати герметичності, що призводить до утворення проривів, витоків та падіння напору;
  • зниження гнучкості;
  • затримок під час розмотування;
  • гнилі, цвілі та скупчень пилу.

Проведення технічної профілактики також передбачає перемотування первинних засобів пожежогасіння на інше ребро. Цей процес запобігає появі тріщин та деформацій після тривалого перебування шлангу в одному положенні.

Інструкція з підкочування рукавів

Подвійна скатка є оптимальним способом розкочування гнучкого шланга, хоча іноді використовують укладку вертикальною або горизонтальною гармошками. Сама процедура складається з таких етапів:

  1. Розмотування пожежного рукава на всю довжину, укладання рівно на одному ребрі.
  2. Взяття одного кінця шлангу та переміщення до дальнього краю. У цьому випадку потрібно покласти виріб поверх напівгайки на відстані 25–40 см. Таким способом виходить складання навпіл з трохи довгим одним кінцем.
  3. Міцне скручування рукава з місця згину посередині. Робити це треба з легким притисканням, але без сильних стисків. Стягувати шланг потрібно доти, поки він не досягне найближчої сполучної голівки.

Такий спосіб скатки гарантує компактність збірки пожежних рукавів, а також запобігає заплутуванню під час подальшого розгортання.

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции