З осені 2023 року з переходом ПЦУ та УГКЦ на Новоюліанський календар Різдвяний піст розпочинають 15 листопада і закінчують — 25 грудня. Але за старим — Григоріанським календарем його завжди починали відзначати 28 листопада і закінчували 7 січня. Як дотриматися церковної традиції, не зашкодивши водночас здоров’ю, і потішити сім’ю смачними стравами, дізнавалося «Одеське життя».
Більш докладно про традиції святкування Різдвяного посту, можна почитати в нашому матеріалі: Сьогодні у православних вірян починається Різдвяний піст
Рибний пиріг із рисом
Інгредієнти
- борошно — 450 г;
- рис — 1/3 склянки;
- риба (хек або минтай) — 500 г;
- цибуля — 1-2 шт;
- дріжджі — 6 г;
- вода — 1 склянка теплої води;
- цукор — 4 чайні ложки;
- сіль — 3 чайні ложки;
- олія рослинна — за смаком.
Приготування
- У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор, олію та борошно. Замісити тісто і поставити його на 1,5-2 години в тепле місце.
- Відварити в підсоленій воді рис до напівготовності. Почистити рибу, нарізати шматочками і замаринувати в солі та спеціях на 10 хвилин.
- Обсмажити на сковорідці цибулю, окремо обсмажити рибу, остудити і видалити з неї кісточки.
- Змішати рис, цибулю і рибу. Змастити маслом форму, розкачати тісто. Викласти на форму 2/3 тіста, сформувати бортики і заповнити начинкою. Розкачати тісто, що залишилося, і закрити ним начинку.
- Розігріти духовку і випікати пиріг за температури 180 градусів до утворення золотистої скоринки.
Гарбузовий суп зі спеціями
Інгредієнти
- гарбуз — 400 г;
- морква — 2-3 шт;
- болгарський перець — 2 шт;
- цибуля — 1-2 шт;
- помідори — 1 шт;
- селера — 200 г;
- вода — 400 мл;
- рослинна олія — 2 столові ложки;
- аджика, спеції, сушена зелень і сіль — за смаком.
Приготування
- У сотейник викласти очищені й крупно нарізані овочі, залити їх перевареною водою, накрити кришкою і довести до кипіння на великому вогні.
- Після всипати за смаком сіль, влити олію і додати аджику.
- Зменшити вогонь на мінімум, знову прикрити овочі кришкою і варити їх 15-20 хвилин.
- Помістити варені овочі разом із рідиною в блендер, додати спеції, сушену зелень і перебити до однорідності
- Перелити отриману масу в сотейник і прогріти на невеликому вогні ще 2-3 хвилини.
- Готовий суп-пюре прикрасити зеленню, кунжутом або гарбузовим насінням.
Вінегрет із запечених овочів
Інгредієнти
- картопля — 400 г;
- морква — 300 г;
- буряк — 300 г;
- зелений горошок — 200 г;
- солоний огірок — 200-300 г;
- рослинна олія — 3 столові ложки;
- яблучний або винний оцет — 2 столові ложки;
- зелень і сіль — за смаком.
Приготування
- Духовку розігріти до 180 градусів. Овочі добре помити і запекти до готовності: картоплю і моркву — 40 хвилин, буряк — 80 хвилин.
- Дати овочам охолонути і порізати їх на шматочки середнього розміру.
- Викласти в миску, додати солоні огірки, горошок і порубану зелень.
- Змішати олію й оцет, додати дрібку солі та заправити салат соусом, посолити й поперчити за смаком.
Порада лікаря щодо правильного та збалансованого харчування
Діана Кірсанова, гастроентеролог, лікар-терапевт вищої категорії:
— Здається, що піст — це більше дієтична їжа, але це не так. Якщо ви тримаєте суворий піст, не забувайте про те, що харчування має бути збалансованим. Важливо, щоб кількість вуглеводів у прийомі їжі залишалася такою самою, як і до посту, а ось тваринні білки замініть на бобові продукти, спаржу, нут, за можливості вживайте рибу. Білки просто необхідні для нормальної роботи організму, а ось надлишок вуглеводів порушує роботу м’язів, серцево-судинної системи та шлунка, від них страждає нервова система та опорно-руховий апарат.
Якщо ви займаєтеся спортом або у вас фізично важка робота, можете вживати різні протеїнові коктейлі. Також додайте у свій пісний раціон більше овочів, фруктів і зелені. Не забувайте про рослинні жири, наприклад, як перекус вживайте авокадо або горішки.
Читайте також: