Збирання осіннього врожаю в розпалі, і його потрібно правильно зібрати, особливо коренеплоди. При цьому не можна забувати про грядки, що звільнилися: ґрунт слід підгодувати і знезаразити, а докучливих і небезпечних ос напоїти… пивом.
Агроновості: сушіння винограду на корені
Найбільша у світі приватна компанія-селекціонер International Fruit Genetics LLC (IFG) представила новий запатентований сорт винограду IFG Rais-one, який придатний для природного сушіння на кущах (DOV).
Вирощування за технологією DOV дозволяє скоротити багато трудомістких процесів сушіння винограду. Селекціонери надали кілька характеристик ягодам, щоб вони могли сохнути довго і правильно: не надто багато та не надто мало.
Сушений виноград придатний для безпосереднього вживання та використання в переробній промисловості під час приготування кондитерських виробів.
Ваша безпека: напоїть ос та шершнів пивом
Оси та шершні завдають багато клопоту не тільки в саду та на винограднику, часто вони поселяються в житлових та підсобних приміщеннях. Щоб надовго їх позбутися, скористайтеся їх шкідливою звичкою — пристрастю до алкоголю.
Пропонований спосіб дуже ефективний у випадках, коли гнізда влаштовані у важкодоступних місцях. Раз не можна до лігва добратися, отже отрута туди повинні доставити самі комахи.
Як отрута використовують борну кислоту. Але оскільки комахи дуже чутливі до її запаху, отруту маскують за допомогою пива. На відміну від бджіл, оси та шершні просто обожнюють пиво. Для цього 5 грамів борної кислоти розчиняють в одному літрі пива і розливають алюмінієвими банками з-під будь-яких напоїв, приблизно по 150-200 мілілітрів. У кожну банку вставляють гілочкою, щоб комахи змогли дістатися до пива і вилізти з банки, а потім полетіти в гніздо. Коли концентрація борної кислоти у гнізді перевищить гранично допустиму (приблизно через 10-14 днів), комахи гинуть.
Банки слід з’єднати між собою гумкою або скотчем, щоб їх не забрало вітром, і розмістити в тіні під навісом у недоступному для дітей та тварин місці. Для якнайшвидшого залучення комах змочіть банки пивом зовні.
«Спаювати» ос та шершнів найкраще восени та навесні, коли у них недостатньо харчування.
Виноградник: чому обсипається ягода
Однозначної відповіді, чому обсипаються ягоди винограду, що дозрівають, немає. Тому потрібно шукати причину методом виключення, щоб усі варіанти врахувати наступного виноградного сезону.
Найпростіша причина — нестача вологи у ґрунті. Нестача азоту не сприяє хорошому зростанню лози на початку вегетації, а на час дозрівання врожаю це позначається на осипанні та в’яненні ягід.
Коли ягоди починають наливатися, у спеку вони можуть припікатися на сонці, як результат – сонячний опік, який не сплутати з будь-яким захворюванням.
Далі, перегин плодоніжки на величезних, важких гронах, коли харчування не надходить до ягід. Тоді ягоди починають в’янути і поступово обсипаються. Вихід простий — підкласти під плодоніжку, що перегнулася, шматочок пінопласту. Такий «брак» властивий деяким сортам.
Із захворювань причиною обсипання ягід є сіра гнилизна та мілдью.
При нестачі магнію також можливе осипання, це явище називається параліч гребеня. Дефіцит магнію можна визначити лише за допомогою аналізу ґрунту, тому для профілактики навесні вносять магній згідно з інструкцією.
Свою лепту вносять оси та птахи, а також цикадки. Останні просто роблять кільцеве прогризання лози та плодоніжки, перекриваючи доступ поживних речовин.
Дезінфекція ґрунту: знезараження після збирання врожаю
Яким чином можна продезінфікувати ґрунт після збирання врожаю овочевих та інших рослин для того, щоб знизити рівень інфекційного фону?
Насамперед, ніж шкідливо дезінфікувати ґрунт, так це мідним купоросом, медьсодержащими препаратами та розчином марганцівки. В крайньому випадку, можна використовувати 3-5-відсотковий розчин залізного купоросу, нанесений по поверхні грунту. З одного боку, він притисне деякі інфекції, що зберігаються на поверхневому шарі, рослинних рештках, а з іншого — збагатить ґрунт залізом.
Більш тотальний спосіб дезінфекції ґрунту — це використання, наприклад, активного хлору, що міститься в «Білізні». Якщо за складом «Білізна» містить менше 15 відсотків гіпохлориту натрію, то в цьому випадку беруть 2 літри кошти на 10 літрів води. Якщо гіпохлориту натрію більше 15 відсотків, тоді 1,5 літра, і коли гіпохлориту натрію 30 відсотків і більше, то 1 літр “Білизни” на 10 літрів води відповідно. Розчином, що вийшов, рясно обприскують поверхню грунту.
Захист рослин без застосування отрутохімікатів
При постійній профілактиці (не рідше одного разу на 7-10 днів) проти багатьох хвороб та шкідників є управа без застосування «забійних» отрутохімікатів. Безперечною перевагою народних і біопрепаратів є їх відносна безпека, тому що плоди можна вживати вже на другий день.
У саду нерідко з’являються личинки обліпихової попелиці. Вони накопичуються на нижній стороні листя і молодих пагонах. Як тільки шкідники виявлені, треба обмити чистою холодною або мильною водою верхівки пагонів, а самі рослини обприскати одним із розчинів, які широко застосовуються в народній практиці.
- Тютюновий настій: 400 г тютюну, махорки або тютюнового пилу залити 10 літрами гарячої води, настояти дві доби, додати 40 г господарського мила.
- Часниковий настій: 200-300 г часнику пропустити через м’ясорубку, залити 10 літрами води, процідити і відразу обприскати рослини.
Землеробство: 7 способів підвищення родючості
Проблема будь-якої дачної ділянки — як підвищити родючість ґрунту з мінімальними витратами після закінчення сезону. Пропонуємо деякі доступні варіанти:
- Найпростіше — хоча б на рік дати землі відпочинок (або окремим грядкам), якщо дозволяє площа ділянки. Але при цьому бур’яни слід регулярно видаляти, а восени ґрунт перекопувати.
- Скошувати бур’яни до початку цвітіння, розкидати ділянкою (в ідеалі подрібнити) і перекопати разом.
- Проводити осінній посів сидератів, скошувати до цвітіння, а потім перекопувати.
- Збирати осіннє листя для подальшого її переперевання в компостній купі (ямі або траншеї).
- Оздоровлювати ґрунт за допомогою ароматичних рослин: календули, чорнобривців, часнику. Ці культури виділяють речовини, які відлякують шкідників, мінімізують кількість отрутохімікатів, що використовуються в саду.
- Розводити каліфорнійські черви. Для цього знадобиться ящик, вологий субстрат, нейтральна кислотність. Ящик без дна ставлять на піддон (щоб стікали надлишки рідини), заповнюють субстратом та запускають каліфорнійських хробаків. Догляд зводиться до годівлі черв’яків гноєм, кухонними відходами, використаною заваркою, подрібненими газетами; підтримці сприятливої температури; поливу та розпушування субстрату. Далі частину черв’яків переносять у новий субстрат, решту відпускають на «свої хліби» у ґрунт.
- І найголовніше — використовувати органіку, але гній, що тільки перепрів. За рік свіжий кінський і коров’ячий гній встигає повністю перепріти, і його можна використовувати у чистому вигляді. А ось пташиному та свинячому потрібно більше часу.
Суниця садова: найшкідливіший сидерат
Полуниця, або суниця садова, часто ушкоджується листовою нематодою. Симптоми часто плутають із грибковими захворюваннями. Як результат у хід йдуть препарати, що містять мідь, але проблема залишається.
Нематода зустрічається як на суниці, а й у сусідніх декоративних рослинах, що ростуть дільниці. Одним із господарів суничної нематоди є конюшина повзуча, або конюшина біла. Це потужний і популярний сидерат для однорічного (!) задирнення ґрунту під овочеві культури. Однак цією конюшиною дуже часто роблять залуження міжрядь у садах, у тому числі й у посадках суниці. Навіть іноді рекомендують висаджувати конюшину як сидерат перед закладкою нових суничних грядок. Як ви розумієте, робити цього не варто, щоб максимально знизити зараженість суниці нематодою.
Буряк: коли збирати коренеплоди
Важливо дотримати буряк на грядці в холоді за нормальної температури до 5-10 градусів. Такі коренеплоди стають солодкими та вітамінними.
Головний критерій для збирання буряків — пожовкла і зів’яла бадилля, але в посушливий час це може статися, коли коренеплоди ще не готові до збирання. Тоді орієнтуйтеся на нарости — невеликі опуклі горбики та кільця на верхній частині коренеплоду, що виступає з ґрунту, а також на світлі коріння на коренеплоді. Це означає, що скоро буряк почне проростати повторно і його треба терміново викопувати.
Коренеплоди, вийняті із сухої землі, зберігаються довше. Тому за 1,5-2 тижні до збирання полив грядок припиняють.
Буряк краще викопувати за допомогою садових вил, а не тягнути за коріння. Обривати, виламувати та викручувати листя не можна, щоб не пошкодити овоч. Бадилля зрізають ножем відразу після викопування, залишаючи черешки не більше двох сантиметрів. Центральне коріння не чіпати!
Великий буряк зберігається гірше, його використовують у першу чергу. Іншу відбирають за сортами чи термінами дозрівання. Найкраще зберігаються коренеплоди діаметром 10-11 сантиметрів. Буряк не любить зберігатися поряд з овочами (гарбуз, томат), фруктами (яблука, груші, айва), які виділяють газ етилен — фітогормон, що прискорює дозрівання, що призводить до псування, в’янення або проростання коренеплодів.
Як перевірити якість біопрепаратів
Перевірити термін придатності та якість будь-якого біопрепарату можна за допомогою простого тесту.
В одноразові стаканчики налийте буквально по чайній ложці перекису водню і стільки ж біопрепарату або щіпки порошку (для сухих препаратів). Якщо біопрепарат «живий», то буквально за хвилину на дні і стінках склянки з’являться бульбашки газу, як у випадку з мінеральною водою або шампанським у келиху. Якщо прикласти вухо до склянки, можна почути характерне шипіння газу. Отже, препарати живі, тобто містять у своєму складі живий початок, їх сміливо можна використовувати за призначенням згідно з інструкцією.
Як зберегти врожай
- Ні буряк, ні моркву не можна кидати при збиранні. Очищаючи овочі від грудочок ґрунту, ні в якому разі не слід постукувати коренеплодами об землю чи один про одного. У всіх подібних ситуаціях вони зазнають незначних ушкоджень, але цілком достатні для впровадження небезпечних мікроорганізмів.
- Найкраще зберігаються гострі сорти цибулі, у напівгострих та солодких термін зберігання значно коротший, тому їх краще тримати у прохолодних приміщеннях та використовувати насамперед.
- Головна причина прискореного дозрівання – газ етилен, що виділяється стиглими фруктами. Якщо залишити дозрівати зелені плоди у теплому, світлому місці, вони дозріють, але будуть м’якими. Найшвидше будь-які овочі та фрукти дозріють зі збереженням пружності поряд з яблуками, авокадо або грушами.
- За правильних умов збирання та зберігання деякі плоди можна зривати недозрілими. У лежанні дозрівають: авокадо, банани, манго, папайя, маракуйя, хурма, ківі, яблука, груші, айва, сливи, абрикоси, інжир, азіміна, персики, томати, перці, баклажани, дині, чорна та червона смородина. Дозрівають у напівзрілому стані — кабачки, гарбуз та кукурудза.