Великодній період – чергова нагода порівняти ціни на ключові харчові продукти. За оцінками «Інституту аграрної економіки», вартість великоднього кошика цього року збільшилася майже на 25%, а загалом ціни на продукти зросли на 30-32%. Однак на думку експертів, до літа ситуація може змінитися для споживачів на краще. «Одеське життя» поговорило з економістом та продавцями «Нового ринку», щоб з’ясувати, скільки зараз коштують харчі й чи можуть вони подешевшати.
Відзначати Великдень стало дорожче
На Великдень економісти зазвичай вимірюють вартість так званого великоднього кошика. До нього входять:
- яйця;
- паска;
- домашня ковбаса;
- буженина;
- сало;
- вершкове масло;
- м’який та жорсткий сири;
- хрін і сіль.
«Інститут аграрної економіки» порахував, скільки цього року українці заплатять за великодній кошик на сім’ю з чотирьох осіб, і з’ясував, що він подорожчав на 24,4% – з 972 гривень 2022 року до 1209 гривень 2023 року.
Тим часом багато одеситів не збираються відмовлятися від великоднього столу.
«У мене дуже традиційний великодній кошик. Це паски, фарбовані яйця та сир/ковбаса. Я ніколи не прагнула багатого кошика і вважаю, що не в цьому річ – це чиста формальність. Головне, щоб кошик, хоч і скромний, був. Все стало складніше, все стало дорожче, але Великдень є Великоднем», – каже відвідувачка «Нового ринку» Тамара.
Золоті яйця
Курячі яйця – одні з лідерів подорожчання серед продуктів. З початку війни ціни на яйця зросли щонайменше втричі, але навіть у порівнянні з минулим роком ціна на цей продукт піднялася приблизно на 30%. Якщо у 2022 році десяток найбільших яєць «Гулівер» можна було придбати за 50 гривень, то сьогодні той самий десяток коштуватиме 70 гривень. Загалом ціна на яйця різних розмірів коливається у діапазоні від 50 до 75 гривень за 10 штук. Економіст Сергій Якубовський пов’язує таке подорожчання цін із тривалими відключеннями світла протягом зими.
«Подорожчання яєць пов’язане насамперед із тим, в яких умовах перебувала економіка України взимку цього року, коли через величезні проблеми з електроенергією багато виробництв були на межі зупинки. У тому числі відключення світла сильно вплинули на птахофабрики та теплиці. Частина продукції просто зникла. Ось чому ми зараз бачимо різке зростання цін на яйця та овочі», – каже економіст.
«Молочка» подешевшала
Продавці «Нового ринку» кажуть: ціни на молочну продукцію цього року або залишилися тими самими, або навіть впали. Зокрема, це торкнулося м’якого сиру – продукту, що швидко псується. Попит на нього у продавців, мабуть, не високий. В одній із торгових точок, де «молочкою» торгують від виробника, ціна на м’який сир впала вдвічі – зі 120 до 60 гривень за кілограм. У перекупників ціни впали не так значно – приблизно на 15-20%. Якщо раніше жирний сир коштував 180 грн/кг, то зараз його продають за 150-170 грн/кг.
«Зазвичай на зиму ціни підіймалися. Перед зимою ми думали, що м’який сир буде вже по 200 грн/кг, а вийшло навпаки. Покупців поменшало, попит менше – всі повтікали. А до літа ціни ще знизяться», – пояснює продавчиня Людмила.
Ціни на інші молочні продукти залишились у межах минулого року. Бринза на ринку коштує від 150 до 220 грн/кг, сулугуні – 220 грн/кг, сметана – 150 грн/кг, домашні вершки – 200 грн/кг, вершкове масло – 300 грн/кг.
М’ясо, копченості, сири та ковбаси «ростуть» помірно
Ціни на м’ясну продукцію, ковбасу та сири зросли на 20–30%. Кілограм курячого філе зараз коштує близько 130 гривень, ціни на свинину та яловичину коливаються в діапазоні 180-220 грн/кг.
Ціна на сири починається від 200 гривень за кілограм, а найдорожчі його сорти можуть сягати й 900 грн/кг.
Вартість сала на ринку становить 300 грн/кг, домашньої ковбаси – 330 грн/кг, буженини – 350 грн/кг. Однак у продавців, які самі виробляють м’ясну продукцію, ціни на деякі види копченостей навіть упали.
«У мене сало подешевшало. Ще недавно я його продавала по 300 гривень, а зараз уже по 250. А копчена ковбаса, наприклад, не змінилася. Порівняно з минулим роком ціни зросли на 20 гривень всього, але все дорожчає – і корм, і дорога», – пояснює продавчиня Валентина.
Борошно стоїть на місці, сіль дешевшає
Ціни на бакалію цього року залишилися практично незмінними. Ціна на борошно зросла лише на одну гривню і становить 20 грн/кг. Кілограм солі зараз можна придбати приблизно за ту ж суму, що дорожче, ніж до війни, але значно дешевше, ніж у 2022 році, коли на початку повномасштабного вторгнення через припинення роботи «Артемсолі» та боїв у Соледарі, ціна на сіль миттєво зросла в 15 разів і сягала 95 грн/кг, а до осені знизилися до 33 грн/кг.
Цибуля подорожчала у шість разів
Овочі, порівняно з минулим роком, подорожчали вкрай різко, в середньому у 2-2,5 раза. Наприклад, огірки піднялися в ціні з 80 до 200 грн/кг, а зелень – із 10 до 20 гривень за пучок. Найсильніше подорожчала цибуля – з 10 до 60 гривень за кілограм. Продавці пояснюють це й дорожнечею бензину, і тим, що Херсонська область – головний постачальник овочів – тривалий час перебувала в окупації, а якась її частина й досі залишається під контролем ворога.
«Якщо брати імпортні товари, то море ж закрите, логістика йде в обхід, а бензин зріс уп’ятеро. Через окупацію Херсонської області на прилавках залишилася лише наша одеська цибуля: її мало, а попит на неї великий», – каже продавець Олександр.
До літа продукти можуть подешевшати
Попри стрімке подорожчання продуктів, економіст Сергій Якубовський упевнений, що невдовзі ми побачимо зниження цін. На думку експерта, це пов’язано з кредитною політикою західних партнерів і насамперед із вимогами Міжнародного валютного фонду. На початку війни більшість фінансової підтримки ми отримували практично без зобов’язань. Так, в Україну зайшло 28 млрд доларів допомоги та ще 14 млрд доларів кредитів. Економіст вважає, що у 2023 році ситуація з фінансовими потоками має змінитися.
«США тепер грошей нам даватимуть менше, тому до справи включився МВФ. Він схвалив кредитну програму на понад 15 млрд доларів, і перший транш Україна вже отримала. Але МВФ дає кредити, а не просто допомогу. А кредити мають свої умови, і одна з цих умов – контроль над емісією грошей. Якщо раніше країна могла друкувати необмежену кількість гривень, то вже зараз обсяг емісії гривні у кілька разів менший, ніж пів року тому. Саме емісія тягне за собою інфляцію та зростання цін. Якщо емісія зменшиться, знизяться і ціни. Тому найближчими місяцями ми побачимо, що більша частина харчових продуктів подешевшає», – вважає економіст.