Великдень – одне з головних християнських свят. Святкують його з розмахом і православні, і католики. За традицією після нічної пасхальної служби парафіяни накривають багатий святковий стіл. Він повинен бути не тільки смачним, красивим, а й символічним. І різні народи мають свої традиційні великодні страви, особливі рецепти. Що готують на Великдень у різних країнах, дізнавалася «Одеське життя».
Що їдять на Великдень в Аргентині: пиріг Паскуаліну
Пасхальний стіл в Аргентині неможливо уявити без цього пирога. Паскуа іспанською означає «Великодня». А Паскуаліна – «Великодній пиріг». Страва ця пісна. Тому готувати його можна Великого посту. Начинений пиріг м’яким сиром рікоттою, круто звареними яйцями, шпинатом, артишоками і петрушкою. Є у цієї великодньої страви і символічне значення. Яйця, що використовуються для приготування, символізують воскресіння Ісуса Христа.
Читайте також: На Новому базарі в Одесі вже продають нечерстві паски та штолени-панеттоні (фоторепортаж)
Великобританія: кекс Сімнел
У Великобританії традиційний Simnel Cake готують на Великдень вже багато століть. Їли його в неділю під час Великого посту по всій території Сполученого Королівства. Пізніше цей кекс став традиційною стравою у Великодню неділю. Він складається з двох шарів мигдальної пасти, покритий шаром смаженого марципану та 12 марципановими кульками, що символізують 12 апостолів.
Подають господині на великодній стіл і прикрашені хрестом здобні булочки з цукатами, смородиною, родзинками. Вони так і називаються – “гарячі булочки з хрестом”. І, як у багатьох країнах, не обходиться пасхальне застілля без яскравих крашенок.
Мексика: капіротада
Капіротада — це хлібний пудинг, який подають у Страсну п’ятницю. Рецептів його приготування багато – залежно від регіону. Але зазвичай цей традиційний великодній пудинг готують із багета, просоченого сиропом, приготованим із цукру, паличок кориці та гвоздики. Також часто в його рецепт входять горіхи та сухофрукти. Капіротада – символічна страва. Палички кориці на пудингу зображують хрест, а хліб символізує тіло Христове.
Читайте також: Що приготувати на Великдень крім паски: рецепти випічки та страв з м’яса
Франція: ніжка ягняти
У Франції на Великдень готують символічну страву під назвою «le gigot d’agneau Pascal». Це – особливий рецепт приготування баранячої ноги. Адже з давніх часів ягня вважається жертовною твариною, і він став символом Ісуса Христа, який приніс себе в спокутну жертву.
Рецепт приготування «le gigot d’agneau Pascal» досить простий — м’ясо приправляють часником і розмарином, а потім смажать.
Випічку на Великдень готують у кожному регіоні Франції за своїм рецептом. На Корсиці, наприклад, великодній стіл прикрашають бісквітним кошиком, в який складаю пофарбовані яйця в червоний колір.
Італія: Коломба ді Паскуа
Цей кекс готують на Великдень міланські кондитери. Його назва означає «Великодня голубка». Випікають здобу у формі голуба – символ Святого духу. У тісто додають цукати, готовий кекс обсипають мигдалем та перловим цукром.
А лігурійські кулінари доповнили італійський великодній стіл пирогом «Torta Pasqualina». Начинений він шпинатом та яйцями. Коржів за традицією має бути не менше 33 – за кількістю років, прожитих Ісусом Христом.
Читайте також: В Одесі біля Кирхи стартував незвичайний Великодній ярмарок
Еквадор: фанеска
Це ситний суп, який традиційно їдять на Великдень. У його рецептуру входять молоко, часник, цибуля, велика кількість різних насіння та бобів, а також – суха солона тріска, bacalao. 12 різних видів злаків та бобових символізують 12 апостолів. Bacalao – Ісус Христос. Адже риба є символом християнства.
Греція: цуреки
У Греції традиційно на Великдень їдять солодкий хліб цуреки. Схожий він на халу – пліток із трьох джгутів тіста. Ця “коса” символізує Святу Трійцю. На великодній стіл цурек подається з яйцями, пофарбованими в червоний колір. Вони мають символізувати кров Христову.
Польща: цукрове ягня та паска з житнього борошна
У Польщі великодній стіл прикрашає випечений з борошна або виготовлений з розтопленого цукру ягня. Він символізує воскресіння Ісуса Христа. Не обходиться святковий стіл і без паски. Готують її із житнього борошна, змащують свинячим салом і прикрашають хрестом із тіста. А при приготуванні паски обов’язково дотримуються старовинних ритуалів.
Читайте також:Класичний куліч: покроковий рецепт великодні випічки
Німеччина
Святкування Великодня в Німеччині починає з четверга. Його називають «зелений четвер», і їдять у цей день зелені супи та соуси, шпинат, петрушку, цибулю…
У Страсну п’ятницю подають рибу. А в неділю на пасхальний стіл готують м’ясні страви: баранину у вигляді торта, смаженого ягняти… Готують на свято та великодній пиріг. Його рецепт схожий на рецептуру нашої паски. Тісто замішують на молоці, додають багато яєць та родзинок. Потім заплітають його у вигляді коси і запікають у овальній формі.
В Австрії на великодній стіл готують круглий коровай. Прикрашають його агнцями чи хрестом.