Класичний рецепт паски в українській культурі готують на основі дріжджів. Вони надають великодній випічці пишності та м’якості. Також наші господині додають у тісто родзинки та цедру лимона, що покращує смак і надає насиченого аромату. Як приготувати паску, дивіться у покроковому рецепті.
З чого готують дріжджовий паску?
- Пшеничне борошно — 1 кілограм.
- Молоко — 2 склянки.
- Дріжджі пресовані – 50-70 грам.
- Яйця – 5 штук.
- Цукор — 1 склянка.
- Вершкова олія — 300 г.
- Ізюм — 150 г.
- Лимон – 1 штука.
- Сіль — до смаку.
Читайте також: Великдень-2023: скільки обійдуться одеситам паски, паски та фарбування?
Як правильно спекти паску?
КРОК №1. Зробіть опару
Молоко закип’ятити і охолодити до теплого струсу. Трохи відлити, розвести в ньому дріжджі, додавши одну столову ложку цукру та трохи борошна. Все ретельно перемішати. Отриману опару накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб вона підійшла.
Що таке опара і для чого потрібна?
Опара — це дріжджова основа тесту. Її використовують, коли хочуть отримати пишну випічку. Будь-яка опара готується з молока, цукру, дріжджів та трохи борошна. Змішавши ці інгредієнти, відбудеться бродіння та маса збільшитися. Якщо протягом тридцяти хвилин цього не сталося, значить якісь інгредієнти були зіпсовані.
КРОК №2. Підготуйте тісто
У яйцях відокремити жовтки від білків, потім збити жовтки з цукром і сіллю. Розтопити вершкове масло на паровій бані та трохи охолодити. Додати в опару жовтки, вершкове масло і борошно, що залишилося. Натерти цедру лимона і покласти в тісто разом із родзинками.
Добре перемішати тісто, якщо потрібно — підсипати борошна.
Як додавати родзинки у великоднє тісто?
Запам’ятайте дуже простий алгоритм: завжди на 1 кілограм борошна беріть 150-200 грамів родзинок. Перед тим, як додати родзинки в тісто, промийте їх і залийте окропом на 20 хвилин. Втручайте родзинки вже в підняте тісто.
КРОК №3. Займіться випічкою
Готове тісто розкласти у форми для пасок, добре змащені маслом і посипані борошном. Дати йому трохи підійти у теплому місці, потім змастити верхівки сирих пасок яєчним жовтком. Помістити паски в розігріту духовку до 180 градусів і випікати до готовності (перевіряйте сірником або зубною паличкою). Готові паски прикрасьте глазур’ю до смаку.
Читайте також: Де одеситам поруч із будинком освятити в Великдень паски: список адрес