Одеський Новий базар, ясна річ, крокує в ногу з часом. До Великодня ще дев’ять днів, а якщо поглянути на ринкові прилавки – вона вже мало не днями. Неймовірна безліч всього для тих, хто збирається пекти сам. Ну а ті, хто вважає за краще купити їх готовими, теж можуть не турбуватися: паски вже у продажу.
Одеські продавці: «Наші пасочки не черствіють!»
Великодні кошики «для присвятити», прикраси для пасок, фарби-наклейки для яєць, всілякі розпушувачі та інші «штучки» для правильної пасочки – все до ваших послуг. Плюс рушники і так далі, так далі.
– Ой, а вже готові продають! Ранні! – такі вигуки можна почути на Новому ринку майже щокроку.
– І чого це люди дивуються, що паски продають?! – У відповідь уражається продавець.
– Так рано ще. Вони зачерствіють!
– Ці паски не черствіють! Вони місяць можуть стояти – будуть щойно з грубки. Особливо ось ці – з шоколадним верхом.
Таке посилання змушує придивитися до товару. Ціни – від 25 (крихітна) до 175 (в особливій упаковці), у середньому вартість красунь – 85 гривень.
Люди замислюються: може, й справді купити «ці, які не черствіють»? Деякі покупці (їх поки що мало) так і чинять, інші вирішують почекати до «свіжіших і дешевше». Треті залишаються зі стійким рішенням, що пектимуть тільки самі.
На одеських прилавках – панеттоне та штолени
Ще (нi, вже не) нововведення: панеттоне та штолени. Вони дорожчі.
Знов чую подив:
– У Різдво кажуть, що штолени та панеттоні – до Різдва. А зараз ось стверджують, що на Великдень.
Думки щодо цього розходяться.
Пояснюємо: панеттоне – солодкий хліб родом із Мілана, який готується на Різдво. На смак нагадує наші пасочки.
Штоллен – традиційна німецька різдвяна випічка із соковитого, важкого дріжджового здобного тіста.
Як показує «практика» останніх років, і штолени, і панеттоне хоч і є різдвяними стравами, але у нас їх продають і перед Різдвом, і перед Великоднем. Справа смаку.
Ви також можете дізнатися: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются.
Фото автора