Щороку західні вчені досліджують продукти на рівень забруднення пестицидами і публікують два списки – найбрудніших і найчистіших продуктів.
Про це розповіла український нутриціолог Анастасія Голобородько.
Пестициди: що нам треба знати?
На думку нутріціолога, чутливе травлення, псевдоалергія та непереносимість продуктів є наслідком надто великого навантаження на наш організм пестицидів та інших елементів, які використовують при вирощуванні овочів та фруктів. У зв’язку з цим Анастасія Голобородько радить дотримуватися наступних порад при виборі продуктів:
- вивчіть список найбрудніших продуктів і намагайтеся купувати їх нечасто, особливо якщо на них не сезон і виробник не вселяє вам довіри;
- частіше вибирайте локальні сезонні та органічні продукти;
- миття продуктів звичайною водою видаляє 40-42% пестицидів, які можуть бути в шкірці овочів або фруктів;
- невелика кількість пестицидів не така страшна, порівняно з тією користю, яка є в фруктах та овочах;
- кількість пестицидів у всіх країнах досить жорстко регулюється і рідко перевищує норми.
Фахівець зазначає: незважаючи на те, що це дослідження проводиться у Штатах, практика показує, що цим списком можна скористатися і в Європі.
«Найбрудніші» та «найчистіші» овочі та фрукти
Ці дослідження американських учених показують рівень забруднення продуктів за сезон 2022 року.
Найбільш «брудні» продукти:
- полуниця;
- шпинат;
- листова зелень;
- нектарини;
- яблука;
- виноград;
- солодкий перець;
- черешня;
- груші;
- персики;
- селера;
- томати.
«Найчистіші» продукти:
- авокадо;
- кукурудза;
- ананас;
- цибуля;
- папайя;
- зелений горошок (заморожений);
- спаржа;
- броколі;
- капуста;
- ківі;
- манго;
- гриби;
- диня;
- мускатна диня.
Вас також може зацікавити: