Ми живемо в сучасному світі і навіть не замислюємося про те, яку важливу роль у зберіганні харчових продуктів відіграє холодильник. Він просто є, і ми ним користуємося. А в нинішній складний для українців час мати вдома необхідний запас їжі – не забаганка, а життєва необхідність.
Так, можна і навіть потрібно запасатися продуктами, що мають тривалий термін придатності – це насамперед консерви, борошно, різні види макаронів та круп, цукор та сіль. Крім того, багато хто вже звикли робити домашні заморозки – ягоди, фрукти, овочі та напівфабрикати, адже це дуже зручно. Але що робити, якщо холодильник зламався або вимкнули електроенергію? Вихід є, впевнений відомий український кулінар Євген Клопотенко.
Майже будь-який продукт можна зберегти або продовжити його термін придатності. Головне – знайти будь-яке прохолодне місце. Навіть якщо за вікном стоїть спека, таке місце може бути в гаражі, коморі, погребі та у підвалі багатоповерхового будинку. Як зберегти найбільш поширені у нас продукти без холодильника?
Овочі та фрукти
Здебільшого овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника. Але важливо знайти не лише прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені або світло. Якщо це станеться, овоч виділятиме зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю небажано вживати в їжу.
Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватись, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення або джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте або заквастіть. Ще можна зварити компот.
М’ясо
Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно в металеву ємність і виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також з будь-якого м’яса можна зробити тушонку. Така консерва за правильних умов приготування може зберігатися до трьох років.
А ще щоб зберегти м’ясо без холодильника складіть його в каструлю або скляні банки і добре пересипте сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 столових ложок солі. Щоб потім вживати таке м’ясо, попередньо потрібно його вимочити у воді.
Риба
Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Продовжити термін придатності можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, приберіть начинки і зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у холодне місце. Потім рибу можна вимочити у воді та смажити чи висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.
Вершкове масло та сир
Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність і залийте холодною підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце.
Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет і добре загорнути, щоб він не підсушувався.
Молоко, сир і сметана
Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши 1/2 ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть у холодну воду. Те саме зробіть з баночками сметани.
Хліб
Хліб можна зберігати в холодильнику або навіть в морозильнику. Якщо вимкнули електроенергію і він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками і розкладіть на лист, щоб шматки не торкалися один одного. Виставте деко в приміщення, що добре провітрюється. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.
Читайте також:
- Шеф-повар Евгений Клопотенко наградил участника конкурса в «Одесской жизни»;
- Клопотенко снял рецепт борща на английском языке;
- Как будут питаться украинские школьники – шеф-повар Евгений Клопотенко представил новое меню.
За матеріалами сайту klopotenko.com