Здавалося б, що може бути простіше, як зварити макарони? На перший погляд, із цим завданням під силу впоратися лажі людині, далекій від тонкощів «високої кухні». Тим не менш, «на виході» у багатьох чомусь виходить не апетитна і смачна страва, а в кращому випадку макаронна каша, а в гіршому – і грудка тіста, що зовсім злиплася. Що ми робимо не так?
«Одеське життя» продовжує ділитися кухонними хитрощами та корисними порадами. І сьогодні ми розповімо, які поширені помилки багато хто з нас припускає при варінні макаронів.
За словами експертів з виробництва макаронних виробів, у всьому світі любителі макаронів зазвичай допускають три основні помилки.
Помилка 1. Мало води
Перша помилка, яку часто допускають люди під час приготування макаронів – недостатня кількість води при варінні.
Якщо варити макарони в невеликій кількості води, то крохмаль від макаронів розчиняється у воді і, при малій кількості рідини, його концентрація перетворює воду на в’язку кашу, а макарони починають злипатися.
Правильне співвідношення при варінні макаронних виробів – від 500 мл до 1 літра води на кожні 80-100 г макаронів. Для цього використовуйте великий посуд з високими стінками.
Читайте також: Як правильно варити пельмені: ви здивуєтеся
Помилка 2. Покласти макарони в каструлю перед закипанням
Ще одна поширена помилка – додавати макарони до каструлі до закипання води.
Якщо додати макарони у воду, перш ніж вона закипить, вони почнуть склеюватися. Справа в тому, що молекули води рухаються недостатньо швидко в не закипілій воді, а крохмаль уже почав виділятися.
Помилка 3. Забути перемішувати
Також не забувайте перемішувати макарони, щоб уникнути великої концентрації крохмалю.
Намагайтеся уникати таких помилок під час приготування макаронів, і тоді якість готової страви вас не розчарує. Але тут важлива ще одна умова: якість виробів.
Ви також можете дізнатися: Кулінарні хитрощі: як правильно додавати в пасту сир
Які макарони краще вибрати
І тут треба зазначити, що немає кращого варіанту, ніж макаронні вироби із твердих сортів пшениці. Так, якісні макарони з твердих сортів трохи дорожчі за звичайні, але навіть з урахуванням високої ціни, їх перевага незаперечна:
- такі макарони мають низький глікемічний індекс, а отже не шкодять фігурі;
- після них довго не виникає почуття голоду;
- вони не розварюються і не злипаються, на відміну від дешевших сортів.
Ще матеріали на тему:
- Як розморозити м’ясо швидко і правильно – цих хитрощів ви точно не знали;
- Як вибрати «правильну» ковбасу, а не підробку;
- Що треба зробити, щоб картопля зварилася швидше;
- Як приготувати правильну яєчню?
За матеріалами rbc.ua