Ці досить прості вироби із тіста дуже добре нам знайомі. Хтось вважає їх їжею холостяків та студентів, проте вони можуть стати гарною паличкою-виручалочкою і для зайнятих господинь, які не мають часу стояти біля плити. До того ж це ситна страва, якою можна нагодувати всю родину.
Здавалося б, у приготуванні пельменів – а сьогодні йтиметься про них – немає нічого складного. Пельмені можна готувати по-різному: жарити, варити, готувати на пару. Але традиційний спосіб – все ж таки варіння в каструлі. І саме тут багато хто робить фатальну помилку, відправляючи пельмені, у тому числі і заморожені, прямо в підсолений окріп. А це і є найголовніший прорахунок! Як же варити пельмені правильно?
Чому пельмені злипаються при варінні
Коли люди варять пельмені, дуже часто вони злипаються, розварюються або мають не настільки насичений смак, як того хотілося б.
Виявляється, не можна кидати пельмені з морозилки в окріп. Заморожене тісто не пластичне та сухе, тому може швидко луснути, а потім злипнутись. Чому так відбувається?
- По-перше, вироби з тіста розварюються особливо, коли ви готуєте заморожені пельмені, тому що їхня температура занадто відрізняється від температури води.
- По-друге, пельмені злипаються, оскільки після занурення в окріп крохмаль, який є на поверхні тіста, склеюється.
Варимо пельмені правильно
Як же зварити пельмені, щоб вони не злиплися, не розварилися і вийшли справді смачними? Ось кілька простих порад:
- перед зануренням пельменів у воду варто спробувати довести їх до нормальної температури – цього можна досягти, якщо замочити вироби у воді на кілька хвилин;
- найкраще класти заморожені пельмені у воду, температура якої не вище 50 градусів за Цельсієм;
- під час відварювання варто додати трохи холодної води, і тоді температура залишиться рівномірною.
Як правильно зварити пельмені в каструлі
Є досить хороший алгоритм дій, який стане вам у нагоді при приготуванні смачних і соковитих пельменів у каструлі. Так, щоб приготувати 500 г заморожених пельменів:
- беріть каструлю з 1,5-2 літрами води;
- додайте у воду 2-3 лаврові листи, а ще 2-3 горошини чорного перцю;
- також можна влити у воду ложку олії. Це, до речі, теж допоможе пельменям не злипнутись;
- посоліть воду до смаку і як тільки вона дійшла до потрібної температури, відразу висипайте всі пельмені;
- Після цього їх потрібно ретельно перемішувати, поки вода не закипить ще раз. Так вони не прилипнуть до дна та стінок каструлі;
- Потім потрібно зменшити вогонь і варити пельмені приблизно 7-12 хвилин. Якщо пельмені випливли, швидше за все, вони вже готові;
- готові пельмені відразу ж перекидайте в друшляк, не варто залишати їх у окропі, інакше тісто набереться водою і стане несмачним;
- для кращого смаку до готової страви можна додати вершкове масло.
Їсти пельмені можна з будь-якою заправкою до смаку, наприклад, зі сметаною або кетчупом. Дехто навіть любить пельмені з оцтом.
Ви також можете дізнатися:
- Готуємось до зими: що входить у «стратегічний запас»?
- Які продукти здатні знизити стрес?
- Як правильно їсти яблука, щоб отримати більше користі.
За матеріалами takprosto.cc, фото Зі смаком