Новини Одеси та Одеської області

Як правильно їсти яблука, щоб отримати більше користі

Як правильно їсти яблука, щоб отримати більше користі

Яблука – один із найпопулярніших фруктів у світі, а в Україні вони, до того ж, досить дешеві та доступні практично цілий рік. Їх дають дітям до школи, беруть із собою в дорогу, та й просто їдять удома.
На думку вчених, користь цих фруктів для здоров’я важко переоцінити. Але, як і в усьому іншому, у їх вживанні треба знати міру.

Сезон яблук зазвичай починається в серпні. А вже сьогодні, 19 серпня, коли християни східного обряду відзначають свято Преображення Господнього (по-народному – Яблучний Спас), поласувати цим смачним і корисним фруктом, що називається, сам Бог велів.

Чому їсти яблука корисно

Як каже старе англійське прислів’я, з’їдаючи одне яблуко на день, можна забути про візити до лікарів. І скористатися цією перевіреною часом порадою – ідея непогана.

За інформацією офіційного ресурсу Міністерства сільського господарства США (USDA), одне середнє яблуко вагою 182 г містить 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 6% від добової потреби калію, мідь та марганець. Серед вітамінів у яблуках найбільше вітаміну С – 14% від добової потреби, вітаміну К – 5% від добової потреби. У меншій кількості містяться вітаміни A, E, B1, B2, B6. А ось заліза в яблуках не так багато, як прийнято вважати.

До речі, а чи ви знали, що чистити яблука небажано? Адже в їхній шкірці міститься набагато більше корисних речовин – клітковини, кверцетину, флавоноїдів та безлічі інших – ніж у м’якоті.

Раніше ми розповідали, як правильно їсти банани

Багато хто чистить яблука, бо бояться накопичених у їхній шкірці пестицидів. Але, по-перше, не всі фрукти обробляють «хімією», а по-друге, їх вміст не такий високий, щоб якось вплинути на здоров’я. Тому цілком достатньо промити фрукти проточною водою. Для більшої впевненості можна використовувати засіб для миття фруктів на основі соди.

Складні вуглеводи, що містяться в яблуках, і клітковина роблять їх чудовим перекусом між прийомами їжі. А харчові волокна у складі яблук покращують роботу шлунково-кишкового тракту та корисні для мікрофлори.

Червоні яблука багаті антоціанами – речовинами, які уповільнюють старіння організму та покращують гостроту зору, а зелені містять менше цукру та алергенів.

Яблука з крапельками води

Кверцетин у яблуках корисний для мозку та нервових клітин, що особливо важливо для людей похилого віку. Цей фрукт також багатий на пектини, які виводять токсини з організму.

Вживання яблук допоможе запобігти розвитку астми, а також позитивно вплине на загальне здоров’я наших легенів. А флавоноїди, що входять до складу цих фруктів, робить їх корисними в плані профілактики серцево-судинних захворювань.

Більше того: дослідження, результати якого опубліковані в 2016 році, підтвердило, що вживання лише одного яблука на день допомагає запобігти виникненню раку.

Важливо, що корисні властивості яблук не втрачаються під час їх зберігання. Тобто їх можна сміливо їсти цілий рік, а не лише у сезон.

Скільки яблук можна з’їсти за день?

Щоб отримати максимальну користь від яблук, треба їх вживати регулярно. У той же час слід пам’ятати, що яблука, особливо солодкі сорти, містять багато цукру. І щоб не перевищити добову норму цукру, рекомендується з’їдати щодня не більше чотирьох середніх яблук. А якщо все-таки з’їсте більше яблук, то треба їсти менше солодкого.

А вже в якому вигляді ці фрукти, то тут можна сміливо дати волю своїй фантазії: їх запікають, карамелізують, додають у пиріг, роблять з них пюре, мармелад, суфле, готують з ними м’ясо, соуси, а також додають у салати. Зазначимо, що готувати яблука також можна разом із шкіркою – у будь-якому випадку отримаєте не лише смак, а й користь.

Шматок яблучної шарлотки

Раніше «Одеське життя» ділилася рецептами простої шарлотки з яблуками та гарного засобу від депресії – печених яблук з сиром, родзинками та коньяком

Про протипоказання до вживання яблук

У насінні яблук є смертельно небезпечна речовина – ціанід. Хоча задля справедливості варто відзначити, що для серйозного отруєння цих кісточок знадобилося б занадто багато. Втім, деякі експерти радять з’їдати хоча б декілька штук цього насіння на день, тому що в них нібито міститься необхідна добова доза йоду.

Також відзначимо, що від вживання яблук у сирому вигляді варто утриматися людям з хворобами травної системи – для них ці фрукти краще запiкати. А при коліті та здутті живота яблука показані якраз без шкірки.

До того ж, яблука є досить сильним алергеном, а діти можуть поперхнутися ними – їм бажано давати яблучне пюре.

ВАЖЛИВО! Даний матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не може бути джерелом для самостійної постановки діагнозу або медичних рекомендацій. Він ґрунтується на актуальних та науково підтверджених дослідженнях у медичній сфері. Однак, якщо вам потрібний точний діагноз або медична консультація, рекомендуємо звернутися до лікаря. Ваше здоров’я – наш головний пріоритет!

Вас також можуть зацікавити такі матеріали:

За матеріалами УНІАН та klopotenko.com

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції