Багато хто з нас любить гречку, а каша з неї – лихий лідер у рейтингу найкорисніших. Так, принаймні, стверджують лікарі та дієтологи.
Так, гречана каша містить легко засвоюваний білок, харчові волокна, що забезпечують ситість, а також багато вітамінів та мікроелементів. Завдяки їй можна нормалізувати травлення та знизити рівень цукру в крові.
Однак не всім відомо, що гречка поєднується далеко не з усіма продуктами, а деякі з них навіть здатні перекреслити всю її користь і навіть загрожують появою проблем зі здоров’ям. З чим фахівці не радять їсти гречку, дізнавалася «Одеське життя».
З чим «не товаришує» гречка
Тушонка, м’ясні вироби
Гречка з тушонкою – безсумнівно смачне, але марне поєднання. Може викликати велике навантаження на функціонування серця та всієї серцево-судинної системи. Те саме стосується м’ясних виробів, зокрема сосисок, у поєднанні з якими гречана каша важко перетравлюється.
Молоко
Так-так, саме так: від гречки з молоком не користь, а суцільна шкода, впевнені дієтологи. Дослідження показали, що таке поєднання може призвести до розладу шлунка. А кальцій, яким, як відомо, багате молоко, не дасть змоги гречці засвоюватися в організмі.
Цукор
Сама по собі гречка впливає на в’язкість крові, а якщо її ще й поєднати із цукром, ризик тромбозу суттєво зростає.
Зелень
Невдало і поєднання гречки із зеленню, наприклад, із петрушкою. Адже зелень посилює ефект згущення крові через високий вміст вітаміну К.
З чим можна їсти гречку
З чим же, запитаєте ви, гречку їсти все ж таки можна? На думку ряду фахівців, найбільшу користь вона принесе, якщо вживати її окремо або у поєднанні з такими продуктами:
- гриби;
- риба;
- морепродукти;
- варені яйця.
Білки гречаної крупи добре поєднуються з білками вказаних продуктів, і тому страва повністю засвоюється організмом.
Ви також можете дізнатися: