Каша-ляпа – це традиційна страва села Пиріжна, без якої не обходиться жоден обряд чи культурне зібрання.
Ця унікальна каша надзвичайно смачна. Пропонуємо рецепт на велику порцію, як для родинного свята.
Покроковий рецепт
- У 20-літровий казан налити 5 літрів води.
- Покришити 5 цибулин.
- Додати 5 цибулин, прив’ялених на пательні.
- Дати покипіти 10 хвилин.
- Насипати 2,5 літрові банки рису і варити майже до готовності при постійному помішуванні.
- Налити 10 літрів свіжого коров’ячого молока. Довести до кипіння.
- Додати: пів кіло вершкового масла, півлітра сметани, посолити та додати 2 столові ложки смальцю.
- Варити 2-3 години при постійному помішуванні кописткою.
Подача на стіл
При подачі на стіл страву поливаємо шкварками з салом і смаженою цибулею.
Вперше спробувавши цю кашу на еко-етнофестивалі «Кодима-фест», одеські журналісти жартували: «Якщо ти не пробував «ляпу», то ти не був на Кодимщині».
Тож як будете подорожувати Шпаковим шляхом, завітайте до села Пиріжна і обов’язково скуштуйте традиційну страву цієї місцини.
Рецептом поділилася директорка Пиріжнянського будинку культури Людмила Чудак.
Читайте також: