Шоколадні ласощі кілька тисяч років, і сучасний шоколад дуже мало нагадує той, який колись вживали індіанці. Сучасні шоколаті створили безліч найнеймовірніших сортів шоколаду, розрахованих на поціновувачів нестандартних смакових відчуттів.
Делікатес, якому 500 років
Батьківщиною шоколаду вважається Центральна та Південна Америка. Індіанці майя та ацтеки протягом багатьох століть змішували мелені та обсмажені зерна какао з водою, а потім у цю суміш додавали гіркий перець. Напій, як можна припустити, виходив дуже на любителя — гіркий, гострий та жирний. І, уявіть собі, пили його винятково холодним.
Невідомо, чи звернули б європейці увагу на подібний напій, якби не завойовник Мексики іспанський конкістадор Ернан Кортес. У 1520-х роках він привіз до Європи боби какао та рецепт приготування з них дивного напою. У Європі швидко зрозуміли, що шоколад буде набагато смачнішим у гарячому вигляді, з додаванням цукру. Однак зерна какао були настільки дорогими, що побалувати себе чашкою шоколаду по обіді могли лише дуже заможні люди.
Але прогрес не стояв на місці, і в 1828 голландець Конрад Йоханнес ван Хаутен винайшов недорогий спосіб вичавки масла з подрібнених бобів какао. Це дозволило створити твердий шоколад, який став набагато дешевшим і популярнішим за шоколадний напій. Ну, а до кінця XIX століття з’явився перший молочний шоколад, виробництво якого налагодив відомий Анрі Нестле.
Незвичайні види шоколаду: поєднати несумісне
Основні види шоколаду відомі нам досить давно, і нікого вже не здивуєш білим чи пористим шоколадом, із солоною карамеллю чи екзотичними ягодами. У справі виробництва шоколаду, здавалося, намітився тривалий застій. Але не тут було: як з’ясувалося, креатив виробників цього десерту не знає кордонів. Останнім часом з’явилися такі сорти шоколаду, які і є страшно. Однак ті, хто ризикнув спробувати результат творчості сучасних шоколатів, в один голос стверджують: цілком їстівно!
Рубіновий шоколад
Був винайдений у Бельгії у 2017 році. Він має малиновий колір і готують його з червоних бобів какао сорту Рубі, які вирощують у Кот-д’Івуарі, Еквадорі та Бразилії. Цей десерт має фруктовий аромат та смак ягід.
Шоколад із тютюном
Зрозуміло, придумали кубинці — до нього додають справжнє мелене листя тютюну. Такий шоколад буває двох сортів — з молодого листя та витриманих, і вживається лише з портвейном чи ромом.
Шоколад зі смаком васабі
Став вдалим експериментом компанії Нестле. Компанія почала виробляти шоколадні батончики, які не кожен зважиться спробувати через надзвичайно гострий смак. До речі, вважається, що васабі захищає зуби від карієсу, так що в цьому випадку цілком можна сказати, що виробники вдало поєднали приємне з корисним.
Шоколад із чорним трюфелем
Напевно, можна вважати одним із найдорожчих видів шоколаду. Адже вартість чорних трюфелів може сягати понад 2000 доларів за кілограм. Однак, якщо ви не зможете скуштувати цей шоколад, переживати не варто, поціновувачі описують його смак як дуже специфічний та землистий.
Шоколад із пелюстками квітів
Навряд чи здивує когось, проте він дуже гарний та романтичний. Французькі шоколаті додають до нього пелюстки жасмину, троянди, лаванди та фіалки. Спочатку їх сушать, засипають цукром, а потім додають до молочного, гіркого та білого шоколаду.
Шоколад із беконом
Став винаходом чиказької компанії. Ця шоколадна плитка зі шматочками копченого бекону та великою сіллю розрахована на шанувальників традиційної англійської кухні. До речі, ця ж компанія випускає шоколад із грибами та арахісовим маслом.
Шоколад із ароматом сіна
Роблять в Англії, але просто так його купити не можна — він створювався спеціально для одного з елітних готелів у Віндзорі. Шоколад готують, змішуючи високоякісну шоколадну масу з висушеною та подрібненою травою. Спробувати цей шоколад можуть лише постояльці готелю.
Шоколад із водоростями
Для схуднення став новинкою іспанських кондитерів. Як стверджують, за його допомогою справді можна скинути зайву вагу. Шоколад містить амінокислоти, які пригнічують апетит та вітаміни А та В12. Має зелений колір, який йому надають водорості. Вживати цей шоколад потрібно до їди.
Шоколад з абсентом
Став ноу-хау швейцарських шоколатів. Начинка з абсенту надає шоколаду гіркого смаку і буквально обпалює мову. Щоправда, захоплюватися цим шоколадом не варто, якщо хочете зберегти адекватне сприйняття дійсності.
Як відрізнити традиційні сорти шоколаду?
Молочний шоколад містить до 35% тертого какао, 20% сухого молока та цукор. З усіх сортів він найменш корисний.
До десертного шоколаду входить 35%-55% какао, а також 10% молочних продуктів.
Гіркий, або чорний шоколад має у своєму складі від 55% какао, до 5% молока і мало цукру. Вважається найбільш корисним різновидом шоколаду.
Джерело: chocosite.ru, rabitos-royale.in.ua.
Читайте також: