Цю італійську випічку люблять багато хто. Ще б пак: адже піца – і смачна, і ситна страва. Але деякі відносять її в кращому випадку до фастфуду, а в гіршому – до так званої «сміттєвої їжі», від якої користі ніякої, зате одна суцільна шкода і в здоровому харчуванні їй точно не місце. Але чи це так насправді? Ось що розповіла про піцу дієтолог Сніжана Ворошилова.
Чи шкідлива піца?
Піца – це традиційна італійська страва, запечений коржик з тіста завтовшки 3-4 мм з начинкою, що укладається зверху.
За словами дієтолога, якщо почитати історію піци, ми можемо зрозуміти, що спочатку це була цілком здорова їжа: борошно твердих сортів пшениці, сіль, вода+оливкова олія та начинка, куди завжди йшли томати, пряні трави (орегано, базилік), сир моцарелла, пекорино романо чи пармезан, каперси, оливки, анчоуси, морепродукти або шинка, гриби та томатний соус.
«Тепер питання: що з цих інгредієнтів нагадує вам «сміттєву їжу»? А як же піца з беконом, ковбасою та пепероні? А це вже американська інтерпретація, яка з’явилася після імміграції італійців у США», – зазначає Сніжана Ворошилова.
Таким чином, напрошується висновок: усе залежить від начинки, яку кладуть у цю ароматну випічку.
Як вибрати «правильну» піцу
Фахівець дає такі поради:
- не забувайте про те, що при замовленні піци ви можете змінювати складові: додавати подвійні томати, міняти ковбасу на курку чи телятину, додавати солодкий перець, гриби та інші інгредієнти, яких не вистачає на ваш смак;
- вибирайте піцу на тонкому тесті;
- не беріть варіанти з ковбасою, беконом, шинкою, сардельками, картоплею фрі;
- якщо піца не містить томатів, овочів, зелені – додавайте їх додатково, адже томатами піцу не зіпсуєш.
Ви також можете дізнатися: