Національний перелік нематеріальної культурної спадщини України постійно поповнюється. Є в ньому і 9 елементів, які репрезентують Одеську область.
Такій події, як внесення до реєстру, передує тривала дослідницька робота з виявлення, фіксування та описання кожного з них. Дев’ять із них належать Одеській області:
- Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області (елемент переважно побутує у м. Кодима, с. Загнітків, с. Шершенці, с. Грабове, с. Лабушне, с. Івашків, с. Олексіївка)
- Різдвяний обряд «Мошул (обряд чоловічої коляди) (с. Орлівка Ренійської міської громади)
- Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки (Місто Біляївка)
- Міліна – знання, навички та звичаї (Село Зоря Саратської селищної громади, с. Делжилер Татарбунарської міської громади, с. Ново-Трояни Городненської сільської громади, с. Делень Арцизької міської громади у, с. Кирнички Суворовської селищної громади, с. Василівка Василівської сільської громади, с. Баннівка Василівської сільської громади, с. Калчева Василівської сільської громади)
- Метод будівництва «суха кладка» (Кодимська територіальна громада, село Зоря – Саратська територіальна громада)
- Культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика (Села Нові Каплани та Василівка, село Семисотка)
- Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини, який роштошовано в місті Одеса на вулиці Польській, 20.
- Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне
Цей перелік ведеться із 2012 року і до цього часу в нього вже включено 77 пунктів зі всіх регіонів України. Це означає, що кожен з цих елементів буде знаходитися під особливою увагою Міністерства культури, додатково вивчатися та популяризуватися через фестивалі, майстер класи, виставки, акції, публікації. Наприклад, завдяки дослідженню плацинди на базі екотуристичного маршруту “Тарутинський степ” був задуманий фестиваль плацинди та спеціальний маршрут, де туристів навчали готувати це блюдо за різними техніками та начинками.
Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання ст.12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році.
Читайте також:
- Борщ – наш: український борщ став світовою спадщиною
- Всі відтінки смаку: які борщі готують в Одеській області