Новини Одеси та Одеської області

Чи можна їсти картоплю з паростками та «очками»: відповідь експертів

Чи можна їсти картоплю з паростками та «очками»: відповідь експертів

Як відомо, ранньою весною торішня картопля стає вже «не тією»: м’якою, зморщеною і починає проростати. Але не всі поспішають позбутися такої картоплі й часто обривають паростки, обрізають шкірку товстішу і вживають у їжу. Але чи можна їсти такий овоч і що робити із зеленими бульбами? Думки експертів із цих питань читайте в нашому матеріалі.

Чи можна їсти пророслу картоплю

Якщо досить довгий час зберігати картоплю в теплому приміщенні, вона поступово починає втрачати вологу, і згодом шкірка овоча стає пухкою і зморшкуватою, а самі бульби можуть почати проростати. Чи можна їсти таку картоплю?

Експерти попереджають: у такій картоплі накопичується токсична речовина – соланін. При цьому є думка, що він небезпечний лише у великих кількостях, а якщо картопля проросла зовсім небагато (наприклад, на ній з’явилися «очкі»), отруїтися буде важко.

Проте, як підтверджують вчені, краще виявити обережність та викинути зморщену картоплю. Так, у невеликих кількостях соланін зазвичай не впливає на людину, але його концентрація може значно збільшитися в гниючій або проростаючій картоплі – а це вже підвищує ризик отруєння. В результаті можуть виникнути шлунково-кишкові розлади – нудота, блювання і діарея, а також серйозніші реакції, включаючи проблеми з серцем і нервовою системою (залежно від кількості соланіну, що потрапив в організм). Якщо розмір паростків більше 1 см, то кількість соланіну в такій картоплі значно збільшується і жодних корисних речовин не залишається, крім крохмалю.

Саме тому їсти пророслу картоплю, а також м’яку і зморщену, не можна.

У той же час бульби, що тільки проростають, рекомендується ретельно перебирати, видаляючи всі паростки. Якщо при цьому картопля виглядає свіжою і не зів’ялою, і на ній всього кілька паростків, то кількість соланіну в таких бульбах мінімальна і їх можна вживати після термічної обробки.

Ви також можете дізнатися: Що буде, якщо є мандарини з кісточками?

Чи можна варити пророслу картоплю

Якщо ж викинути весь запас картоплі не можна (наприклад, всі бульби почали проростати), бульби, що проросли, можна їсти, але дотримуючись кількох правил.

Нагадаємо, бульби не повинні бути зморщені, а самі паростки – перевищувати 1 см. Таку картоплю краще відварювати, а не запікати або смажити – це дозволяє мінімізувати їх шкоду.

Як готувати пророслу картоплю

  • повністю очистити картоплю від «очків», паростків та шкірки;
  • зрізати верхній шар під шкіркою – там найбільша концентрація шкідливих речовин;
  • перед приготуванням потрібно замочити картоплю, щоб соланін пішов у воду.

Важливо: якщо картопля почала зеленіти, її теж вживати не можна. Такий, а також зморщений і сильно пророслий овоч краще посадити.

Читайте також: Дачні поради на березень: що посадити та посіяти в першому місяці весни.

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції