Ключові моменти

  • На одеській «Книжці» продають свіжий гарячий плов і люля-кебаб просто на ринку — біля казана виникає стабільна черга.
  • Порції великі та недорогі: обід із плову або люля з салатом коштує від 80 до 150 гривень.
  • Страви готують з якісних продуктів: рис басматі, яловичина у плові, баранина в люля-кебабі.
  • Плов привозять близько 11:00, і вже до 13:00 його майже повністю розбирають — більшість покупців постійні.

 

Обережно, ця стаття викликає апетит!

Увага! Даний матеріал не є рекламним. Враження та думки мають субʼєктивний характер та відображають індивідуальні смаки автора.

Від ринку книжкового до ринку їжі

На легендарній «Книжці» книг стає з кожним роком менше. Проте все більше з’являється кавʼярень та магазинчиків, де торгують смаколиками: рибними делікатесами, цукерками, кавою та чаєм.

Кафе на ринку Книжка
На “Книжці” все менше точок з книгами та більшає кафе та кофеїн
Кафе на ринку Книжка
Книжковий ринок пропонує каву на будь-який смак

Для багатьох жителів центру та працівників навколишніх офісів вже стало традицією пити ранкову каву саме тут. Та й обідню перерву можна провести тут – на свіжому повітрі, під тінню дерев, у затишно облаштованих зонах.

Для багатьох одеситів вже стало традицією розпочинати ранок з кави на "Книжці"
Для багатьох одеситів вже стало традицією розпочинати ранок з кави на “Книжці”
Одесити пам'ятають про загиблих від російської агресії
Одесити пам’ятають про загиблих від російської агресії

Доволі тривалий час на «Книжку» привозять домашні обіди. А нещодавно в Тік-Тоці я побачила ролик про те, що тут можна поїсти гарячого плову. Звісно, я не могла не піти та не скуштувати одну зі своїх найулюбленіших страв.

А що в меню?

покупці плову на Книжці
Плов з казана на “Книжці”

Шукати точку продажу плову довго не довелося. Я побачила велику чергу поряд зі столиком під великою синьою парасолькою. В черзі чомусь стояли виключно чоловіки. На моє жартівливе запитання, чи продають плов жінкам, чомусь не відреагували.

«Добре, проїхали, це ж тобі не Привоз», – подумала я.

покупці плову на Книжці
В черзі за пловом та люля-кебабом чомусь лише чоловіки

Поряд зі столиком ташувалася справжня піч, на якій стояв величезний казан із пловом.

На столику стояла миска з кебабами, салатом, маринованою морквою і цибулею. Меню виявилось доволі лаконічним і містило лише те, що було на столику та хліб. Для знайомства я взяла всього потроху – пів порції плову, пів порції люля-кебабу, салат із капусти, трохи моркви та навіть свіжу цибулю.

Казан з пловом
Знаменитий казан
торгівля їжею з лотка
Поряд з казаном, на столику – миска з кебабами, салати, маринована морква, цибуля та хліб

Цитати з меню

Меню на Кніжці
Меню можна знайти на казані
  • Плов плюс салат – 150 грн
  • Люля-кебаб плюс салат – 150 грн
  • 0,5 порції – 80 грн
  • Мікс – 150 грн

Як смакують плов з казана та кебаб на «Книжці»

Розмір цих пів порцій виявився більшим, ніж я очікувала, – повна глибока тарілка плову, одна штучка люля-кебабу, додатків можна попросити покласти більше або менше, як ви любите. Хліб берете за власним бажанням і відправляєтесь їсти за столик поряд, біля дерева. Столові прибори – одноразові, пластикові. Також всю їжу вам можуть запакувати з собою.

Плов з казана
Плов виглядає привабливо – з великою кількістю мʼяса, морквою та стручками гострого перцю

Плов мені сподобався ще до того, як я його скуштувала – в казані він виглядав дуже привабливо з великою кількістю мʼяса, морквою та стручками гострого перцю. На смак виявився не гіршим.

Рис – басматі, соковита морква, добре приготована мʼяка яловичина. В плові достатньо спецій, але без надлишку. Він не сухий, хоча рис розсипчастий і не переварений. Плов готують без нуту.

Плов
На смак плов на “Книжці” також відмінний

Де можна скуштувати плов з нутом, я розповідала тут. Смак Криму в серці Одеси: як ресторан «Хаджибей» зберігає культуру корінного народу

Люля-кебаб готують із баранини. Страва, на перший погляд, дуже проста – лише м’ясний фарш, сіль і перець. Але він має бути добре вимішаним, відбитим і не пересушеним під час приготування.

Люля кебаб
Люля-кебаб подають з салатом (у складі салату – капуста та морква)

В принципі, тут він саме такий – соковитий, в міру гострий, лише з одного кінця трохи пересмажений. Люля добре смакує з капустяним салатом та маринованою морквою.

Запивати жирний плов краще айраном або гарячим чаєм. Я зробила помилку і не купила чай заздалегідь. Вам рекомендую памʼятати про це і купити спочатку напій, а потім йти за пловом.

А як приготувати традиційний кримськотатарський плов, ми розповідали ось тут Хто такі кримські татари та як вони святкують Курбан-байрам в Одесі

Загальне враження

Чек за мій дуже поживний м’ясний обід склав 150 гривень, за чай зі свіжого імбиру та лимону я заплатила ще 70 гривень. Розрахуватися, до речі, тут можна як готівкою, так і карткою саме через термінал, а не переказом.

Важливо враховувати, що плов приїжджає на «Книжку» десь об 11-й ранку. А до години дня його майже весь зʼїдають. Я прийшла на початку другої та ледь встигла взяти порцію. Багато людей купують одразу декілька порцій плову додому. Звісно, що майже всі покупці вже постійні.

На жаль, більше нічого, крім плову і люля, сюди не привозять, але продавці розповіли, що у них є ще точка на авторинку «Яма», де вони готують шурпу та шашлик. І я вже шукаю, з ким би за компанію туди зʼїздити.

Плов та горобці
До першої години дня плов на “Книжці”, зазвичай, вже майже весь зʼїдають

Читайте також:

Запитати AI:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі