Увага, даний матеріал не є рекламним і відображає виключно думку та смаки автора.

«Хаджибей»: незмінні традиції, але інші ціни

Ресторан «Хаджибей» – перший з мережі кримськотатарських закладів Одеси. Зараз їх три: «Хаджибей» у центрі міста, «Крим» – на Кримському бульварі у так званому селищі Котовського та «Крим» в Аркадії, який працює лише в теплу пору року. 

У жовтні «Хаджибею» виповниться сім років. З перших днів існування він став і туристичною візитівкою міста, і водночас улюбленим місцем самих одеситів. За ці роки тут мало що змінилося. Це дивно, але в часи, коли модно ледь не кожного тижня виставляти новинку в меню, де постійно змінюються стилі подачі та зовнішній вигляд страв, де заклади змагаються за те, щоб гості кожного разу отримували нові враження, така стабільність викликає не лише здивування, а й певну повагу. Тож якщо ви тут були сім років тому, то і сьогодні без підказки меню зможете зробити замовлення. І будьте впевнені, вам принесуть такі ж самі самсу, янтик або кебаб.

Інтерʼєр також залишається незмінним, лише взимку фасад ресторану рясно прикрашається до свят. Взимку тут працюють зали на трьох поверхах, влітку додається вуличний майданчик під зонтиками. Шкода лише, що дастарханів немає, але тоді могла б існувати інша проблема – гості взагалі не поспішали б покидати ресторан, а проблема вільних столиків була б ще актуальнішою, ніж зараз.

Змінилися лише ціни. До речі, в мережі я знайшла меню, датоване листопадом 2018 року. Отже, ви можете порівняти ціни семирічної давності. Що скажете?

А що в меню? 

Щойно ви присядете за столик, вам винесуть невеличкий комплімент – шматочки лаваша з хумусом. Тож поки вибираєте, вже можете трохи вгамувати голод, та й очікування замовлених страв не буде здаватися довгим. 

Меню закладу традиційно вписується на одну сторону листа А3. На зворотній стороні – напої: алкогольні та безалкогольні. Серед безалкогольних можна побачити декілька видів кави. Вся кава вариться за особливими рецептами: чорна, на зеленому чаї, на молоці. Подається кава прямо у джезвах. В одній джезві – дві маленькі чашечки. 

Нещодавно на нашому ютуб-каналі вийшло відео про традиції кримських татар, зокрема, є рецепт приготування кави.

Також серед обов’язкових напоїв до кримськотатарських страв я рекомендую айран. Тут він є з зеленню або без. Айраном можна запивати майже все, навіть язму. Язма – цей холодний суп, його обовʼязково треба спробувати саме зараз, спекотним літом. У «Хаджибеї» її готують з куркою, редисом та огірком.  

В меню будь-якого кримськотатарського ресторану можна побачити плов, самсу, манти, лагман та інші страви. Дехто може здивуватися, чому там подають страви узбецької кухні. На це є відповідь – це памʼять про страшну історію двадцятого століття. У 1944 році, протягом чотирьох днів, з 18 по 22 травня з Криму було виселено сотні тисяч татар. За офіційними даними – більше 190 тисяч, за підрахунком сучасних дослідників – більше 400 тисяч. Більшість людей опинилися в радянських республіках Центральної Азії та Сибіру. Лише в 1989 році кримські татари отримали можливість повернутися в Крим. З собою вони привезли й страви, які стали улюбленими за роки депортації. 

Є тут й окреме банкете меню. Тож ваші гості будуть здивовані метровим кебабом, маринованими печерицями, пельвазе (холодцем) та запеченим баранчиком.

Цитати з меню (ціни на 30.07.2025) 

  • Лагман – 150 грн 
  • Сарма – 199 грн
  • Телятина у печі – 292 грн 
  • Джаджик (домашній йогурт з огірком, кропом і часником) – 85 грн
  • Манти з картоплею – 180 грн
  • Самса (пиріжок із м’ясом або бринзою) – 85 грн
  • Янтик (чебурек, випечений в печі) – 80 грн 
  • Піде (коржик) з різними начинками – 152-199 грн 
  • Кабірга (баранина на кісточках) – 182 грн (за 100 г) 
  • Овочі гриль – 175 грн
  • Пахлава – 49 грн
  • Баклава – 59 грн
  • Фулту (рулет на кшталт штруделю) з морозивом – 175 грн 
  • Кара каве (чорна кава) – 41 грн 
  • Джигит кавесі (кава на зеленому чаї) – 56 грн 
  • Айран – 55 грн

Східний достаток та легенда про імама

Зазвичай у «Хаджибей» ми ходимо компанією з друзями і на загальний стіл замовляємо  янтики, овочевий салат, манти, самсу, плов – всього потроху. Обрати страви, коли приходиш один, значно важче, адже хочеться всього. Тож я зупинилась на сарбурмі, овочевому імам-баялди, телячому кебабі з фісташками. Не могла відмовити собі в порції холодної язми. Порції тут не дуже великі, а на крайній випадок щось можна забрати з собою. 

Замовлення почали приности швидко, але чомусь спочатку принесли сарбурму та кебаб. Через деякий час – язму і через хвилин десять – овочеву закуску. 

Сарбурма – страва, з якою я познайомилась нещодавно. Назва походить від слів «загорнути» та «завивати». Це рулет із мʼясом або начинкою з гарбуза. В «Хаджибеї» його готують з телятини. В домашньому виконанні – це великий рулет, якого вистачить на цілу компанію гостей. Тут – порцію можна ділити навпіл. Порівнюючи з домашньою сарбурмою, цей пиріг був трошки суховатим, можливо, мені не пощастило, і його просто перетримали в печі декілька хвилин. До пирога можна замовити соуси і поливати сарбурму ними, тоді точно буде соковитіше. 

Телячий кебаб з фісташками – проста, але смачна страва. Кебаб був соковитим і в міру гострим. Подається з гарніром із маринованої цибулі та з томатним соусом.

Овочевий імам-баялди. В меню закладу є ще варіант із мʼясом. Дуже люблю цю страву в будь-якому варіанті. Якщо ви її ще не куштували і любите сині, помідори – обовʼязково спробуйте. Я іноді готую її вдома, але в таку спеку це дуже важко, тому при нагоді ласую імам-баялди в ресторані. До речі, назва страви перекладається як «імам знепритомнів». За легендою, коли турецький імам вперше її скуштував – знепритомнів від задоволення. І я його розумію! 

Завершує східну трапезу кава. Минуло року кавова культура кримських татар стала національною спадщиною. Тут каву можна доповнити східними солодощами або морозивом, якщо, звісно, у вас на це залишаться сили.

Загальне враження

Особисто для мене, ресторани «Хаджибей» та «Крим» – це маленька подорож у казку, якою завжди були наші поїздки по сонячному півострову. Знаю, що кримські татари також люблять ці заклади, а це означає певний рівень якості, який підтримується протягом всіх років існування закладів. 8 серпня в Україні буде відзначатися День корінних народів, отже це гарний привід торкнутися культури народу, який здавна живе на території сучасної України, через кухню. Де кожна страва та аромат – не просто смак, а частина давньої історії.

Читайте також:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі