Новини Одеси та Одеської області

Мешканці села на Одещині через суд скасували його перейменування

Мешканці села на Одещині через суд скасували його перейменування

Село Виноградівка в Болградському районі у 2023 році було перейменовано на Курчу. Частина місцевих жителів були не згодні з цим рішенням місцевої влади і через суд домоглися його скасування.

Перейменували село Виноградівка на Курчу в лютому 2023 року рішенням сесії Болградської міської ради, до територіальної громади якої входить цей населений пункт. Приводом стало звернення місцевих мешканців, які були прихильниками повернення історичної назви, яку населений пункт носив до 1944 року.

Виноградовка

Назва села Курчу теж популярна серед місцевих жителів. Вона разом із Виноградівкою присутня на в’їзній стелі в село / Фото – інтернет-видання «Топор»

Але значна частина села виступила проти, вважаючи, що населений пункт й надалі має називатися Виноградівка. З рішенням Болградської міськради вони не погодилися та стали домагатися скасування її рішення через суд. Мешканці села були дуже наполегливі у своєму намірі.

Попри низку відмов у судах різних інстанцій, вони дійшли до касаційної адміністративної палати Верховного суду України. І там колегія суддів визнала рішення Болградських депутатів про перейменування незаконним.

Судді визнали, що опитування жителів про перейменування було проведено з порушеннями, водночас назва Виноградівка не пов’язана з комуністичним або націонал-соціалістичним (нацистським) режимами та не підпадає під дію закону «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії».

Читайте також про незвичайну гру ашик, у яку грають у Виноградівці, і яку визнали нематеріальною культурною спадщиною України.

Раніше ми розповідали про спробу жителів села Березине домогтися скасування його перейменування через суд. Справа ще не розглядалася, але, найімовірніше, їм відмовлять у задоволенні позову.

Річ у тім, що назвали село на честь перемоги 1812 року російської імператорської армії над французами на річці Березина (зараз територія Білорусі). І закон «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії» чітко вказує, що таких топонімів на території країни тепер бути не може.

Довідка Одеського Життя

Село Виноградівка було засновано 1811 року під назвою Курчій, з 1944 року називається сучасною назвою. Раніше на його місці розташовувалося ногайське поселення зі схожою за звучанням назвою, яка означала – височина. Частина місцевих жителів із болгарської та гагаузької громад весь час продовжували називати своє село Курчу. Ця назва навіть розташована на в’їзній стелі, разом з офіційною назвою Виноградівка.

Ще про Виноградівку:

 

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції