Магазини, ринки, мега- і міні-пекарні в ці передріздвяні дні переповнені всім, що стосується великого свята, нехай навіть багато хто вважав за краще його відсвяткувати цього (вірніше, минулого, але теж військового) року 25 грудня. І якщо ви думаєте, що вам пропонують лише традиційні калачі, то дуже помиляєтесь.
Що стосується калачів, то їх, як і зазвичай, безліч. Величезні та маленькі, запашні (через поліетиленову упаковку відчувається аромат здоби) та простіше. Із цінової політики з’ясувала таке. Ціна калачів – від 30 до 140 гривень. Мабуть, є й «дорожче», але мені не попалися.
Ще підказка: калачі дешевше можна знайти на Привозі. Деякі продавці навіть пропонують: «Спробуйте, яка краса!».
Люди пробують, заодно вступають у невелику суперечку, яке «Різдво правильніше», в результаті приходять до висновку, що «можна відразу двічі». Деякі не утримуються від покупки смачності, навіть якщо не збиралися її купувати.
У багатьох магазинах і на тих же ринках – вже знайомі нам штолєни (традиційна німецька різдвяна випічка). Цей різдвяний кекс коштує набагато дорожче, ціна стартує від 100 гривень і вище-вище-вище.
Стаття на тему: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются
– А це що за пандора?! – Майже лякається покупець біля столика з різдвяною випічкою з приватної пекарні.
– Не пандора, а пандоро. Різдвяний пиріг. Італійський. Золотий! Шикарний! – пояснює продавець.
– Назва якась…
– Ось ви чоловік так кажете, ніби я його називала. Купуйте штоллін або калач. Але пандоро смачніше.
– А ось тут у вас написано пандоро, а тут пандора … Яка різниця?
– У смаку різниця! І взагалі, мало що написано, головне, що дуже смачно.
Поки чоловік замислюється, інший покупець виявляє небувалі знання у питанні:
– Між іншим, панеттонi смачніший за пандоро. Але це якщо правильно підготовлений.
На знавця всі подивилися з повагою і почали ставити продавчині безліч питань з красенів-калачів, які представлені поряд із штоленами та пандоро. Все-таки вони дешевші…
І, до речі, цікаво: незабаром я побачила у продажу в одному з супермаркетів і той самий панеттоні. Поки уважно вивчала та фотографувала, літня одеситка відзначила по ходу справи:
– Самій треба пекти! Це ж Різдво…
Читайте також: Дворик одеської Кирги: німецькі ковбаски, вироби та добра атмосфера
Марія Котова
Фото авторки