Ключові моменти:
- Артишок добре адаптується до українського клімату, але потребує гібридних сортів;
- Його «серце» – гастрономічна цінність, яка вважається делікатесом.
- Артишок вважається суперфудом, а в Україні культура споживання лише формується.
- Зростає попит серед прихильників здорового харчування.
За словами міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова, культура вже займає близько 5 гектарів у різних регіонах України, включно з Чернівецькою, Одеською та центральними областями.
За словами Булгакова, овоч добре підходить для вирощування в усіх регіонах України, потрібно лише адаптувати під терміни висадки гібридні сорти. Попередньо підготовлене насіння артишоку висівають у теплицях на початку або наприкінці лютого, залежно від регіону. Особливого догляду потребує і розсада, яку висаджувати у відкритий ґрунт потрібно за певною схемою, бо рослина не любить конкуренції на ділянці.
Експерт переконаний, що в Україні є великий несформований ринок для цього овоча.
Наразі в нашій країні культура споживання артишоків тільки формується, адже здорове харчування стає все більш популярним. Багато закладів харчування вводять артишок у своє меню. Більші бутони зазвичай підходять для варіння або запікання, а маленькі – ідеальні для консервування або додавання в салати.
Артишок – це велика м’ясиста брунька з родини айстрових, яка є культурною формою будяка (лат. Cynara scolymus). І саме її серцевина – ніжна, соковита, з тонким горіховим присмаком – вважається делікатесом.
Через багатий хімічний склад артишок вважають суперфудом, а лікарі часто рекомендують для підтримки травлення і навіть як частину детокс-дієти.
Нагадаємо, експеримент із вирощування бавовнику в Одеській області визнали вдалим, і цього року культуру вже вирощують у промислових масштабах.
Читайте також: Бавовна на Одещині: перші успіхи експерименту аграріїв для оборонної промисловості.