«Яке свято відзначають болгари Одещини в найромантичніший день у році — 14 лютого?» Звичайно ж, Трифон Зарізан — свято на честь святого, покровителя виноградарів і виноробів. І це свято — теж про кохання.
Вино не вразить вас своїм смаком, якщо виноградній лозі не буде віддана велика порція любові. Тієї любові, з якою жителі Буджака з року в рік доглядають за своїми виноградниками.
Можливо, саме тому болгарам вдалося донині зберегти старовинні традиції виробництва і прекрасне свято Трифон Зарізан. Болгари його відзначають 14 лютого і, хоч би де перебували, прославляють вино і тих, хто його виробляє, обов’язково здійснюючи красивий ритуал першої обрізки виноградної лози.
Свято називається Трифон Зарізан, тому що цього дня православні згадують покровителя виноробів Святого Трифона, а Зарізан — тому що головне дійство цього дня — підрізання лози. І здійснюють його тільки чоловіки! Насамперед збираються в компанію — поодинці такий ритуал проводити неможна.
Браві болгари озброюються садовими ножицями, обов’язково беруть вино і вирушають туди, де росте виноград: це може бути великий сільський виноградник, або кілька кущів біля будинку, або просто самотня міська лоза. Важливо, щоб кожен із чоловіків відрізав по три виноградних прутики від лози, вилив трохи вина на землю і благословив виноградник на багатий врожай.
Читайте також: Трифон Зарізан – на Одещині відсвяткували болгарський День вина (фоторепортаж)
Далі з цих відрізаних прутиків плетуть вінок для «Царя», якого обирають серед присутніх. Коронований виноградним вінком «Цар» запрошує всіх «трифонівців» у свій дім на традиційну трапезу з улюблених болгарських страв. Пригощаючись, гості та господар будинку піднімають келихи з тостами за багатий новий урожай.
Святкування Трифон Зарізан вважається стартом сезону роботи на виноградниках — після цієї дати виноградарі переходять до активної її стадії.
А поки що у виноградарів — професіоналів і аматорів — є можливість поспілкуватися, поділитися досвідом і обговорити майбутній рік.