Новини Одеси та Одеської області

Штолени-пандоро-калачі: різдвяний достаток по-одеськи

Штолени-пандоро-калачі: різдвяний достаток по-одеськи

Магазини, ринки, мега- і міні-пекарні в ці передріздвяні дні переповнені всім, що стосується великого свята, нехай навіть багато хто вважав за краще його відсвяткувати цього (вірніше, минулого, але теж військового) року 25 грудня. І якщо ви думаєте, що вам пропонують лише традиційні калачі, то дуже помиляєтесь.

Що стосується калачів, то їх, як і зазвичай, безліч. Величезні та маленькі, запашні (через поліетиленову упаковку відчувається аромат здоби) та простіше. Із цінової політики з’ясувала таке. Ціна калачів – від 30 до 140 гривень. Мабуть, є й «дорожче», але мені не попалися.

Рождественская выпечка2

Ще підказка: калачі дешевше можна знайти на Привозі. Деякі продавці навіть пропонують: «Спробуйте, яка краса!».

Люди пробують, заодно вступають у невелику суперечку, яке «Різдво правильніше», в результаті приходять до висновку, що «можна відразу двічі». Деякі не утримуються від покупки смачності, навіть якщо не збиралися її купувати.

Рождественская выпечка3
Рождественская выпечка4
Рождественская выпечка
Рождественская выпечка5
Рождественская выпечка6

У багатьох магазинах і на тих же ринках – вже знайомі нам штолєни (традиційна німецька різдвяна випічка). Цей різдвяний кекс коштує набагато дорожче, ціна стартує від 100 гривень і вище-вище-вище.

Стаття на тему: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются

– А це що за пандора?! – Майже лякається покупець біля столика з різдвяною випічкою з приватної пекарні.

– Не пандора, а пандоро. Різдвяний пиріг. Італійський. Золотий! Шикарний! – пояснює продавець.

– Назва якась…

– Ось ви чоловік так кажете, ніби я його називала. Купуйте штоллін або калач. Але пандоро смачніше.

– А ось тут у вас написано пандоро, а тут пандора … Яка різниця?

– У смаку різниця! І взагалі, мало що написано, головне, що дуже смачно.

Поки чоловік замислюється, інший покупець виявляє небувалі знання у питанні:

– Між іншим, панеттонi смачніший за пандоро. Але це якщо правильно підготовлений.

На знавця всі подивилися з повагою і почали ставити продавчині безліч питань з красенів-калачів, які представлені поряд із штоленами та пандоро. Все-таки вони дешевші…

Панеттоне

І, до речі, цікаво: незабаром я побачила у продажу в одному з супермаркетів і той самий панеттоні. Поки уважно вивчала та фотографувала, літня одеситка відзначила по ходу справи:

– Самій треба пекти! Це ж Різдво…

Читайте також: Дворик одеської Кирги: німецькі ковбаски, вироби та добра атмосфера

Марія Котова
Фото авторки

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції