Ключові моменти
- На одеській «Книжці» продають свіжий гарячий плов і люля-кебаб просто на ринку — біля казана виникає стабільна черга.
- Порції великі та недорогі: обід із плову або люля з салатом коштує від 80 до 150 гривень.
- Страви готують з якісних продуктів: рис басматі, яловичина у плові, баранина в люля-кебабі.
- Плов привозять близько 11:00, і вже до 13:00 його майже повністю розбирають — більшість покупців постійні.
Обережно, ця стаття викликає апетит!
Увага! Даний матеріал не є рекламним. Враження та думки мають субʼєктивний характер та відображають індивідуальні смаки автора.
Від ринку книжкового до ринку їжі
На легендарній «Книжці» книг стає з кожним роком менше. Проте все більше з’являється кавʼярень та магазинчиків, де торгують смаколиками: рибними делікатесами, цукерками, кавою та чаєм.


Для багатьох жителів центру та працівників навколишніх офісів вже стало традицією пити ранкову каву саме тут. Та й обідню перерву можна провести тут – на свіжому повітрі, під тінню дерев, у затишно облаштованих зонах.


Доволі тривалий час на «Книжку» привозять домашні обіди. А нещодавно в Тік-Тоці я побачила ролик про те, що тут можна поїсти гарячого плову. Звісно, я не могла не піти та не скуштувати одну зі своїх найулюбленіших страв.
А що в меню?

Шукати точку продажу плову довго не довелося. Я побачила велику чергу поряд зі столиком під великою синьою парасолькою. В черзі чомусь стояли виключно чоловіки. На моє жартівливе запитання, чи продають плов жінкам, чомусь не відреагували.
«Добре, проїхали, це ж тобі не Привоз», – подумала я.

Поряд зі столиком ташувалася справжня піч, на якій стояв величезний казан із пловом.
На столику стояла миска з кебабами, салатом, маринованою морквою і цибулею. Меню виявилось доволі лаконічним і містило лише те, що було на столику та хліб. Для знайомства я взяла всього потроху – пів порції плову, пів порції люля-кебабу, салат із капусти, трохи моркви та навіть свіжу цибулю.


Цитати з меню

- Плов плюс салат – 150 грн
- Люля-кебаб плюс салат – 150 грн
- 0,5 порції – 80 грн
- Мікс – 150 грн
Як смакують плов з казана та кебаб на «Книжці»
Розмір цих пів порцій виявився більшим, ніж я очікувала, – повна глибока тарілка плову, одна штучка люля-кебабу, додатків можна попросити покласти більше або менше, як ви любите. Хліб берете за власним бажанням і відправляєтесь їсти за столик поряд, біля дерева. Столові прибори – одноразові, пластикові. Також всю їжу вам можуть запакувати з собою.

Плов мені сподобався ще до того, як я його скуштувала – в казані він виглядав дуже привабливо з великою кількістю мʼяса, морквою та стручками гострого перцю. На смак виявився не гіршим.
Рис – басматі, соковита морква, добре приготована мʼяка яловичина. В плові достатньо спецій, але без надлишку. Він не сухий, хоча рис розсипчастий і не переварений. Плов готують без нуту.

Де можна скуштувати плов з нутом, я розповідала тут. Смак Криму в серці Одеси: як ресторан «Хаджибей» зберігає культуру корінного народу
Люля-кебаб готують із баранини. Страва, на перший погляд, дуже проста – лише м’ясний фарш, сіль і перець. Але він має бути добре вимішаним, відбитим і не пересушеним під час приготування.

В принципі, тут він саме такий – соковитий, в міру гострий, лише з одного кінця трохи пересмажений. Люля добре смакує з капустяним салатом та маринованою морквою.
Запивати жирний плов краще айраном або гарячим чаєм. Я зробила помилку і не купила чай заздалегідь. Вам рекомендую памʼятати про це і купити спочатку напій, а потім йти за пловом.
А як приготувати традиційний кримськотатарський плов, ми розповідали ось тут Хто такі кримські татари та як вони святкують Курбан-байрам в Одесі
Загальне враження
Чек за мій дуже поживний м’ясний обід склав 150 гривень, за чай зі свіжого імбиру та лимону я заплатила ще 70 гривень. Розрахуватися, до речі, тут можна як готівкою, так і карткою саме через термінал, а не переказом.
Важливо враховувати, що плов приїжджає на «Книжку» десь об 11-й ранку. А до години дня його майже весь зʼїдають. Я прийшла на початку другої та ледь встигла взяти порцію. Багато людей купують одразу декілька порцій плову додому. Звісно, що майже всі покупці вже постійні.
На жаль, більше нічого, крім плову і люля, сюди не привозять, але продавці розповіли, що у них є ще точка на авторинку «Яма», де вони готують шурпу та шашлик. І я вже шукаю, з ким би за компанію туди зʼїздити.

Читайте також:
- Борщ-конструктор і картопля для ЗСУ у ресторані “Сало”: де в Одесі смачно та зрозуміло
- Як в Одесі повечеряти за 160 грн у легендарному підвальчику: огляд “Золотої Підкови”
- Шаурма з ікрою та морепродуктами: кіоск на одеському Привозі став хітом TikTok та магнітом для гурманів





