Незважаючи на численні заклики позбутися «культу СРСР», у тому числі й традиційного «тазика олів’є» на Новий рік, цей салат все одно залишається улюбленою святковою стравою мільйонів українців. У той же час, менш радикально налаштовані кулінари радять не відмовлятися від олів’є зовсім, але спробувати трохи з ним поекспериментувати.
Отже, які інгредієнти цього салату можна замінити, але при цьому не лише не зіпсувати, а й покращити його смак?
Нагадуємо, «класичний» (у «радянському» варіанті) рецепт салату олів’є включає варену картоплю, моркву, ковбасу, а також солоні огірки, зелений горошок та майонез. Давайте розглянемо які компоненти можна замінити і чим.
Картопля
Картопля додається в олів’є для ситності та обсягу. Але для когось цей продукт може здатися надто важким, особливо для тих, хто намагається схуднути.
Смак картоплі можна змінити, якщо не відварювати її, а запекти в духовці. Крім того, можна використовувати такі альтернативи:
- топінамбур – він менш калорійний і не такий небезпечний для вашої фігури;
- відварений корінь селери – цей продукт у чотири рази менш калорійний, ніж картопля. До того ж, він надасть страві цікавого смаку;
- сир (бринза, сулугуні) – завдяки йому салат стане більш пікантним до смаку;
- крабові палички, відварений чорний рис або броколі – спробуйте, а раптом сподобається?
До речі, а ви знали, що в історії рецепту салату в історії рецепту салату олів’є є одеський слід?
Ковбаса
Багатьом напевно відомо, що саме ковбаса в салаті олів’є – породження часів СРСР. Адже початковий рецепт передбачав смажені рябчики (а ще ракові шийки, оливки та трюфелі). Але оскільки дістати рябчика в наш час важко, з м’ясним інгредієнтом можна експериментувати. Це може бути:
- запечене або відварене м’ясо – куряча грудинка, індичата, яловичина, телятина, нежирна свинина;
- відварений яловичий або телячий язик – надасть страві ніжності та м’якості;
- риба та морепродукти – нарізаний кубиками підкопчений або солоний лосось або підсолені креветки (але в такому разі замість картоплі обов’язково додайте листя салату айсберг);
- гриби – це можуть бути смажені печериці, маслюки або білі гриби, підійдуть вегетаріанцям;
- авокадо – ще одна альтернатива для вегетаріанського олів’є.
А ще ви можете дізнатися, які салати та закуски можуть задобрити та порадувати символ наступного року – Зеленого Дракона
Солені огірки
Чи можна приготувати олив’яний салат без солоних огірків? Звичайно можна! Ось деякі альтернативи:
- солоні гриби – бажано вибирати гриби з пружною структурою, наприклад опеньки або білі гриби;
- свіжі огірки – так-так, свіжі огірки теж відмінно підходять для цього салату – вони додадуть йому більш збалансованого, приємного та м’якого смаку;
- квашена капуста – смак салату вийде ще яскравішим і цікавішим;
- яблука – вибирайте кислі сорти та не очищайте шкірку. А щоб яблука в салаті не потемніли, можна збризкати їх лимонним соком;
- оливки без кісточок – страва не тільки набуде унікального смаку, але й виглядатиме більш святково.
Зелений горошок
Якщо ви не любите зелений горошок або хочете замінити його, спробуйте такі варіанти:
- квасоля – найкраще для такої страви підійде консервований продукт;
- кукурудза – також консервована – надасть салату соковитості та більш солодкого смаку;
- відварений нут – цей турецький горох може сміливо замінити зелений горошок в олів’ї, зробивши страву більш поживною та корисною;
- каперси – але врахуйте, що вони додадуть салату невеликої гіркуватості і тому зловживати ними не варто;
- порубана зелень, листові овочи – на випадок, якщо хочеться додати в салат зелені.
Майонез
Деякі воліють не покупний соус, а власне приготування. Крім того, олів’є цілком можна приготувати і без майонезу, замінивши його сметаною, грецьким йогуртом або кефіром. А для надання салату більш пікантного смаку змішайте сметану з гірчицею.
Раніше ми розповідали, що відомий український кулінар Євген Клопотенко закликав українців не триматися за радянські традиції, а спробувати хоч трохи змінити новорічний стіл.
Але (принаймні, судячи з коментарів на сторінці «Одеського життя» у Facebook) багато хто приймає подібні пропозиції, що називається, «в багнети», і зовсім не мають наміру виключати олів’є зі списку традиційних новорічних страв.