Новини Одеси та Одеської області

Коли будуть найдешевші кавуни у 2023 році

Коли будуть найдешевші кавуни у 2023 році

З кожним днем на прилавках торгових мереж з’являється більше кавунів та динь, але ціни на ці традиційні серпневі ласощі все ще лякають потенційних покупців. Чи можна очікувати дешевих ягід цього сезону, звідки привозять баштанні і наскільки вони безпечні?

Ціни на імпортні кавуни в Україні б’ють рекорди

Ще місяць тому кавуни у супермаркеті били ціновий рекорд: їх продавали по 70-100 грн/кг залежно від країни-виробника. Як правило, всі вони були імпортовані. Сьогодні ціни знизилися до 25-35 грн/кг і це вже вітчизняні продукти.

За інформацією аналітиків проекту EastFruit, з другої половини липня вже почали масово надходити у продаж вітчизняні баштанні із запізненням у порівнянні з минулим роком. Сьогодні кавуни пропонуються до продажу в межах 18-27 грн/кг (0,49-0,74 дол./кг), що в середньому на 59% дорожче порівняно з попереднім роком. Вищі ціни на місцеві кавуни поточного року зумовлені, перш за все, відсутністю постачання цієї продукції з Херсонської області, яка, по суті, є лідером із вирощування цієї ягоди.

Наприклад, на ринках Одеси з’явилися кавуни з Овідіополя Одеської області. І поступово вартість їх падає: були по 30 грн, а зараз їх реалізовують по 25 грн/кг.

Як запевняють торговці, на оптових ринках є вибір між вітчизняною ягодою та імпортною. Поки що покупці віддають перевагу імпортним – вони вже дозрілі та солодкі, тоді як «нашим» баштанним ще потрібен деякий час.

При цьому вітчизняні виробники запевняють: масовий продаж кавунів уже починається. І більшість українських баштанників не виключають різкого зниження ціни на кавуни найближчим часом внаслідок збільшення пропозиції на ринку цієї продукції з місцевих господарств.

кавуни та дині

На думку керівника аналітичного спрямування Плодоовочевої асоціації Євгена Кузіна, основними постачальниками динь та кавунів в Україну залишаться Туреччина, південні країни ЄС (Румунія, Болгарія, Греція), Іран та Центральна Азія. У минулих роках лідером із постачання кавунів була Туреччина, швидше за все, вона їм і залишиться цього року. І насамперед тому, що основний регіон вирощування кавунів в Україні залишається під російською окупацією (частини Херсонської та Запорізької областей). Деякі виробники намагалися у минулому та поточному роках розширити площі під кавунами у нетрадиційних регіонах, проте можливості такого розширення були обмеженими.

«Нині оптові ціни на кавуни становлять 18-27 грн/кг. Минулого року діапазон становив 13-18 грн/кг. Зростання відбулося через пізніший старт сезону і, можливо, певні негативні умови на ринках країн-експортерів в Україну (посуха, зниження площ тощо). Тим не менш, надалі зі зростанням пропозиції української продукції на ринку ціни повільно знижуватимуться. Мінімум цін очікується ближче до другої половини серпня», – вважає аналітик.

Як не отруїтися кавуном

Не обходиться і без проблем: в Україні вже фіксують аж ніяк не поодинокі випадки отруєнь після вживання кавунів. Адже в ранніх кавунах, як правило, найчастіше є багато нітратів через надмірне використання добрив і пестицидів.

Допустимий рівень нітратів у ягоді – 60 мг на кілограм ваги. Якщо цей рівень вищий – кавун їсти не можна. Тому до початку сезону – а саме середини серпня – краще ягоду не купувати.

За даними Держпродспоживслужби, продукція, що імпортується, проходить безліч перевірок і має відповідні документи. І перевищення норми вмісту нітратів ще не реєструвалося. Але є нюанс: на перевірку з партії йде лише кілька зразків, адже перевірити кожен кавун неможливо, тож на прилавки усі можуть потрапити ягоди та з перевищенням норми.

І, напевно, не зайве нагадати, що купувати баштанні потрібно у встановлених місцях.

А чи можна визначити візуально, чи є нітрати у ягоді чи ні?

Кавун з нітратами кірки з інтенсивно темно-зеленими смугами. Візуально визначити наявність нітратів у м’якоті можна лише розрізавши плід. Якщо м’якоть однорідна – це означає, що рівень шкідливих речовин не перевищує норму. Але якщо в розрізі кавун має розм’якшену консистенцію, м’якоть прорізана товстими білими або жовтими прожилками – рівень нітратів перевищений. Таку ягоду їсти не варто.

Не слід забувати, що зовнішні ознаки іноді оманливі, у такому разі допоможуть спеціальні прилади.

Раніше «Одеське життя» розповідала, як вибрати стиглий і солодкий кавун.

Ще матеріали на тему:

Фото Анастасії Єпур

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції