Новини Одеси та Одеської області

Скільки ветеранів-визволителів залишилося в Одесі у 2023 році

Скільки ветеранів-визволителів залишилося в Одесі у 2023 році

Через 79 років після звільнення Одеси в 1944 році в нашому місті в живих залишилося всього два воїни-визволителі. Це Євген Ахлупін та Микола Безимянний. Про це повідомив мер Одеси геннадій Труханов під час свого вітання із Днем визволення Одеси 10 квітня 2023 року.

10 квітня 1944 року Одеса була звільнена від німецько-фашистських загарбників. Хтось із воїнів-визволителів потім влаштувався у місті. Хтось був з нього родом. В Одесі цих людей любили та шанували. Часто запрошували на зустрічі та виступи, щоб із перших вуст почути про історію міста від тих, хто сам її творив.

Але, на жаль, час невблаганний і з кожним роком ветеранів-визволителів стає все менше. Ще у 2021 році “Одеське Життя” писало про те, що в місті залишилося чотири живі герої. І ось, як бачимо, їх уже лише двоє.

Один із них, Євген Ахлупін – почесний ветеран України. 1943 року він став партизаном. Працював в одеському підпіллі, був розвідником у Партизанській патріотичній групі.

Після війни здобув військову освіту, служив в армії, на Далекому Сході. А коли вийшов на пенсію, почав працювати в Одеському інституті народного господарства (зараз Одеський державний економічний університет). Євгену Семеновичу зараз 93 роки.

ветеран-визволитель Євген Ахлупін

Євген Ахлупін

Другий визволитель, що нині живе – Микола Безимянний – під час Другої світової війни служив у 109-му гвардійському третьому Одеському полку. Дійшов до Берліна, де й застав закінчення війни. Микола Безимянний усі 907 днів фашистської окупації провів в Одесі, таємно боровся з фашистами та допомагав одеситам. Бойові товариші шанобливо називали його “Юний стрілець Микола”. Незважаючи на юний вік, йому доручали таємні завдання. Також разом із товаришами він розвідував розташування ворожих складів із боєприпасами та продуктами. Миколі Ксеновонтовичу зараз 97 років.

ветеран-визволитель Микола Безіменний

Микола Безимянний

Раніше “Одеське Життя” публікувало спогади Євгена Ахлупіна про війну, окупацію та підпільників.

Читайте також:

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції