Ключові моменти:
- «Куманець» — один із найстаріших ресторанів Одеси, який майже 25 років зберігає класичний формат української національної кухні без радикальних змін.
- Заклад вирізняється традиційним інтер’єром, святковим декором і стабільним меню з борщами, варениками, дерунами та стравами за давніми рецептами.
- У сезон свят тут подають спеціальне новорічне меню, а фірмові страви на кшталт капусняку в хлібі та вареників з маком залишаються гастрономічними «якорями».
- Ресторан і надалі залишається популярним місцем для сімейних свят і знайомства з автентичними смаками української кухні в Одесі.
Увага, цей матеріал не є рекламним. Всі враження передають виключно субʼєктивну думку та смаки автора.
Один із найстаріших ресторанів Одеси
У 2026 році «Куманцю» виповниться 25 років. За цей час в цьому закладі майже нічого не змінилося – тут не було капітальних ремонтів та перевтілень, не робили революційних змін у меню. І в інтерʼєрі, і в меню – вічна класика: імітація тину з мальвами, рушники, офіціанти в традиційних костюмах, а в меню – борщ, вареники, деруни…
До свят заклад, як і кожну порядну хату, – прибрано. Фасад та зали рясно прикрашені хвоєю, нарядними червоними стрічками та іграшками. А вʼязані плафони над столиками на терасі додають затишку і, до речі, були створені задовго «вʼязаного тренду» у соцмережах. Загляньмо, що в меню.
А що в меню?
Ще декілька років тому меню «Куманця» був доволі важкий альбом з десятком сторінок. Зараз замовити страви можна лише через QR-код. З одного боку – це зручно, з іншого – мені здається, що в паперовому варіанті склад страв був прописаний ретельніше. Тож ти не знаєш, на якому бульйоні приготований борщ або чи є у страві якісь особливі інгредієнти.
Зараз до основного меню тут діє меню новорічне, до якого увійшли улюблені страви, але у святковому виконанні: «Новорічний олівʼє» з сьомгою та королівськими креветками (385 грн), «Новорічна шуба» (255 грн), тартар із сьомги з вершковим сиром на рисових чипсах (255 грн), «Кумасіки» (пиріжки) з різними начинками, гарячі алкогольні та безалкогольні напої.
Все інше залишилось без змін: з десяток видів вареників та галушок (210-295 грн), деруни (185 грн), млинці з маком (185 грн), гарячі пательні (195-425 грн), всі види мʼяса, страви у горщиках (295-385 грн) і велика кількість солодощів (130-320 грн).
Ще на тему: Ресторан «Розмарин» в Одесі: де скуштувати справжню кошерну кухню
Цитати з меню (на грудень 2025 р.):
- Дегустаційний сет намазок – 275 грн
- Салат з курячим рулетом з курагою, карамелізованою хурмою, томатами, зеленим міксом та в’яленою журавлиною – 335 грн
- Холодець з буряковим хроном – 275 грн
- Фарширована риба по-одеськи – 350 грн
- Борщ «Куманцовський» з пампушками – 256 грн
- Юшка з маленькими вареничками зі щукою – 225 грн
- Кумасік з телятиною та овочами – 85 грн
- Ніжка качки в меду з хурмою-гриль та вишневим соусом – 485 грн
- Котлета по-київськи з пюре – 325 грн
- Смажені медальйони зі свинини на великому деруні – 425 грн
- Український сирник з маком, вишнями та морозивом – 225 грн
- Узвар – 60 грн
Які на смак страви у «Куманці»
Щоб налаштуватись на святковий настрій, замовили «Запорізький капусняк» (265 грн), сало як воно є (195 грн), вареники з маком (улюблена страва протягом багатьох років – 235 грн) та ягідний морс (60 грн). «Запорізький капусняк» зацікавив непересічною подачею – його тут наливають у хлібний горщик. Цікаво, чи буде він таким же гарним, як і на фото?

Щоб гостям було не так важко чекати на замовлення, їм приносять невеличку порцію меленого сала з хлібом. Шкода, що офіціант не нагадав про цю традицію, адже тоді замість сала можна було б замовити якусь іншу закуску, хоча і сало, яке принесли, було просто чудовим – холодним, але не мороженим, ніжним і на смак, і за консистенцією. До нього додаються шматочки чорного хліба, гострого перцю, часнику та солоних огірків. Порція дуже велика, на цілу компанію і супровід горілки!
«Запорізький капусняк»

Капусняк принесли доволі швидко. Горщик з хліба виглядав не лише гарно, а й апетитно. Сам капусняк на смак виявився не таким, як його готують на заході країни.
Капуста у страві була не солона, а тушкована свіжа. Також там було добре розварене пшоно, шматочки мʼяса та гриби. До страви йде сметана, яка додає трошки кислинки, але загалом смак капусняку вийшов більш кремовим. А ще – він був таким густим, що в ньому ложка стояла!
Дуже цікава страва, яка має давнє походження і яку подають у нас лише в цьому ресторані. За класичним рецептом туди має ще йти заправка з перетертого сала, зелені та часнику. Мені здається, що в цій версії її не було.
Хлібна кришечка – добре пропечене хлібне тісто, яке цікаво лише спробувати, адже подужати цю кількість хліба фізично неможливо навіть у прикуску з салом.

Вареники з маком
Особисто для мене. Ця страва уособлює в собі смак Різдва. Саме в «Куманці» ці вареники були найсмачнішими. Колись давно їх подавали в глиняному горщику. Їх настілки рясно заливали вершковим соусом, що вони ледь не плавали в ньому.

Зараз їх подають у глибокій мисці і за розміром, здається, вони підросли, а вершкового соусу стало значно менше. Втім, на смак вони майже не змінились – можу і надалі їх рекомендувати.
Загальне враження від ресторану «Куманець»
«Куманець» продовжує утримувати «марку» головного осередку української національної кухні в Одесі. Тут завжди багато людей і сюди приходять святкувати не лише сімейні свята, а й головні свята країни всією родиною. Радує і те, що тут тримаються фірмові фішки та страви. І навіть через багато років тут можна знайти смаки, які колись запам’яталися.

Читайте також:
- Кафе в одеській книгарні: незвичні сніданки та чи варто туди заходити
- Одна з останніх пельменних Одеси: скільки зараз тут коштує обід
- Форшмак, цаца і «Мамин “Наполеон”»: смаки Одеси в «Кларабарі» з історією




















