Ключові моменти:

  • «Куманець» — один із найстаріших ресторанів Одеси, який майже 25 років зберігає класичний формат української національної кухні без радикальних змін.
  • Заклад вирізняється традиційним інтер’єром, святковим декором і стабільним меню з борщами, варениками, дерунами та стравами за давніми рецептами.
  • У сезон свят тут подають спеціальне новорічне меню, а фірмові страви на кшталт капусняку в хлібі та вареників з маком залишаються гастрономічними «якорями».
  • Ресторан і надалі залишається популярним місцем для сімейних свят і знайомства з автентичними смаками української кухні в Одесі.

Увага, цей матеріал не є рекламним. Всі враження передають виключно субʼєктивну думку та смаки автора.

Один із найстаріших ресторанів Одеси

Ресторан Куманець - екстер'єр
Ресторан Куманець - екстер'єр

У 2026 році «Куманцю» виповниться 25 років. За цей час в цьому закладі майже нічого не змінилося – тут не було капітальних ремонтів та перевтілень, не робили революційних змін у меню. І в інтерʼєрі, і в меню – вічна класика: імітація тину з мальвами, рушники, офіціанти в традиційних костюмах, а в меню – борщ, вареники, деруни…

Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець

До свят заклад, як і кожну порядну хату, – прибрано. Фасад та зали рясно прикрашені хвоєю, нарядними червоними стрічками та іграшками. А вʼязані плафони над столиками на терасі  додають затишку і, до речі, були створені задовго «вʼязаного тренду» у соцмережах. Загляньмо, що в меню.

Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець
Інтер'єр - Ресторан Куманець

А що в меню?

Ще декілька років тому меню «Куманця» був доволі важкий альбом з десятком сторінок. Зараз замовити страви можна лише через QR-код. З одного боку – це зручно, з іншого – мені здається, що в паперовому варіанті склад страв був прописаний ретельніше. Тож ти не знаєш, на якому бульйоні приготований борщ або чи є у страві якісь особливі інгредієнти.

Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"

 

Зараз до основного меню тут діє меню новорічне, до якого увійшли улюблені страви, але у святковому виконанні: «Новорічний олівʼє» з сьомгою та королівськими креветками (385 грн), «Новорічна шуба» (255 грн), тартар із сьомги з вершковим сиром на рисових чипсах (255 грн), «Кумасіки» (пиріжки) з різними начинками, гарячі алкогольні та безалкогольні напої.

Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"
Меню ресторану "Куманець"

Все інше залишилось без змін: з десяток видів вареників та галушок (210-295 грн), деруни (185 грн), млинці з маком (185 грн), гарячі пательні (195-425 грн), всі види мʼяса, страви у горщиках (295-385 грн) і велика кількість солодощів (130-320 грн).

Ще на тему: Ресторан «Розмарин» в Одесі: де скуштувати справжню кошерну кухню

Цитати з меню (на грудень 2025 р.):

  • Дегустаційний сет намазок – 275 грн
  • Салат з курячим рулетом з курагою, карамелізованою хурмою, томатами, зеленим міксом та в’яленою журавлиною – 335 грн
  • Холодець з буряковим хроном – 275 грн
  • Фарширована риба по-одеськи – 350 грн
  • Борщ «Куманцовський» з пампушками – 256 грн
  • Юшка з маленькими вареничками зі щукою – 225 грн
  • Кумасік з телятиною та овочами – 85 грн
  • Ніжка качки в меду з хурмою-гриль та вишневим соусом – 485 грн
  • Котлета по-київськи з пюре – 325 грн
  • Смажені медальйони зі свинини на великому деруні – 425 грн
  • Український сирник з маком, вишнями та морозивом – 225 грн
  • Узвар – 60 грн

Які на смак страви у «Куманці»

Щоб налаштуватись на святковий настрій, замовили «Запорізький капусняк» (265 грн), сало як воно є (195 грн), вареники з маком (улюблена страва протягом багатьох років – 235 грн) та ягідний морс (60 грн). «Запорізький капусняк» зацікавив непересічною подачею – його тут наливають у хлібний горщик. Цікаво, чи буде він таким же гарним, як і на фото?

Закуска з сала перед подачею страв
Закуска з меленого сала перед подачею страв

Щоб гостям було не так важко чекати на замовлення, їм приносять невеличку порцію меленого сала з хлібом. Шкода, що офіціант не нагадав про цю традицію, адже тоді замість сала можна було б замовити якусь іншу закуску, хоча і сало, яке принесли, було просто чудовим – холодним, але не мороженим, ніжним і на смак, і за консистенцією. До нього додаються шматочки чорного хліба, гострого перцю, часнику та солоних огірків. Порція дуже велика, на цілу компанію і супровід горілки!

«Запорізький капусняк»

Капустняк у хлібі
Запорізький капусняк у ресторані “Куманець” подають у хлібі

Капусняк принесли доволі швидко. Горщик з хліба виглядав не лише гарно, а й апетитно. Сам капусняк на смак виявився не таким, як його готують на заході країни.

Капуста у страві була не солона, а тушкована свіжа. Також там було добре розварене пшоно, шматочки мʼяса та гриби. До страви йде сметана, яка додає трошки кислинки, але загалом смак капусняку вийшов більш кремовим. А ще – він був таким густим, що в ньому ложка стояла!

Дуже цікава страва, яка має давнє походження і яку подають у нас лише в цьому ресторані. За класичним рецептом туди має ще йти заправка з перетертого сала, зелені та часнику. Мені здається, що в цій версії її не було.

Хлібна кришечка – добре пропечене хлібне тісто, яке цікаво лише спробувати, адже подужати цю кількість хліба фізично неможливо навіть у прикуску з салом.

Сало як воне є
Сало як воно є. До нього додаються шматочки чорного хліба, гострого перцю, часнику та солоних огірків.

Вареники з маком

Особисто для мене. Ця страва уособлює в собі смак Різдва. Саме в «Куманці» ці вареники були найсмачнішими. Колись давно їх подавали в глиняному горщику. Їх настілки рясно заливали вершковим соусом, що вони ледь не плавали в ньому.

Вареники з маком
Вареники з маком

Зараз їх подають у глибокій мисці і за розміром, здається, вони підросли, а вершкового соусу стало значно менше. Втім, на смак вони майже не змінились – можу і надалі їх рекомендувати.

Загальне враження від ресторану «Куманець»

«Куманець» продовжує утримувати «марку» головного осередку української національної кухні в Одесі. Тут завжди багато людей і сюди приходять святкувати не лише сімейні свята, а й головні свята країни всією родиною. Радує і те, що тут тримаються фірмові фішки та страви. І навіть через багато років тут можна знайти смаки, які колись запам’яталися.

Капустняк у хлібі
Подача страв у ресторані “Куманець”

Читайте також: 

Запитати AI:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі