Гезлємя (часто ще говорять – гезлеме, гьозлеме) – найкращий перекус, якщо чекає велика робота на городі чи в полі – зі стаканчиком вина вони надають сил для важкої праці.

А от щодо секретів приготування цієї смакоти, то тут завжди починається кулінарна битва.

Навіть два сусідні молдавські села в Ренійській громаді – Новосільське та Плавні – мають два різні рецепти. І у кожному впевнені: саме їхній варіант – єдино вірний, освячений духами предків.

У Новосільському тісто роблять просто: вода, сіль і борошна «скільки візьме». Смажать переважно на рослинній олії, але іноді додають смальцю, якщо його запаси великі.

Господиня з Новосільського розтягує тісто для гезлємя
Господиня з Новосільського розтягує тісто для гезлємя

Рецепт отакий:

На 300 г теплої води додати дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити у сковороді на рослинній олії з обох боків.   

У Плавнях же підходять до справи віртуозніше.

– Для тіста беремо кефір і воду 50/50, додаємо ложку-дві свинячого жиру – тоді тісто буде м’яким, еластичним, – наполягає Єфросинія Кьося. – Смажити гезлємя треба виключно на свинячому жирі – вони будуть надзвичайно соковитими.

Єфросинія Кьося готує гезмєля
Єфросинія Кьося готує гезмєля

Рецепт на смальці:

На 150 г теплої води додати 150 г кефіру, 1-2 столові ложки свинячого жиру, дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити на свинячому жирі у сковороді.

А тепер про техніку поводження з тістом. У Новосільському використовують звичайну качалку: розкатали круг, а далі витягують його просто руками до потрібної товщини.

Плавні – це інший світ. Там використовують качалку довжиною до півтора метра. Тісто на неї накручують шарами, щедро обсипаючи борошном, щоб не злиплося.  

У Плавнях використовують дуже довгі качалки
У Плавнях для розкочування тіста використовують дуже довгі качалки

Обидві техніки потребують неабиякої вправності, яка напрацьовується роками. Тому найсмачніші гезлємя саме у бабусь.

Читайте також: 

Запитати AI:

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі