Кому дістався спеціальний приз конкурсу «Борща охота!» від шеф-кухаря Євгена Клопотенка? Розповідаємо та нагадуємо рецепт.
Чотири місяці ми приймали листи з рецептами наших учасників, публікували їх на сайті та в газетах.
За цей час нам надіслали десятки рецептів борщу з різних куточків України: з Черкаської, Вінницької, Сумської, Київської, Луганської, Тернопільської, Харківської, Донецької, Полтавської, Чернігівської, Хмельницької, Чернівецької, Закарпатської, Дніпропетровської та, звісно, Одеської областей.
Спеціально для нашого проєкту свої унікальні рецепти борщу представили відомі українські кухарі, ресторатори, телеведучі — Руслан Сеничкін, Савва Лібкін та Євген Клопотенко.
Раніше ми розповідали про те, як проходив конкурс «Борща охота!» і хто став переможцем.
Євген також увійшов до конкурсного журі. Він з позиції професійного шеф-кухаря стежив за рецептами конкурсантів, оцінював оригінальність, автентичність і доступність рецептів борщів. Важливу роль відігравали також техніка приготування страви та час, витрачений на це.
Проаналізувавши всі ці складові, Євген Клопотенко назвав ім’я свого переможця. Нею стала Олена Яковлець із міста Конотоп Сумської області, читачка газети «Пенсійна телепрограма». Вона отримує набір із двох книг з рецептами «Зваблення їжею» та «Зваблення їжею з українським смаком». Обидві книги написані Євгеном Клопотенком і надійдуть переможниці з його автографом.
Пропонуємо вашій увазі рецепт-переможець за версією Євгена Клопотенка
«Бабусин борщ з карасиками та грушею» від Олени Яковлець (м. Конотоп Сумської обл.)
Інгредієнти: 3–4 літри води та сік помідорів; 1 буряк — білий, цукровий; півсклянки квасолі; 1 цибулина; сушені гриби; карась — 7–8 штук; сушені груші-лимонки — 7–8 штук; картопля — 4–5 штук.
Приготування:
- Поставити варити квасолю. Буряк трохи підсмажити на соняшниковій олії, додати цибулю. Коли обсмажиться — додати варитися до квасолі.
- Замочити сушені гриби. Трохи підсмажити.
- Окремо підсмажити карасиків. Також окремо підсмажити картоплю.
- Коли буряк майже готовий, покласти сушені груші-лимонки. Проварити пів години, потім додати гриби, підсмажену картоплю та 2 картоплини цілими. Коли вони зварилися, їх потрібно вийняти й подавити на пюре. Потім додати назад у каструлю. Також покласти туди карасиків.
- Посолити, поперчити, додати томат. Потім проварити ще 5–7 хвилин і вимкнути вогонь.
- Коли охолоне, цей борщ ще смачніший, ніж гарячий.
Раніше ми публікували інтерв’ю, яке Євген Клопотенко дав кореспонденту «Одеського життя».