Кажуть, у кожної господині свій борщ – не гірший і не кращий за інших. Власне, як і в нашому конкурсі. Наша головна мета була не в тому, щоб знайти «найсмачніший» рецепт (адже навряд чи це можна зробити об’єктивно – на смак і колір, як відомо, товариша немає), а в тому, щоб жителі з усіх куточків великої і різної України поділилися своїми секретами приготування цієї об’єднуючої страви. І якнайдоречніше, підсумки цього пошуку рецептів борщу ми підводимо в дні святкування 30-ї річниці Незалежності нашої України.

Най-найборщ

Чотири місяці ми всі разом приймали листи з вашими рецептами, опрацьовували їх на сайті.
За цей час до нас надійшли сотні рецептів борщу з різних куточків України. Листи надсилали з Черкаської, Вінницької, Сумської, Київської, Луганської, Тернопільської, Харківської, Донецької, Полтавської, Чернігівської, Хмельницької, Чернівецької, Закарпатської та Дніпропетровської областей. Активнішими були читачі з Сумської, Вінницької, Київської та Луганської областей. І, звичайно, багато рецептів надійшло від мешканців Одеської області.

У фінал конкурсу вийшли 12 переможців щомісячних відборів. Серед авторів цих рецептів шляхом випадкового вибору (з трансляцією в прямому ефірі на сторінці «Одеського життя» у Фейсбуці) ми визначили трьох підсумкових переможців конкурсу.

Отже:

І місце

Анатолій Попета (м. Рубіжне Луганської обл.) з рецептом «Борщ мого дитинства»борщ дитинства
Інгредієнти: вода – 3,5 л; м’ясо – 400-500 г (курка, свинина, яловичина); капуста – 300 г; картопля – 300 г; сало 150 г (100 г для зажарки, 50 г для заправки); цибуля ріпчаста – 100 г; морква – 100 г; олія рослинна – 50 г; томатний сік – 0,5 л (або 2 ст. ложки томатної пасти); часник – 2-3 зубчики; лавровий лист, перець горошком, зелень кропу і петрушки, сіль – за смаком.

Приготування:

На сильному вогні довести до кипіння м’ясо, зняти піну, додати спеції. Готове м’ясо вийняти з каструлі і порізати на шматочки.

Бульйон процідити, довести до кипіння і покласти в нього нарізану кубиками картоплю.

Приготувати зажарку. На сковорідку витопити дрібно нарізане сало. Додати цибулю і смажити до золотистого кольору. Додати терту на великій тертці моркву, потушкувати 5 хвилин, додати томатний сік або розведену в склянці води томатну пасту, продовжити смажити до загустіння зажарки.

Коли картопля прокипить 15 хвилин, додати капусту, варити ще 15 хвилин. Потім додати зажарку, прокип’ятити 5-7 хвилин.

Додати часникову заправку і зелень кропу та петрушки.

Для заправки потрібно дрібно порізати сало і розтерти його в ступі або чашці, додати роздавлений часник і добре перемішати. Дати настоятися 30 хвилин, і можна подавати до столу.

В кожну тарілку покласти кілька шматочків м’яса і столову ложку сметани.

Час приготування – з варінням бульйону – 1,5 години, на готовому бульйоні – 50 хвилин.

Приз за перше місце Набір столових приборів (36 предметів).

ІІ місце

Олена Яковець (м. Конотоп Сумської обл.) з рецептом «Бабусін борщ з карасиками та грушею»борщ з карасиками
Інгредієнти: 3-4 літри води і сік помідорів: 1 буряк – білий, цукровий; півсклянки квасолі; 1 цибулина, сухі гриби, карась – 7-8 штук; сухі груші-лимонки – 7-8 штук; картопля – 4-5 штук.

Приготування:

Поставити варити квасолю. Буряк трохи обсмажити на соняшниковій олії, додати цибулю. Коли обсмажиться, додати варитися до квасолі.

Змочити сухі гриби. Підсмажити трохи.

Окремо підсмажити карасиків. Також окремо підсмажити картоплю.

Коли буряк майже готовий, покласти сухі груші-лимонки. Проварити півгодини, потім додати гриби, підсмажену картоплю і 2 картоплини цілими. Коли вони зваряться, їх потрібно вийняти і подавити в пюре. Потім додати назад у каструлю. Також покласти туди карасиків.

Посолити, поперчити, додати томат. Потім проварити ще хвилин 5-7 і вимкнути вогонь.

Коли охолоне, цей борщ ще смачніший, ніж гарячий.

Приз за друге місце Набір кухонного посуду (12 предметів).

ІІІ місце

Олександр Палій (м. Дніпро) з рецептом «Український борщ»український борщ
Інгредієнти: На 7 л води (2 літри для першого закипання та 5 л для страви): 1-1,5 кг м’яса (ребра або домашня курка); 2 великі цибулини; 2 середні бурячки; 2 середні морквини; 100 г селери; 2 солодких перчини; 1 ст. ложка смальцю; 50 г олії; 0,7 кг картоплі; 1 кг капусти; 0,7 л домашнього томатного соку або 4 ст. ложки томатної пасти; 4 квашені солоні помідори; 3 зубчики часнику; 2 лаврових листочки; зелень (петрушка, кріп, навесні молодої кропиви, влітку – молоді листя буряка); 5 зерен духмяного перцю.

Приготування:

М’ясо треба промити і прокип’ятити у 2 літрах води кілька хвилин. Вийняти, промити та поставити на вогонь. Після закипання вогонь зменшити та зібрати залишки пінки. Хвилин через 5-10 після закипання у бульйон додати порізану кубиками цибулину та одну солодку перчину і порізані на тоненькі смужки бурячок, морквину та селеру. Бульйон трохи підсолити. Приблизно через півтори години додати порізану на кубики картоплю.

Переходимо до зажарки. Розігріти на сковороді смалець та олію. Додати порізану на невеликі кубики цибулю і смажити хвилини три-чотири. Додати порізану на смужки моркву, бурячок і солодкий перець. Смажити до готовності і залити томатом. Тушкувати приблизно п’ять-сім хвилин.

Якщо картопля м’яка, додати до бульйону зажарку. На шатківниці натерти капусту і додати до страви. Солоні квашені помідори натерти на тертці і додати до бульйону. Зелень загорнути у капустяного листка для зручності нарізання та дрібно нарізати. Додати нарізану зелень, духмяний перець, лавровий лист та дрібно порізаний часник. Досолити страву за смаком. Після додавання капусти страва має покипіти хвилини три, після додавання зелені – одну хвилину.

Весь час приготування – близько 2 годин 30 хвилин.

Приз за третє місце Набір кухонного посуду (6 предметів).

* * * * *

Три мільйони літрів борщу до Дня Незалежності

Найвідоміший український шеф-кухар і кулінарний експерт Євген Клопотенко закликав українців приєднатися до створення рецепту Всеукраїнського борщу і всім разом подарувати країні три мільйони літрів головної національної страви на честь 30-річчя Незалежності України.
– Борщ – головний кулінарний символ України, він об’єднує Україну. Борщ виконує функцію соціальної інтеграції, об’єднує людей за столом, незалежно від їх віку, статі, соціального походження, етнічної та релігійної приналежності. Його люблять у кожному куточку нашої країни, – пояснив Євген Клопотенко.

В рамках спецпроекту «Три мільйони літрів борщу для України» кожен може приєднатися до привітань з 30-річчям Незалежності. Для цього лише потрібно приготувати свій борщ і додати його на сайт спецпроекту, обравши інгредієнти.

Фіналом спецпроекту стане створення рецепту Всеукраїнського борщу, який шеф-кухар зварить разом з відомими українцями 24 серпня в ефірі на YouTube-каналі Євгена Клопотенка.

Борщ у космосі

20 липня український борщ вирушив у стратосферу – на висоту 30 тисяч метрів.

Баночка зі свіжоприготованим українським борщем і гречаним багетом були доставлені в небо за допомогою стратостата. Апарат з продуктами піднімався вгору зі швидкістю шість метрів на секунду близько півтори години.


Ми також розповідали, як український борщ завоював Голівуд.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі