Варення із полуниці — один із найпопулярніших українських десертів. Його використовують як начинку для випічки, доповнюють їм чаювання, а солодкі щільні ягоди стають улюбленими ласощами дітей. Існує маса рецептів полуничного варення – від сухого, подібного до цукатів, до класичних джемів і желе, які в зимову холоднечу нагадають про літо і піднімуть настрій.
Класичне полуничне варення
Інгредієнти:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукор – 1 кілограм (можна трохи більше, але в жодному разі не менше);
- лимонний сік – 1 столова ложка.
Приготування:
- Полуницю добре вимити, дати стекти воді та видалити хвостики.
- Засипати половиною цукру та залишити на 3-3,5 години.
- Сік, що виділився злити і додати в нього другу половину цукру.
- Поставити на маленький вогонь і гріти, помішуючи, поки|доки| не розчиниться цукор.
- У сироп, що вийшов, покласти полуницю і довести до кипіння. Проварити п’ять хвилин|мінути|, знімаючи пінку.
- Залишити на три години чи довше.
- Знову довести до кипіння, проварити п’ять хвилин|мінути|. Повторити цей процес 3-6 разів, наскільки вистачить терпіння.
- При останньому кип’ятінні додати у варення проціджений сік лимона і варити 15 хвилин.
- Розлити по стерилізованих банках, закатати, перевернути та остудити.
Варення із полуниці без цукру
Інгредієнти:
- полуниця – 1,200 кілограма;
- лимонний сік – 1 чайна ложка.
Приготування:
- Полуницю ретельно промити, очистити від хвостиків і розрізати на дві або чотири частини, залежно від розміру ягід.
- Перекласти шматочки в глибокий посуд з антипригарним дном і додати лимонний сік.
- Поставити полуницю на середній вогонь і коли вона закипить, варити ще п’ять хвилин. Потім вимкнути варення та переставити його в прохолодне місце на 50 хвилин.
- Після цього знову проварити на середньому вогні п’ять хвилин та знову остуджувати протягом 50 хвилин.
- Нарешті, проварити варення в останній, третій раз і розкласти по стерилізованих банках. Закатати.
- Це варення можна зберігати лише у прохолодному місці — у холодильнику чи льоху. Врахуйте, що відкрита банка зберігається у холодильнику не більше ніж тиждень.
Полуничне желе
Інгредієнти:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукор – 600 грамів;
- желатин – 20 грамів;
- вода – 100 грамів.
Приготування;
- Залийте желатин водою кімнатної температури та залиште на 15 хвилин.
- Вимийте, очистьте полуницю і подрібніть її в пюре будь-яким зручним для вас способом.
- Всипте весь цукор та поставте на вогонь. Після закипання варіть близько 10 хвилин|мінути| на маленькому вогні.
- Остудіть.
- Повторіть цю процедуру тричі, і востаннє додайте до киплячого пюре желатин. Перемішайте, щоб він розчинився.
- Зніміть желе з вогню і розкладіть у стерилізовані банки, не доходячи до шийки сантимер-півтора.
- Закатайте кришками та зберігайте у прохолодному темному місці.
Сухе варення «Київське»
Інгредієнти:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукор – 1 кілограм;
- вода – 500 грамів;
- цукрова пудра – 1 склянка.
Приготування:
- Для цього різновиду варення ягоди бажано брати великі та тверді. Полуницю ретельно промити та очистити від хвостиків.
- Викласти на паперові рушники, щоб ягоди обсохли.
- У широкому тазі для варення або відповідній каструлі змішати цукор з водою і варити доти, доки цукор повністю не розчиниться.
- Додати сироп ягоди і довести до кипіння, зняти піну, остудити.
- Повторити процедуру п’ять-шість разів можна і більше. Головне стежити, щоб ягоди не розварилися.
- Готове варення обережно викласти в сито і залишити на добу. Потім перевернути ягоди і залишити ще на 2-3 доби, щоб сироп повністю стек.
- Після цього ягоди потрібно підсушити, можна в сушарці чи духовці – при 40 градусах три-п’ять годин.
- Готові ягоди обваляти в цукровій пудрі та розкласти в банки чи коробки. Зберігати у сухому місці.
Полуниця у власному соку
Інгредієнти:
- полуниця – 1 кілограм;
- цукор – 2 кілограми.
Приготування:
- Полуницю вимити та очистити.
- Щільно покласти в банки, пересипаючи цукром. На літрову банку йде приблизно 400 г цукру.
- Банки накрити кришками та стерилізувати у киплячій воді 10-15 хвилин.
- Закатати банки та остудити.
Читайте також: Жаба з полуницею: чому в Лісках собі такий символ обрали