Наші пращури збирали липовий цвіт і використовували його для лікування багатьох захворювань. Він покращує роботу імунної системи, знімає запалення, знижує ризик розвитку онкології, нормалізує тиск і навіть допомагає при психологічній напрузі. Найбільше в народній медицині цінується серцеподібна липа.
Як збирати, сушити та зберігати квіти липи?
Збирати липовий цвіт потрібно в період активного цвітіння дерева, тобто в наприкінці червня. Якщо ви збираєтеся використовувати липові суцвіття для приготування чаю, їх краще збирати з «крильцями», коли частина їх розпустилася, а частина знаходиться ще в бутонах. Збирати липу потрібно у першій половині дня, у теплу погоду і в жодному разі не після дощу. Також не варто збирати липовий цвіт поблизу пасіки, тому що запилення бджолами робить його практично марним.
Сушити квіти потрібно в тіні на вулиці або в приміщенні, що провітрюється, при температурі не вище 45 градусів. Добре висушені квіти слід зберігати в темному місці в паперових пакетах або мішечках з натуральної тканини. Однак найкраще липовий цвіт зберігає свої корисні властивості в дерев’яному або керамічному посуді із щільно нагнаними кришками. У пластикових та інших синтетичних ємностях зберігати липу не можна. При правильному зберіганні корисні властивості липи зберігаються протягом двох років.
Кому не можна пити липовий чай?
У липи є ряд протипоказань. Липовий відвар не можна вживати алергікам, вагітним і жінкам, що годують . Дуже обережними треба бути з липовим чаєм тим, у кого діагностовано захворювання серця, тому що липа не поєднується з деякими серцевими препаратами. На день можна випивати не більше трьох чашок липового чаю.
При яких захворюваннях допоможе липовий цвіт?
При психологічних навантаженнях або перепадах настрою чай з липовим кольором матиме заспокійливу дію. Активні речовини липи здатні впливати на рівень гормонів, спричиняючи стан релаксації.
Для очищення організму також слід пити липовий чай. Ця рослина має потогінну дію, і через шкіру разом з потім виводяться токсини, солі, жири та інші шкідливі складові. Саме цим і зумовлений лікувальний вплив липи при застудних захворюваннях.
Ліповий цвіт також чудово знімає запалення, зменшує неприємні відчуття при головному болі, артриті та подагрі, нормалізує тиск і благотворно впливає на серцево-судинну систему. Кверцетин, що знаходиться в липі, знижує ризик розвитку атеросклерозу та захищає судини при підвищеному вмісті холестерину.
При розладах шлунка, здутті та запорі липовий чай нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та стимулює травлення.
Як правильно готувати липовий чай?
Чай з липи
Липовий цвіт – 5-10 грамів, вода – 500 грамів.
Залити липу гарячою водою, температура якої повинна бути 95 градусів і наполягати 10 хвилин. Накрити чайник рушником і тримати його в теплому місці, щоб підтримувати постійну температуру, доки наполягатиме чай. Замість цукру для виготовлення липового чаю краще використовувати мед.
Зелений чай з липою
Зелений чай — 3 чайні ложки, липовий цвіт — 1 столова ложка, мед — 4 чайні ложки, вода — 1,5 літра.
Заварити зелений чай, дати йому настоятися 1-2 хвилини. Додати липовий цвіт, мед і залишити на годину за кімнатної температури.
Чорний чай з липою
Чорний чай крупнолистовий – 2 чайні ложки, липовий цвіт – 0,5 столової ложки, м’ята, мед, імбир – за смаком.
Змішати чайну заварку з липою і м’ятою, заварити традиційним способом і розлити по чашках. За бажанням додати мед і тертий імбир.
Що приготувати з липового кольору, крім чаю?
Мед із квітів липи
Інгредієнти: липовий цвіт – 900 грамів, цукор – 1 кілограм, вода – 1 літр.
Приготування. Липовий цвіт покласти в емальовану каструлю і залити теплою водою. Залишити на 30 хвилин. Злити настій в іншу каструлю, всипати цукор і довести до кипіння. Покласти в киплячу воду суцвіття липи та вимкнути вогонь. Залишити на шість годин, потім знову поставити каструлю на невеликий вогонь і варити до загусання, помішуючи дерев’яною ложкою. Процідити липовий мед та залити в банки.
Квіти липи для зниження ваги
Пити цей відвар, щоб схуднути, потрібно в теплому вигляді по 100 грамів між їдою.
Інгредієнти: квіти липи – 15 грамів, мінеральна вода без газу – 300 грамів.
Приготування. Поставити воду на вогонь і довести до кипіння. Додати в неї квіти липи та варити 15 хвилин на невеликому вогні. Остудити і за бажання процідити.