Новини Одеси та Одеської області

Чому дорожчає мобільний зв’язок і як на ньому заощадити

Чому дорожчає мобільний зв’язок і як на ньому заощадити

На початку лютого українські оператори мобільного зв’язку повідомили, що піднімають ціни на тарифні плани. Це спричинило хвилю обурень серед користувачів. Давайте розберемося, чому це сталося і як пропонують нам заощадити?

Сьогодні основними операторами української мобільної мережі є «Київстар», «Водафон» та «Лайфселл». З початком повномасштабної війни близько двох місяців вони підтримували народ і навіть давали безкоштовний мобільний зв’язок. Але згодом оплата тарифних планів повернулася. Усі споживачі на таке рішення поставилися з розумінням. Хоча були випадки, коли люди не могли місяцями сплачувати рахунок.

Чому мобільні оператори підняли ціни

І ось у лютому мобільні оператори «обрадували» нас тим, що піднімають тарифи на свої послуги. Наприклад, я користуюсь послугами «Лайфселл» і мій тарифний план на чотири тижні становить 275 гривень (до цього він був набагато меншим). А 9 лютого 2023 року мені на телефон надійшло таке повідомлення: 

«Увага! Через вплив економічних факторів, зумовлених війною, з 22.02.23 пакет послуг на 4 тижні за вашим тарифом «Лайфхак» буде коштувати 325 гривень, змінити стандартну тарифікацію».

У деяких клієнтів «Київстар» оплата тарифу зросла зовсім до 400 гривень (відомо із соцмереж), у компанії пояснили це так:

Kyivstar підняв ціну на послуги зв'язку

Повыдомлення від Kyivstar про причини підвищення цін

«Без перегляду умів у старих тарифах жодний оператор не зможе відновлювати мережу. Але у Київстар ці зміни стосуються лише тих клієнтів, у яких тариф не змінювався протягом останнього року та більше. Якщо вам не підходить наповнення та умови оновленого тарифу, ви можете самостійно вибрати актуальний тариф, який буде відповідати вашим потребам». А ось «Водафон» не морочився і поставив клієнтів перед фактом: «Vodafone нагадаю: за 2 дні буде нараховано пакет послуг у вашому тарифі та утримано його вартість — 245 гривень (замість 204 гривень — прим. ред.)».

Як заощадити на своєму тарифному плані?

Єдиний спосіб економії, який пропонують оператори — просто змінити тарифний план на дешевший, натякнувши на те, що тікати нікуди, адже така доля чекає на кожного. Як бути іншим користувачам, які потрапили до більш скрутного фінансового становища через війну, не зрозуміло — сьогодні найдешевший тарифний план не нижчий за 150 гривень. До того ж через ракетні обстріли Росії ми іноді залишаємося без зв’язку, і при цьому продовжуємо платити за мобільні послуги повну суму.

Отже, подивімось, на найдешевші тарифи на мобільний зв’язок з лютого 2023 року.

Оператор “ЛАЙФСЕЛЛ” (LIFECELL)

Lifecell підняв ціну на послуги зв'язку

Повыдомлення від Lifecell про причини підвищення цін

Третій за величиною оператор мобільного зв’язку в Україні. Існує з 2005 року як просто Life, з 2016 року – lifecell. Власником є міжнародна турецька компанія Turkcell.

Тариф «Просто Лайф»

У тарифний план входить 8 Гб інтернету, 300 хвилин на всі мобільні номери по Україні, безліміт на додаток «Дія» та безкоштовна роздача інтернету.

Ціна – 160 гривень на 4 тижні, якщо номер телефону зареєстрований – 140 гривень, для тих, хто нещодавно змінив оператора – 90 гривень.

Тариф «Хітмейкер»

Користувачам пропонують 20 Гб інтернету, 750 хвилин дзвінки на всі міські та мобільні номери по Україні, безліміт на соцмережі.

Ціна — 190 гривень на 4 тижні, якщо номер телефону зареєстровано — 170 гривень, хто нещодавно змінив оператора — 140 гривень.

Тариф «Смарт Лайф»

У тарифний план входять 25 Гб інтернету, 800 хвилин на дзвінки по Україні, безліміт на соціальні мережі та безкоштовна роздача інтернету.

Ціна — 225 гривень на 4 тижні, якщо номер зареєстрований — 175 гривень, для тих, хто нещодавно змінив оператора — 120 гривень.

Тариф «Шкільний Лайф»

Оператор пропонує 7 Гб інтернету, безліміт на дзвінки «Лайфселл», два обрані номери та соцмережі.

Ціна — 150 гривень на 4 тижні.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ОПЕРАТОРА: 0 (800) 20-54-33 або 54-33.

Оператор «КИЇВСТАР» (KYIVSTAR)

Найбільший український оператор мобільного зв’язку. Компанія була заснована у 1994 році. Зараз ходить до складу міжнародної телекомунікаційної групи VEON з головним офісом у Нідерландах.

«love UA на максимум»

У тарифний план входить 15 Гб інтернету, 2500 Мб інтернету в роумінгу у 27 країнах, безліміт на дзвінки в мережі оператора, 150 хвилин на інші мобільні дзвінки, міські та за кордон, безліміт на соцмережі.

Ціна – 175 гривень на 4 тижні, при переході на контракт – 150 гривень на місяць.

«Ваш вибір»

Користувачі отримують 20 Гб інтернету, безліміт на дзвінки в мережі оператора, 100 хвилин на інші мобільні оператори дзвінки, міські та за кордон, 100 СМС по Україні, безліміт на соцмережі.

Ціна – 175 гривень на місяць при переході на контракт.

«Ваш оптимум»

У тарифний план входить безліміт на інтернет, 3500 Мб інтернету в роумінгу у 27 країнах, безліміт на дзвінки в мережі оператора, 100 хвилин на інші мобільні дзвінки, міські та за кордон, 200 СМС по Україні.

Ціна — 250 гривень на місяць при переході на контракт.

«Любов до батьків»

Цей тариф можна підключити тільки в магазині «Київстар». Користувачам пропонують 5 Гб інтернету, безліміт на дзвінки в мережі оператора, 50 хвилин на інші мобільні та міські дзвінки, 50 СМС по Україні, безліміт на соцмережі.

Ціна – 125 гривень на місяць при переході на контракт.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ОПЕРАТОРА: 0 (800) 300-466 або 466. 

«ВОДАФОН» (VODAFONE)

Vodafone підняв ціну на послуги зв'язку

Повідомлення від Vodafone про причини підвищення цін

Другий за величиною мобільний оператор в Україні. З листопада 1992 до 2007 року послуги надавалися під брендом UMC (Україна), з 2007 до 2015 року — МТС (колись росія), від 16 жовтня 2015 року — Vodafone (Азербайджан).

«Joice Start»

У тарифний план входить безліміт на соцмережі, 15 Гб інтернету, 800 хвилин на всі номери по Україні (мобільні, міські, «Водафон») та 50 СМС на день.

Ціна – 180 гривень на 4 тижні.

«Joice Pro»

Оператор пропонує безліміт на соцмережі, 25 Гб інтернету, 1200 хвилин на всі номери по Україні (мобільні, міські, «Водафон») далі — безліміт у мережі та 50 СМС на день.

Ціна – 230 гривень на 4 тижні.

«Red Start»

У тарифний план входить 15 Гб інтернету, 150 хвилин на дзвінки інших операторів, безліміт на дзвінки в мережі, 150 СМС по Україні. Лише контрактна основа.

Ціна – 135 гривень на місяць при переході на контракт.

«Red Pro»

Оператор пропонує 20 Гб на інтернет, 200 хвилин на дзвінки інших операторів, безліміт на дзвінки в мережі, 50 хвилин на дзвінки до 16 країн світу та 200 СМС по Україні.

Ціна – 175 гривень на місяць при переході на контракт.

«Red Unlim»

У пакет входить безліміт на інтернет, 350 хвилин на дзвінки інших операторів, безліміт на дзвінки в мережі, 75 хвилин на дзвінки в 16 країн світу та 350 СМС по Україні.

Ціна — 250 гривень на місяць при переході на контракт.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ ОПЕРАТОРА: 0 (800) 400-111 або 111.

Як вибрати тариф

Перед тим, як переключити свій тарифний план, обов’язково зв’яжіться з оператором та проконсультуйтесь. Не бійтеся ставити запитання та уточнювати умови. На багато тарифів робиться знижка з урахуванням переходу на контракт — це коли реєструють номер телефону і просять паспортні дані. Тому подумайте, чи вам це потрібно.

Читайте також: 



Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції