Ключові моменти
- Квітневі заморозки суттєво вдарили по кісточкових культурах на Одещині;
- Урожайність черешні, вишні та абрикосів може знизитися на 50%;
- Це вплине на вартість фруктів.
Невтішні наслідки квітневих заморозків
Професор Одеського державного аграрного університету Ірина Іщенко пояснила, що частково врожай вдалося вберегти завдяки переходу садівників на нові сорти з більш пізніми термінами цвітіння, передає EastFruit.
“Приблизно збережено врожай до 70-80%, залежно від культури і сорту, тому що багато садівників переорієнтувалися на нові сорти з більш пізніми термінами цвітіння. Вони цвіли вже в більш сприятливу погоду”, – розповіла фахівець.
Однак навіть уцілілі фрукти можуть бути менш солодкими й ароматними через брак тепла, Зазначається, що насіннєві культури – зокрема яблука, груші та айва – постраждали менше. Водночас очікуються зовнішні дефекти плодів, які не вплинуть на смакові якості.
Очікується, що це позначиться і на цінах: вартість фруктів може зрости через підвищені витрати на захист рослин і лікування від хвороб, викликаних стресом.
Зазначимо, на одеських ринках уже продають черешню за ціною від 200 до 250 гривень за кілограм і абрикоси – від 120 до 180. Це досить дорого для початку літа.
Читайте також: Картопля молода, картопля стара: ціни на одеському Привозі сьогодні (фото)