Ключові моменти:
- Захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одеській області за тиждень зросла на 8,3%.
- Основними причинами є вживання немитих овочів та фруктів, а також домашні страви, приготовані з порушенням гігієни.
Статистика захворюваності та основні причини
Згідно з даними моніторингу, опублікованими центром, за період з 16 по 22 червня 2025 року в регіоні було зареєстровано 143 випадки гострих кишкових інфекцій, тоді як на попередньому тижні їх було 132. Із 143 зафіксованих випадків 65 хворих – це дорослі, а 78 – діти. Найбільш ураженою віковою категорією серед дітей є вік від 1 до 9 років.
За результатами факторного аналізу, основними причинами захворювань стали вживання немитих ягід, овочів та фруктів, що склало 32% випадків, та вживання домашніх страв, приготованих з порушенням правил гігієни (31%). Також серед причин – недотримання особистої гігієни (10%), вживання молочних продуктів (8,4%) та морські купання (3,5%). До інших факторів ризику віднесли м’ясо, яйця, кондитерські вироби, рибу та морепродукти.
Раніше також повідомлялося про спалах норовірусної інфекції серед школярів на Одещині. В одному із навчальних закладів Ізмаїльського району було зафіксовано групову захворюваність на гастроентероколіт.
Читайте також: