В Одесу та Одеську область могли завезти з Австрії мелену каву італійського виробництва. У цьому напої виявили небезпечну речовину – охратоксин А, яку виробляють плісняві гриби (грибок).
Як повідомляє прес-служба головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, про наявність охратоксину А в меленій каві, що експортувався з Австрії (оптовик: GUNZ АНДІЗ», вулиця Костянтинівська, 72, м. Київ) поінформувала система швидкого реагування щодо харчових продуктів та кормів (RASFF).
У відомстві просять операторів ринку у разі виявлення зазначеного товару повідомити про це Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області за адресою: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6, або за телефоном +380 (48) 716 1301 або електронною поштою [email protected].
Довідка:
Охратоксин A – отруйна речовина, яку виробляють широко поширені цвілеві гриби роду Penicillium та Aspergillus. Крім кави, він зустрічається в зернових, бобових, пиві, родзинках, виноградному соку, вині, спеціях, м’ясі. Основна загроза охратоксину A полягає у його негативному впливі на нирки (нефротоксичність). Є дані, що він здатний пошкоджувати нервову систему, пригнічувати імунітет, спричиняти пухлини, негативно впливає на чоловічу репродуктивну систему, а також може проникати через плаценту, впливаючи на ембріони.
Читайте також: