Серпень – це час не лише кавунів та динь, а й смачних, поживних та корисних літніх овочів, наприклад, баклажанів (або, як їх називають в Одесі, «синеньких»). Так, неспроста баклажани вважають овочами довголіття: вони мають омолоджуючий ефект на нашу шкіру, покращує її колір, розгладжують зморшки... Але водночас слід пам'ятати, що комусь «сині» можуть і зашкодити. А вже шкода чи користь принесуть баклажани, залежить від ступеня зрілості овочів та способу їх приготування.
Але для початку все ж розповімо про користь баклажанів. Як і інші овочі, вони не обділені вітамінами. Баклажани містять вітаміни групи В, які добре впливають на нервову систему та позбавляють безсоння.
А кількості вітаміну С в одному баклажанi достатньо для профілактики грипу та застуди. Також у баклажанах є такі макро та мікроелементи, як калій, фосфор, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець.
Також зазначимо, що в шкірці цiх овочiв міститься речовина, яка називається назуніном. Цей елемент рослинного походження забезпечує захист нервових клітин і має сильні антиоксидантні властивості.
Корисні баклажани при дієтичному харчуванні, адже у 100 грамах цього овочу всього 23 кілокалорії. Звичайно, смажені баклажани не зараховуються, а от у вареному чи запеченому вигляді можна сміливо вживати їх, не хвилюючись за свою фігуру.
Більше того, завдяки вмісту клітковини баклажани прискорюють процес травлення, ефективно розщеплюють жири, знижують рівень холестерину в крові. Натомість організм отримує корисні ненасичені жирні кислоти.
Особливо корисні баклажани при таких захворюваннях, як:
У той же час деякі фахівці радять не зловживати смаженими баклажанами, адже під час смаження клітковина у них розщеплюється, а м’якуш насичується токсинами, що виділяються з олії. А при зловживанні смажені баклажани можуть призвести до зайвої ваги та загострень хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
Крім того, небезпечно вживати в їжу перезрілі баклажани, оскільки в них накопичується отруйна речовина соланін, здатний призвести до отруєння, кольк, діареї, блювання і судом.
Щоб уникнути отруєння, рекомендується перед приготуванням розрізати баклажани на частини та залишити в солоній воді на півгодини. Рідина забере з баклажанів зайву гіркоту, властиву деяким сортам овочів. Внаслідок цієї маніпуляції концентрація соланіну може знизитися на 30%.
У баклажанах також багато щавлевої кислоти – саме вона сприяє утворенню каменів у нирках. Тому тим, хто страждає на захворювання сечовидільної системи, зловживати «синенькими» не слід.
Крім цього, баклажани протипоказані тим, хворіє на гастрит, розлад травлення і виразку шлунка.
Крім того, оскільки баклажан має проносний ефект, його не можна їсти при діареї.
Раніше ми розповідали кому здатна нашкодити морква, а також кому протипоказана цибуля.
Читайте також:
За матеріалами medfond.com
У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More
Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More
Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More