Вітамін С або аскорбінова кислота є одним із ключових мікроелементів, необхідних організму людини. Він не виробляється організмом, тому важливо отримувати його ззовні. Ця корисна речовина міститься у різних продуктах, вітамінних препаратах. Чим корисний вітамін С читайте далі.
Користь вітаміну С
Вітамін Ц є одним з найважливіших вітамінів, який відповідає за безліч факторів в організмі:
- Цей вітамін відіграє важливу роль у синтезі колагену, який є основою для всіх сполучних тканин. Тому він допомагає покращити стан зв’язок, хрящів, судин та шкіри, а також сприяє більш швидкому відновленню тканин при травмах.
- Крім того, даний вітамін має антистресові властивості і допомагає організму справлятися з будь-якими навантаженнями, включаючи перевтому, стрес і куріння. Він також сильно підвищує імунітет, стимулюючи вироблення імунних клітин та антитіл, що значно скорочує тривалість хвороб.
- Вітамін С покращує сон та підвищує загальний тонус організму. Він також допомагає розщеплювати шкідливий холестерин у крові та запобігає розвитку атеросклерозу, покращуючи стан судин.
- Цей вітамін є потужним антиоксидантом, що виводить безліч токсинів із крові, печінки та тканин організму. Це сприяє швидкій регенерації тканин та уповільнює процес старіння.
- Vitamin C покращує доставку кисню до клітин, що підвищує рівень енергії в організмі. Він також покращує ефективність роботи вітаміну D, тому його недолік може спричинити аналогічні проблеми.
- Серед інших переваг вітаміну С можна відзначити його здатність знижувати ризик виникнення тромбів у крові, а також захищати ДНК від вільних радикалів та нітратів із зовнішнього середовища, що особливо важливо у містах із поганою екологією. Все це також знижує можливість розвитку пухлин.
Підсумовуючи, можна зробити висновок, що вітамін С впливає практично на всі процеси в нашому організмі. Ви можете просто прописати Аскорбінова кислота купити та завжди відчувати себе відмінно.
У яких продуктах багато вітаміну С
Вітамін С або аскорбінова кислота є найбільш поширеним, але більшість людей відчувають дефіцит вітаміну С. Отже, в яких продуктах міститься багато вітаміну С:
- Шипшина (1250мг/100грам)
- Обліпиха (200-800мг/100г)
- Чорна смородина (177мг/100г)
- Петрушка (160мг/100грам)
- Солодкий перець (100-250мг/100г)
- Ківі (80-100мг/100грам)
- Лимон або апельсин (50мг/100г)
- Томат (38мг/100грам)
Яке оптимальне дозування аскорбінової кислоти?
Споживання вітаміну З кожному з нас різне. Чим більше у вас шкідливих звичок і чим більше напружено вашу роботу або фізичне навантаження, тим більше вам потрібно вітаміну С.
В середньому людині потрібно близько 100 мг на день, а якщо ви палите, вам потрібно плюс ще 30-50 мг.
Спортсмени можуть додати ще 100 мг.
Але якщо ви не хворі і ваш організм не бореться з вірусом, максимальне споживання становить 200 мг на добу.