Ключові моменти:

  • Як приготувати каварму та плов із садових равликів;
  • Що ви не знали про равликів;
  • Корисні поради щодо приготування равликів.

Смачненькі шкідники

– У нашому городі равлики з’їли всі сходи гарбуза та кабачків, навіть перейшли на цибулю, – бідкається мешканець села Залізничне Болградського району Сергій Драганюк. – Але я знайшов цим равликам корисне застосування – приготував із них оригінальну страву. Прийшли гості, вирішив їх почастувати. Тільки попросив дружину не розповідати про головний інгредієнт. Усі їли з апетитом, нахвалювали. Коли тарілку спустошили, я спитав: як думаєте, що ви їли? Варіантів було багато, але ніхто не вгадав. Коли розповів, що це були равлики садові, мені просто не повірили.

Житель Бессарабии
Сергій Драганюк
Читайте також: Каварма: готуємо одну з головних бессарабських страв із жителькою села Делень

Каварма та плов із равликів

Є кілька відомих рецептів приготування равликів, які можна знайти в інтернеті, – по-лабінськи, відоме у французів «Ескарго» та інші. Але у Сергія вийшов бессарабський варіант, про який він нам розповів.

– Зібрав відро живих садових равликів, поклав їх на борошно на добу – це необхідно, щоб вони прочистили кишечник, – розповідає Сергій. – Далі за відомим алгоритмом: дві хвилини варимо в окропі, трохи охолоджуємо, витягаємо тіло равлика з раковини, нутрощі викидаємо, беремо тільки «ніжку». Отриманий продукт варимо дві години. А далі я зробив усе по-нашому, по-бессарабському: на олії обсмажив багато цибулі, не пошкодував червен піпер – так у нас називають висушений і помелений червоний болгарський перець, додав місцеві спеції – і все це протушкував. Можна равликів у червоному соусі подавати як окрему страву, вона навіть схожа на каварму. Другий варіант – додати рис, бульйон і зробити з равликів плов. Спробуйте – це дуже смачно. А головне, ви врятуєте свій город від шкідників.

Цікаво

Равлики

  • Перше зафіксоване використання равликів у кулінарії належить до часів Стародавнього Риму;
  • Протягом століть равлики були основним продуктом французької кухні. Спочатку вони вважалися їжею для бідних, але згодом стали асоціюватися з розкішшю та вишуканістю;
  • У м’ясі равликів міститься багато білка, що легко засвоюється, його в кілька разів більше, ніж у курячому яйці. Щоб уникнути білкового отруєння, кухарі рекомендують з’їдати не більше 24 равликів;
  • Виноградні равлики як продукт харчування особливо популярні у Греції, Франції, Німеччині, Швейцарії;
  • Слиз равликів має потужну регенеруючу дію. Вперше на це звернули увагу на фабриках з розведення молюсків. У працівників, які займалися їх розведенням, шкіра рук ставала дуже ніжною. Причому рани і подряпини на руках загоювались дуже швидко.

Поради

  • Равликів краще збирати рано-вранці, поки сонце не змусило їх сховатися в затишних місцях.
  • Перед приготуванням равликів потрібно витримувати в прохолодному місці в ємності, що щільно закривається. Якщо ви помістили равликів у каструлю і накрили кришкою, то вони її зрушать спільними зусиллями і розповзуться – збиратимете втікачів по всьому будинку.

Ви також можете дізнатися: Рецепт справжнього курбану: як його готують у Котловині?

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі