Щороку 6 травня мешканці гагаузького села Котловина, що в Ренійській громаді, відзначають свято Георгія Побідоноcця – Хедерлез. Цього дня вони готують перший за рік курбан – традиційну національну страву з баранини та круп. Що ж таке курбан, коли його готують і яким чином?

На один казан курбану знадобиться:

  • рису – 1,2 кг,
  • пшеничної крупи – 300 г,
  • нарізаної цибулі – 300 г,
  • відварених ягнячих тельбухів – 300-500 г,
  • м’яса ягняти – 2-2,5 кг,
  • розпеченого жиру ягнячого та свинячого – 700 г,
  • бульйону – 1,5 л,
  • чорного перцю, лаврового листя, солі – за смаком.
Ще на тему: Гагаузьке село Котловина: чому курбан – це більше, ніж страва? (відео)

Приготування

Отакий курбан вийшов
  1. Відварити тельбухи ягняти та накришити кубиками.
  2. Відварити м’ясо ягняти до напівготовності.
  3. Рис та пшеничну крупу промити.
  4. На шар крупи та рису викласти гіркою цибулю та полити її розпеченим жиром. Додати сіль, спеції, тельбухи та перемішати. Зверху викласти шматки м’яса, залити бульйоном – і в духовку. Томити до готовності (орієнтовно 2-3 години).

Смачного!

А з якого приводу зазвичай готується курбан – дивіться у нашому відео:

Плашка на грант

Проєкт «Мультикультурна Одещина» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи. Його зміст є виключною відповідальністю видання «Одеське життя» і не обов‘язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також:

Фото Домни Бринзи

Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі