Щороку 6 травня мешканці гагаузького села Котловина, що в Ренійській громаді, відзначають свято Георгія Побідоноcця – Хедерлез. Цього дня вони готують перший за рік курбан – традиційну національну страву з баранини та круп. Що ж таке курбан, коли його готують і яким чином?
На один казан курбану знадобиться:
- рису – 1,2 кг,
- пшеничної крупи – 300 г,
- нарізаної цибулі – 300 г,
- відварених ягнячих тельбухів – 300-500 г,
- м’яса ягняти – 2-2,5 кг,
- розпеченого жиру ягнячого та свинячого – 700 г,
- бульйону – 1,5 л,
- чорного перцю, лаврового листя, солі – за смаком.
Ще на тему: Гагаузьке село Котловина: чому курбан – це більше, ніж страва? (відео)
Приготування
- Відварити тельбухи ягняти та накришити кубиками.
- Відварити м’ясо ягняти до напівготовності.
- Рис та пшеничну крупу промити.
- На шар крупи та рису викласти гіркою цибулю та полити її розпеченим жиром. Додати сіль, спеції, тельбухи та перемішати. Зверху викласти шматки м’яса, залити бульйоном – і в духовку. Томити до готовності (орієнтовно 2-3 години).
Смачного!
А з якого приводу зазвичай готується курбан – дивіться у нашому відео:
Проєкт «Мультикультурна Одещина» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи. Його зміст є виключною відповідальністю видання «Одеське життя» і не обов‘язково відображає позицію Європейського Союзу.
Читайте також:
- В Одесі вперше видали збірку рецептів одеської кухні українською – що в ній?
- Розпочався Великий піст – що смачного готувати?
- Каварма: готуємо одну з головних бессарабських страв із жителькою села Делень
Фото Домни Бринзи