Зеленогірський ліцей одним з перших перейшов на нову систему безпечного та якісного харчування школярів. Його директорка Олена Олійник — єдина з півночі Одещини — ще у 2020 році пройшла у столиці курс з нового «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» та почала активно впроваджувати новації у своїй школі.
У 2020-2021 роках на Одещині вперше за кошти державної субвенції була проведена модернізація 101 харчоблоку закладів шкіл, а за кошти місцевих бюджетів — 128. Здійснено закупівлю технологічного обладнання на суму понад 6 мільйонів гривень. Впроваджено нове меню зі збірника шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Учні 1-4 класів отримують безлактозні та безглютенові сніданки.
Дотримуються вимог до харчування школярів
— Нова редакція санітарного регламенту МОЗ набрала чинності з січня 2021 року. За державну субвенцію ми модернізували харчоблок та встановили нове устаткування для приготування їжі. Зі шкільної їдальні та буфету зникли сосиски та чипси, обмежили вживання хліба, а при готуванні гарячих сніданків та обідів — солі та цукру, — розповіла Олена Олійник. — У шкільному меню побільшало м’ясних страв, молочної продукції та фруктів.
Їдальня і кухня ліцею сяють чистотою, тут завжди готується щось смачненьке. Кухарі пройшли кулінарний курс за системою Клопотенка і щодня урізноманітнюють шкільне меню.
Тож учні молодшої школи залюбки поспішають у їдальню на сніданок та обід. Старшокласники також оцінили переваги сучасної шкільної кулінарії.
Що кажуть діти?
— Мені подобається — смачно готують. Найбільше люблю запечену картоплю та макарони з сиром. А з напоїв — йогурт та чорний чай, хоча раніше я і не уявляла, що його можна пити без цукру. Зате корисно,— розповіла семикласниця Валерія Блакитна.
— Мені все смакує і пахне, ніби в мами на кухні. В меню я б нічого не хотіла змінювати. Багато страв з овочів та фруктів – це смачно та корисно, — поділилась Наталя Кіріяк (7 клас).
— Все смачно. У нас найкраща школа, найкраща їдальня та найкращі кухарі! — відгукуються учні 4-го класу.
З бюджету Зеленогірської територіальної громади (голова Володимир Калкатін) на харчування вихованців дитсадків та школярів громади виділяється відповідно 27 і 37 гривень на день.
Цьогоріч головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області погоджено 649 зразкових чотиритижневих сезонних меню для організації харчування.