Сезон вишні та черешні нині у самому розпалі. І незважаючи на те, що цього року ціна та якість цих ягід трохи «підкачали», мало хто готовий повністю від них відмовитися. Та й навіщо? Адже вишневі та черешневі варення та компот, приготовані власноруч, набагато смачніші та корисніші за магазинні аналоги. Але є одна проблема – кісточки. І процес їх видалення часто завдає господаркам чимало клопоту. При цьому є достатньо способів, як зробити це досить легко та швидко.
Кісточки з вишень або черешень можна видаляти як вручну, за допомогою підручних засобів, так і спеціальних. Розповідаємо про найперевіренішi та найдієвішi.
Видаляємо кісточки з вишні: спеціальна машинка і… часничниця
Якщо є можливість – можна придбати спеціальну машинку для видалення кісточок. Принцип її дії досить простий: вишні засипаються у спеціальний відсік, звідки по черзі скочуються у спеціальний отвір. Після того, як ягода опинилося в цьому отворі, потрібно натиснути на важіль, і з неї видаляється кісточка, потрапляючи у спеціальний контейнер. Мінус цього методу в тому, що деякі кісточки можуть застрявати в отворі.
Також є ручні пристрої для видалення кісточок. Однак вони також можуть не підійти, якщо ягоди досить великі.
І ще: практично у кожної господині на кухні є універсальне механічне пристосування – часничниця або, як її ще називають, прес. Але мало хто знає, що в багатьох конструкціях передбачена функція діставання кісточок з ягід – спеціальний отвір зі зручною улоговинкою та штирьком.
Шпилька, скріпка, шпилька
Найвідоміший, напевно, «підручний» спосіб видалення кісточок – звичайна жіноча шпилька, яку потрібно використовувати як ложку. До речі, для цієї мети підійде і чайна ложка з вузьким кінцем і канцелярська скріпка. Спосіб, звичайно, ефективний, але при цьому можна трохи забруднити руки. До того ж отримані вишні можуть вийти не ідеальними.
Ще один спосіб – виймати кісточки шпилькою. Вводимо шпильку з боку черешка і акуратно підчіплюємо кісточку (так само можна використовувати і пінцет). Такий метод підходить, якщо у вас невелика кількість вишні чи черешні. Але якщо ягід багато швидко втомлюються пальці, і не дуже зручно тримати шпильку.
Як видаляти кісточки пляшкою
Не всі знають, що для видалення дрібних кісточок можна використовувати звичайну скляну пляшку.
Беремо чисту пляшку з шийкою такого діаметру, щоб у нього входила кісточка, але при цьому не провалювалася ягода. Поміщаємо ягоду зверху та за допомогою дерев’яної палички або соломинки для коктейлю видавлюємо кісточку. Таким чином кісточки опиняються у пляшці, а ягоди – на поверхні.
Коктейльна трубочка і не тільки
Вставляємо трубочку для коктейлів з боку черешка і обережно видавлюємо кісточку. Мінус цього – соломинка швидко починає гнутися, і нею стає незручно працювати. Але можна спробувати робити навпаки – втягувати вакуумом кісточку на себе.
За таким же принципом можна скористатися дерев’яною шпажкою, олівцем і навіть кульковою ручкою, попередньо вийнявши з неї стрижень.
Видалити кісточки з черешні або вишень можна за допомогою звичайного одноразового шприца, трохи його перетворивши.
Раніше ми розповідали, яку вишню та черешню продають цього року в Україні.
Читайте також:
- На Україну чекає тотальний дефіцит кавунів: яка країна допоможе?
- Як правильно їсти банани: ви здивуєтеся;
- Яку небезпеку несуть етикетки на продуктах?
Фото з відкритих джерел