Рецепт сирної паски від Ніни Килимник з міста Балта
– Цю смачну сирну паску завжди випікала мама мого чоловіка. Мені смакує її ніжність та аромат. Часу на її приготування йде небагато. Швидко, просто і красиво. Переконана, що такі паски вийдуть у кожної господині.
Інгредієнти:
- Сир м’який – 250 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Вершкове масло – 100 г
- Дрібка солі
- Сода – 0,5 ч.л.
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Куркума – 0,5 ч.л.
- Цедра апельсина – з 1 шт.
- Борошно пшеничне – 200 г
- Родзинки – 50 г
- Цукати – 50 г.
Глазур:
- Цукрова пудра – 50 г
- Молока стільки, щоб глазур не була рідкою.
Приготування:
Спочатку збиваємо яйця до піни. Потім додаємо цукор і продовжуємо збивати до білого кольору. Кладемо розтоплене вершкове масло, збиваємо.
Кладемо м’який сир, добре вимішуємо. Додаємо цедру апельсина, сіль, розпушувач, соду, куркуму для кольору (за бажанням) і добре змішуємо. Потім додаємо родзинки, цукати, перемішуємо.
Тепер сиплемо борошно до тіста у кілька прийомів. Перемішуємо за допомогою міксера, а потім перемішуємо лопаткою.
Форми змащуємо олією і розкладаємо в них тісто, заповнюючи приблизно на одну третину. Верх пасок вирівнюємо ложкою, змащеною олією. Відправляємо паски у заздалегідь розігріту духовку до 180°C на 40-50 хвилин або до сухої зубочистки.
Якщо верхівки швидко темнішають, накрийте їх пергаментом або фольгою і допікайте.
Готові паски переносимо на дощечку та даємо повністю охолонути.
Тоді паски легко звільняються від форм.
Глазур:
До цукрової пудри вливаємо потрохи молоко, перемішуємо. Ставимо глазур на водяну баню, щоб вона не застигала.
Одну за одною беремо паски і перевертаємо, занурюючи у глазур. Поки глазур не схопилася, одразу прикрашаємо, щоб вони стали ще кращими. Кожна з вас зробить це на свій смак.
Великодня паска від Лілії Драганер з міста Подільськ
– Цей рецепт перевірений кількома поколіннями нашого роду. Паска виходить пухка, ароматна і сонячна.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 кг
- Молоко – 400 г
- Жовтки – 10 шт.
- Дріжджі – 100 г
- Масло – 200 г
- Цукор – 300 г
- Родзинки – 100 г
- Коньяк – 150 г
- Сіль – 0,5 ч.л.
- цедра одного апельсина
Приготування:
Замішуємо опару: дріжджі розчиняємо у теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішуємо і ставимо у тепле місце.
Як опара збільшиться удвоє, додаємо решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимішуємо. Потім кладемо родзинки, курагу, журавлину і цедру.
Далі вимішуємо тісто до однорідної маси, наприкінці вливаємо розтоплене, але охолоджене вершкове масло і коньяк. Паска – це важка здоба, а алкоголь робить її пористою і допомагає тісту краще піднятись. В результаті отримуємо м’яку, ніжну паску.
Місити треба приблизно 15-20 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук. Ставимо у тепле місце, даємо підійти. Тоді приминаємо і чекаємо, поки знову підійде.
Розкладаємо тісто у форми, заповнюючи 1/3 об’єму, даємо піднятись вдвоє.
У нагріту до температури 200°С духовку ставимо паски, через 10 хвилин зменшуємо температуру до 160-170°С. Випікаємо ще 50 хвилин.
З цієї порції виходять три паски діаметром приблизно 15, 20 і 25 см.
Нехай ваші пасочки прикрасять великодній кошик, святковий стіл та порадують гостей. Радісних свят!
Читайте також: